to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 01.12.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται ενώ οι εξελίξεις τη διαψεύδουν

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβάλλει υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και αναλώνεται σε αυτάρεσκες αναφορές για τη διαχείριση της κρίσης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 0,9% για τον επόμενο χρόνο, καταρρίπτοντας το αβάσιμο «εμπόριο ελπίδας».


Φαίνεται τώρα ακόμη πιο καθαρά, ότι η ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση επέδρασε εξαιρετικά αρνητικά τόσο στην υγειονομική, όσο και στην οικονομική έκφραση της κρίσης. Όπως αρνήθηκε να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αμέλησε συνειδητά να το στελεχώσει και να το εξοπλίσει, έτσι και στην οικονομία επέλεξε τη λογική της αυτορρύθμισης της αγοράς και της διατήρησης «καυσίμων», μήπως χρειαστούν για μετά. Και κατάφερε να χειροτερεύσει τα πράγματα περισσότερο και πιο γρήγορα.

Αρνήθηκε να λάβει εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του για την οικονομία, με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που φρόντισε μάλιστα να το επικαιροποιήσει. Ακόμη και τώρα, που όλες οι εκτιμήσεις της έπεσαν έξω, η κυβέρνηση αρνήθηκε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, την καταβολή πλήρους δώρου Χριστουγέννων, την επιδότηση των «αχαρτογράφητων» θυμάτων της κρίσης, την δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους περισσότερο πληττόμενους από τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν πρόκειται για λανθασμένη κρίση, αλλά, κυρίως, για ιδεολογική εμμονή σε μια οικονομία πλήρως ρυθμιζόμενη από τις επιταγές της αγοράς.

Αυτό υπηρετεί ο έωλος Προϋπολογισμός που προτείνει, ο οποίος είναι έξω από τις ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, οδηγώντας την οικονομία σε νέο σπιράλ ακραίας ύφεσης και στασιμότητας και την πλειοψηφία της κοινωνίας στο περιθώριο.

Οι σημερινές ανακοινώσεις εκτιμήσεων-προβλέψεων του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν πλήρως τα παραπάνω, καθώς στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μιλά για ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μόλις +0,9% για το 2021 όταν στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση μιλάει για +4,8% και πριν ένα μήνα, στο προσχέδιο, για +7,5%. Για τις εξαγωγές η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι -5,2% ενώ στον προϋπολογισμό +22,5%. Για τις επενδύσεις, με δεδομένα τα «πακέτα» που έχουν δρομολογηθεί, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση +4,6% όταν στον Προϋπολογισμό μιλούν για +23,2%.

Οι λογικές των Greek statistics και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού μόνο αναξιοπιστία και δυστυχία θα φέρουν στη χώρα μας και πρέπει να αναχαιτιστούν το συντομότερο δυνατό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)