to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 03.07.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση είναι αυτή που κατεβάζει τους διακόπτες

"Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου. Το δημοψήφισμα", τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984». "Σε πανικό η κυβέρνηση, αρνείται να αφήσει τη κοινωνία να τοποθετηθεί", δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.


-  Υπάρχει  μια σκληρή δήλωση του κ. Σταμάτη όπου μιλάει για σχέδιο ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους 120 βουλευτές, εμπλέκει όλη αυτήν την ιστορία και με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Είναι σε συνέχεια των επίσης πολύ προκλητικών και σκληρών δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ «σαμποτάρει» την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουν υπάρξει συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία είναι αναπάντητα. Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται με βάση και  τη διεθνή εμπειρία, μας δείχνει ότι όπου υπάρχει ιδιωτικοποίηση σαν αυτή που προκρίνεται της Μικρής ΔΕΗ δεν μεταφράζεται σε πιο φτηνά τιμολόγια και σε καλύτερες παροχές προς τους πολίτες. Το άλλο ζήτημα είναι το εξής. Αν πράγματι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του «κοινού συμφέροντος», τότε γιατί δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να αποφασίσει για το πώς το αντιλαμβάνεται εκείνη μέσω της πρότασης η οποία είναι απόλυτα δημοκρατική και να διεξαχθεί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα; Δεν μπορούν να μιλάνε για σαμποτάζ και υπονόμευση αυτοί οι οποίοι ξεθεμελίωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, και όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Υπηρετούν ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο το οποίο ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Έχουμε, όμως όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλές κυβερνητικές αποφάσεις που αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι η πρώτη φορά που το αναδεικνύει σε μείζονα επιλογή. Δεν έχει ξαναγίνει δημοψήφισμα στη χώρα για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς με τις άλλες αντιδράσεις.

Κι άλλες φορές στην πολιτική ζωή έχει τεθεί θέμα δημοψηφίσματος και μάλιστα για ζητήματα μικρότερης σημασίας. Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει είναι ίσως και μια καθυστέρηση στην ίδια την πολιτική ζωή, αλλά το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν μπορεί η χώρα, η κοινωνία, το ελληνικό κράτος να απολέσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ένα εργαλείο παρέμβασης, όπως αυτό της ΔΕΗ, ένα εργαλείο μέσα από το οποίο μπορεί να ασκήσει και κοινωνική πολιτική.

-  Οι 120 βουλευτές που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους δύσκολα θα τους βρει..

Νομίζω ότι οι 120 είναι πραγματικότητα.

Είναι πραγματικότητα;

Με βάση και μια συνέντευξη πριν από λίγο που άκουσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» τον κ. Κασαπίδη, τον ανεξάρτητο βουλευτή νομίζω ότι μαζεύονται.

Μαζεύετε λοιπόν 120 και κατά τα ψέματα αυτό παραπέμπει και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που σας κατηγορεί γι’ αυτό η ΝΔ.

Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα έχουμε ευκαιρία να το δούμε. Τώρα μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μέσα απ’ αυτήν επωάζονται και άλλες καταστάσεις, νομίζω ότι δεν αφορά τη σημερινή συζήτηση.

Δεν την αφορά, αλλά αν επωάζονται ουσιαστικά εμπλέκεται η εκλογή του ύπατου ρυθμιστή του πολιτεύματος σε μια τρέχουσα αντιπαράθεση και αυτό καλό δεν είναι για το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας.

Αυτό ακριβώς κάνει ο κ. Σαμαράς ο οποίος αντιλαμβάνεται την παράταση ζωής της κυβέρνησής του μέσα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια βουλή η οποία δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Έχουμε και μια άλλη εξέλιξη σημερινή. Η διοίκηση της ΔΕΗ προσέφυγε στα δικαστήρια και ζητά να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων και αναρωτιέμαι αν έχουμε μια τέτοια απόφαση από τα δικαστήρια ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πολιτικά την απεργία των εργαζομένων;

Απολύτως και να είστε βέβαιοι ότι θα την στηρίξει. Δεν μας εκπλήσσει, διότι έχει φανεί τελικά ότι ο αντικοινωνικός νεοφιλελευθερισμός και οι ακραίες πολιτικές λιτότητας πάνε χέρι χέρι με τον αυταρχισμό. Έχουμε δει πολλές φορές τέτοιου είδους πρακτικές στα χρόνια του μνημονίου.

