to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 23.05.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αγνοεί τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, στοχεύει μόνο στον περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας της

«Η ΝΔ και ως αντιπολίτευση, ήταν για λόγους αρχών, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται εκείνη, ενάντια στην απλή αναλογική, είτε αυτή εφαρμόζεται στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πάντοτε την καταψήφιζε».


Η ΝΔ καταψήφιζε πάντοτε την απλή αναλογική από θέση «αρχών» και είναι προσχηματικά όσα επικαλείται περί της «κυβερνησιμότητας», ενώ με το νομοσχέδιο κατάργησης της απλής αναλογικής θα ευνοηθεί η δημιουργία συνθηκών αδιαφάνειας στη διαχείριση των ΟΤΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 στον Real FM 97,8 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη. Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ για τη διαχείριση του συνόλου των πόρων, που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της οικονομίας, κυρίως από εξωτερικές πηγές, τόνισε ότι «δεν έχει στην οπτική του τις πολλές μικρές και μεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις. Είναι ουσιαστικά γραμμένο, “κομμένο και ραμμένο”, στα μέτρα των ελίτ και της ολιγαρχίας». Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι το αντικοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκφράζεται και με άλλες κινήσεις, όπως το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, δημιουργεί τους όρους μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μόνο αυτό που την εξυπηρετεί

  • «Η ΝΔ και ως αντιπολίτευση, ήταν για λόγους αρχών, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται εκείνη, ενάντια στην απλή αναλογική, είτε αυτή εφαρμόζεται στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πάντοτε την καταψήφιζε».

  • «Το Σύνταγμα λέει ότι αποφασιστικό όργανο είναι τα δημοτικά συμβούλια, όχι ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αν είναι να πάμε σε ένα μοντέλο πλήρως δημαρχοκεντρικό, τότε να αλλάξουμε και το Σύνταγμά μας».

  • «Αυτό το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με τίποτα άλλο, όταν η Αυτοδιοίκηση έχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, υπάρχει θέμα με τη χρηματοδότησή της, υπάρχουν ζητήματα αρμοδιοτήτων. Καταργεί την ξεχωριστή κάλπη για τις τοπικές κοινότητες. Είχαμε χιλιάδες νέου κόσμου οι οποίοι είχαν εκλεγεί στην τοπική τους κοινότητα, ήταν μια αναζωογόνηση. Το καταργεί αυτό το βήμα που κάναμε».

  • «Προτεραιότητα είναι τι εξυπηρετεί στην παρούσα φάση τη ΝΔ και μόνο. Αλλά το να καταργείς την απλή αναλογική, σημαίνει ότι βάζεις κι ένα πέπλο στην υπόθεση της διαφάνειας, διότι όταν ο δήμαρχος αποφασίζει για όλα δημιουργούνται συνθήκες μιας αδιαφανούς διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων».

Το σχέδιο της ΝΔ για τη διαχείριση του συνόλου των πόρων ενίσχυσης της οικονομίας, είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των ελίτ

  • «Αθροιστικά η χώρα, για τα επόμενα 6 με 7 χρόνια, έχει να διαχειριστεί 70-72 δισεκατομμύρια. Εξαιρετική ευκαιρία για μια χώρα η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την ύφεση και τα μνημόνια και τώρα βγαίνει λαβωμένη από την υπόθεση της πανδημίας».

  • «Να τα κατευθύνουμε αυτά σε 50 μεγάλες οικογένειες, στην εγχώρια ελίτ; Ή να παρέμβουμε στο ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να κάνουμε πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή την οικονομία μας; Για την ενέργεια θα μιλήσουμε με όρους ενεργειακής δημοκρατίας στην κατεύθυνση του “πρασινίσματος” της οικονομίας»;

  • «Δεν έχει στην οπτική του τις πολλές μικρές και μεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις. Είναι ουσιαστικά γραμμένο, “κομμένο και ραμμένο”, στα μέτρα των ελίτ και της ολιγαρχίας, το σχέδιο της ΝΔ».

Το αντικοινωνικό σχέδιο της ΝΔ δημιουργεί όρους κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ του κόσμου της μισθωτής εργασίας και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

  • «Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να φτιαχτεί μια κοινωνική συμμαχία -κι αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο συμπέρασμα από τη δεκαετία των μνημονίων- ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

  • «Το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ παλιό σχέδιο, όπως και οι προτάσεις για την κατάργηση του 8ωρου, θα οδηγήσει, αν εφαρμοστεί, στη συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και ισχύος σε λίγους, εις βάρος αυτών των μεσοστρωμάτων, είτε αυτοαπασχολούμενων, είτε μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το αντικοινωνικό σχέδιο δημιουργεί και τους όρους μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους μισθωτούς και σε αυτά τα στρώματα».

  • «Υπάρχει η αίσθηση μιας κακομεταχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ, μονομερώς προς τα μεσαία στρώματα. Δεν είναι αλήθεια αυτό αν κοιτάξει κανείς τα νούμερα. Αλλά τα νούμερα δεν μπορούν να αποτυπώσουν το πώς βιώνει ο κάθε ένας τη ζωή του, τα βιοτικά προβλήματά του».

Δεν μπορεί να εξαιρούνται από την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας το κοινοβούλιο και τα πανεπιστήμια

  • «Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν επανέλθει στις κανονικές τους συνθήκες. Δεν μπορεί το κοινοβούλιο και τα πανεπιστήμια να μη λειτουργούν όπως πρέπει. Να υπάρχει μια ακρωτηριασμένη συζήτηση εντός του κοινοβουλίου, με μειωμένη συμμετοχή».

  • «Αυτό είναι αδικαιολόγητο. Δεν έχει καμία δικαιολογία, παρά μόνο μία. Θέλει η ΝΔ διαδικασίες μιας “κολοβής” κοινοβουλευτικής λειτουργίας που τη διευκολύνει να μη γίνεται σε βάθος συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το εργασιακό, της Αυτοδιοίκησης που λέγαμε και μια σειρά άλλα πράγματα ή να καλύψει, από την άλλη, εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της».

  • «Δεν μπορούμε να συμπράξουμε πλέον σε αυτή την κοροϊδία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)