to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 14.05.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση επιμένει δογματικά στο σχέδιο που είχε πριν την πανδημία, χωρίς να υπολογίζει τις νέες συνθήκες

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5»


Μπαίνουμε σε μια φάση πυκνών πολιτικών εξελίξεων, με αλλαγές στην αντίληψη του κόσμου για τα πολιτικά πράγματα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιμένει δογματικά στο σχέδιο που είχε πριν από την πανδημία, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» με την Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από τον κόσμο κι εμάς τους ίδιους, για να δούμε τι κάνουμε, διατυπώνοντας τη δική μας ανταγωνιστική και εναλλακτική πρόταση». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτίμησε ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν πριν τον Σεπτέμβρη, σε μια χρονική στιγμή που οι εξελίξεις της πανδημίας μπορεί να θέσουν ως προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι μια δίμηνη εκλογική διαδικασία. Απαντώντας σε ερώτηση για την υπαγωγή των μεγάλων επενδύσεων στην ευθύνη του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν θα πρέπει να είσαι υποχρεωμένος, για να προχωρήσει ένα κρίσιμο έργο, να απευθυνθείς στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μίλησε για απαξίωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας: «οι βουλευτές, μέχρι και σήμερα παρακολουθούν από Webex τις συζητήσεις, το σύστημα πέφτει, δεν ακούγονται, υπάρχει μια πλημμελής συμμετοχή σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια. Είναι απαράδεκτο», τόνισε.


Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:


Για την απόφαση μεταφοράς της ευθύνης των μεγάλων δημόσιων έργων σε επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό


«Έχει ολοκληρωθεί η εικόνα για το πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια επιτελική, συγκεντρωτική κυβέρνηση Μαξίμου. Όλα περνάνε από εκεί».


«Αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με όλα αυτά που αντιλαμβάνεται κανείς ως έναν σωστό τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους, που θα πρέπει να βασίζεται σε μια αποκεντρωμένη οργάνωση, που δεν θα πρέπει να είσαι υποχρεωμένος, για να προχωρήσει ένα κρίσιμο έργο, να απευθυνθείς στο περιβάλλον του πρωθυπουργού».


«Είτε αφορά την παραδοχή της ανικανότητας των υπουργών και των πολιτικών στελεχών, είτε την ανάγκη του απόλυτου ελέγχου, που προφανώς θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους σκέψεις και πρακτικές. Μιλάμε για την Ελλάδα, μια χώρα η οποία έχει καταταλαιπωρηθεί με τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων επενδύσεων και των μεγάλων έργων. Τα έχουμε πληρώσει, τα τελευταία 30-40 χρόνια, τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».


Για τη λειτουργία της Βουλής και την απόφαση να μη λειτουργήσουν θερινά τμήματα


«Αυτό σχετίζεται, ενδεχομένως και με το έργο της Προανακριτικής και με όλες τις σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενό της και με τη λειτουργία της».


«Το θέμα δεν είναι μόνο η μη λειτουργία των θερινών τμημάτων. Θα πρέπει να μιλήσουμε για την απαξίωση συνολικά της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι εάν θα μπει ζωντανή μουσική στην εστίαση, αλλά οι βουλευτές, μέχρι και σήμερα παρακολουθούν από Webex τις συζητήσεις, το σύστημα πέφτει, δεν ακούγονται, υπάρχει μια πλημμελής συμμετοχή σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια. Είναι απαράδεκτο».


Προβληματική η αποστολή της ψήφου των βουλευτών στο Προεδρείο της Βουλής μέσω των Γραμματειών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων


«Καταστρατηγείται η κατοχυρωμένη συνταγματικά, ελευθερία συνείδησης του βουλευτή και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, όταν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι αθέατες συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες όλο τις ακούμε και δεν τις βλέπουμε. Τελικά αυτές οι συμφωνίες θα κυρωθούν κάποια στιγμή. Αλλά θα πρέπει να συσχετίσουμε τον χρόνο μ’ αυτό που λέγαμε πριν, με τα θερινά τμήματα και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».


«Κάποια πράγματα μπορούν, εάν επιλεγεί ο χρόνος των εκλογών να είναι στις αρχές του Σεπτεμβρίου -δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για νωρίτερα- να πάνε για αμέσως μετά».


«Εάν σκέφτεται να κάνει εκλογές η κυβέρνηση, ποντάρει σε μια πρόσκαιρη, ψυχολογική διάθεση του κόσμου που εκ των πραγμάτων μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και λόκνταουν, παίρνει ανάσα μπροστά σε αυτά τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή».


«Θα θέλουμε δυο μήνες εκλογών σε μια στιγμή που, εάν υποχωρήσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, θα έπρεπε να οργανώσουμε ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και να μπορέσουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας».


Ακόμη ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας


«Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, άλλες ιεραρχήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και βλέπετε πως, με τον πιο ανοργάνωτο, αποσπασματικό τρόπο, ξεκινάει η υπόθεση της λεγόμενης επανεκκίνησης στον τουρισμό, στην οικονομία, στα σχολεία. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος και δυστυχώς το δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί και είναι ανοχύρωτο. Δεν έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο κατατεθειμένο, δεν υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας υγείας, μόνιμων προσλήψεων, στήριξης όλου του μηχανισμού του συστήματος υγείας».


Η κυβέρνηση επιμένει δογματικά σε παρεμβάσεις βάσει του σχεδίου που είχε πριν την πανδημία


«Είναι μεγάλες ψηφίδες ενός σχεδιασμού ο οποίος προϋπήρχε της πανδημίας, δεν ανεστάλη ούτε ενσωμάτωσε τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τον ίδιο, απόλυτα δογματικό, τρόπο».


«Είναι αφενός τα εργασιακά, μια “ουρά” αντιμεταρρυθμίσεων που είχαμε γνωρίσει κατά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτά που ακούγονται. Η ιστορία της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης είναι κι αυτή μια πάρα πολύ παλιά ιδέα. Σας θυμίζω ότι παράλληλα είναι εν ισχύ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των δικτύων, ιδίως στον χώρο της ενέργειας. Τον ΔΕΔΔΗΕ και το φυσικό αέριο».


Μπαίνουμε σε φάση πυκνών πολιτικών εξελίξεων


«Κι ενώ τους εργαζόμενους τους αντιμετωπίζουμε, μέσα από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με απλήρωτες υπερωρίες, με σκοπό την μείωση του κόστους λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων, την ίδια ώρα βλέπετε ότι: υλοποιείται ένα σχέδιο που δίνει την Εθνική Ασφαλιστική “κοψοχρονιά”, ένα σχέδιο αποεπένδυσης, όπως λένε οι ίδιοι. Στην Τράπεζα Πειραιώς συμβαίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, δημόσιου χρήματος, των τελευταίων ετών. Στον Όμιλο ΕΛΠΕ το Δημόσιο εκχωρεί το μάνατζμεντ -το οποίο κι αυτό αποτιμάται, είναι μια αξία- στην πλευρά του κ. Λάτση. Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ. Αυτό ήταν, αυτό είναι και το συνεχίζει ανεξαρτήτως της κρίσης της πανδημίας, των νέων προβλημάτων».


«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από τον κόσμο κι εμάς τους ίδιους, για να δούμε τι κάνουμε, διατυπώνοντας τη δική μας ανταγωνιστική και εναλλακτική πρόταση».


«Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μία φάση πυκνών πολιτικών εξελίξεων, όπου σίγουρα θα επηρεάσουν και την αντίληψη του κόσμου για τα πολιτικά πράγματα και την κυβέρνηση».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ https://bit.ly/3ycTqLK

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)