Υπάρχει και μια κανονικότητα. Αν είναι απόφαση δικαστηρίου που σημαίνει ότι λύνει τα χέρια της κυβέρνησης να πάει ακόμα και σε επίταξη.

Αναλαμβάνει το κόστος των πράξεών της.

-  Από τη μια πλευρά γιατί από την άλλη μετράμε και τη σοφία των κινήσεων. Γιατί αν κυβέρνηση δέσει τα χέρια των εργαζομένων και δεν  μπορούν να κάνουν απεργία για το επόμενο τρίμηνο αυτό ενδεχομένως να είναι και λάθος τακτική.

Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και όλοι το αντιλαμβάνεστε. Η κυβέρνηση είναι αυτή που πυροδοτεί την κοινωνική ένταση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κατεβάζει τους διακόπτες. Η κυβέρνηση είναι αυτή που τα τινάζει όλα στον αέρα. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου. Το δημοψήφισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δεν αναγνωρίζω αυτήν την απόφαση ακόμα κι πουληθούν κομμάτια της ΔΕΗ και ότι την επόμενη μέρα θα το καταργήσει. Νομίζω ότι είναι μια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ -και έχει δίκιο η κυβέρνηση που σας κατηγορεί – ανάλογη με αυτήν της κ. Κατσέλη με τον ΟΤΕ. Που θα βρει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά να το κάνει αυτό;

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ότι είναι λίγα τα ψωμιά της και τρέχει μέσα από στημένες συνθέσεις θερινών τμημάτων να περάσει πάρα πολύ κρίσιμα νομοσχέδια για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, εμείς λέμε ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα και θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ακύρωσής τους. Υπάρχουν τρόποι πολιτικής πίεσης.

Με αφορμή τις επιθέσεις στον καθηγητή κ. Μαραντζίδη ο ΣΥΡΙΖΑ το καταδίκασε απερίφραστα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά παρόμοια, θα ήταν ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεννόηση με τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα; Δεν είναι τιμητικό για τα πανεπιστήμια…

Έγινε εκτός πανεπιστημίου. Άρα, δεν αντιλαμβάνομαι από χθες μια προσπάθεια να ταυτίσουμε αυτό το γεγονός το οποίο όπως και εσείς είπατε το καταδικάσαμε ευθέως με ανθρώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η δικαιοσύνη θα το ερευνήσει και ας αφήσουμε επ’ αφορμή αυτού το άλλο θέμα. Πρωτίστως είναι θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και δευτερευόντως των κομμάτων. Βέβαια, έχει σημασία τι λένε τα κόμματα και πως στέκονται πολιτικά, αλλά οι άνθρωποι που ζουν κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο πρέπει να έχουν το λόγο και εκεί δυστυχώς οι ευθύνες είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις και όχι όπως επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα προβλήματα προέρχονται από τη μια πλευρά.  

--------------------------------

"Σε πανικό η κυβέρνηση, αρνείται να αφήσει τη κοινωνία να τοποθετηθεί"

Κατηγορίες προς τη κυβέρνηση πως αρνείται να δώσει τη δυνατότητα στη κοινωνία να τοποθετηθεί για το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ εξαπέλυσε απο το Κόκκινο ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Τόνισε πως στη κυβέρνηση "υποδύονται τώρα τους συνταγματολόγους" ενώ πρόσθεσε πως δεν χωρά αμφισβήτηση ως προς τη διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Εξέφρασε τη στήριξη του στην απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ οι οποίοι όπως δήλωσε "υπερασπίζονται το δημόσιο αγαθό και το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ενώ η κυβέρνηση θέλει να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα συμφέροντα υλοποιώντας μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική". 

Χαρακτήρισε θρασείς, πανικόβλητες και αμήχανες τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως προέρχονται απο την κυβέρνηση που "έκανε σαμποτάζ στην ίδια την κοινωνία". (Στο Κόκκινο)

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)