to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 25.05.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

«Έχουμε μια αναντιστοιχία σε σχέση με τις μεγαλοστομίες, τις πομπώδεις δηλώσεις και έναν σχεδιασμό ο οποίος είχε εξαγγελθεί και ψηφιστεί, ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία, πέρυσι το φθινόπωρο και αυτό που βλέπουμε στην πράξη».


Την βαριά ευθύνη της κυβέρνησης στο θέμα του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, η εκπόνηση των οποίων έχει «παγώσει», καθώς και την αναντιστοιχία ανάμεσα στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, τον νόμο για την Πολιτική Προστασία και τα αποτελέσματα που είδαμε με την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, εντόπισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, στον Realfm 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άνοιξε τον τουρισμό χωρίς την έγκαιρη εκπόνηση ενός σχεδίου στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και προειδοποίησε για τους κινδύνους ανατροπών, ως προς τη βιωσιμότητά τους. Αναφορικά με την υπόθεση της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους στη Λευκορωσία, τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΕΥΠ οφείλουν εξηγήσεις. 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη ανέδειξε τις ανακολουθίες της κυβέρνησης, βαριά η ευθύνη της για τους δασικούς χάρτες

·        «Έχουμε μια αναντιστοιχία σε σχέση με τις μεγαλοστομίες, τις πομπώδεις δηλώσεις και έναν σχεδιασμό ο οποίος είχε εξαγγελθεί και ψηφιστεί, ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία, πέρυσι το φθινόπωρο και αυτό που βλέπουμε στην πράξη».

·        «Ενοχλεί το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα δεν είχαν ήδη νοικιαστεί σε μία χώρα με τα γνωστά προβλήματα, με τη γνωστή αρνητική παράδοση σε σχέση με τις πυρκαγιές στα πευκοδάση και με δεδομένο ότι έχουμε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα του κλίματος. Έχουμε την κλιματική κρίση -δεν είναι πια αλλαγή, πρόκειται περί κρίσης- την οποία βιώνουμε διαρκώς, άρα δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε με βάση τις εμπειρίες προ 10 και 20 ετών».

·        «Δεν αντιλαμβάνομαι, για παράδειγμα, την εποχικότητα των μέτρων. Δεν υπάρχει πια εποχικότητα και ιδιαίτερα τα δάση απαιτούν μόνιμο προσωπικό, το οποίο έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει, όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο για να προλαβαίνει φωτιές ή να σβήνει φωτιές, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, για να ανοίγει δρόμους, να κάνει κλαδέματα όλο τον χρόνο».

·        «Υπάρχει και κάτι ακόμη που ρίχνει μια βαριά ευθύνη στην κυβέρνηση. Αναφέρομαι στην υπόθεση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου. Αυτή η υπόθεση που είχε μπει στο “ψυγείο” επί δεκαετίες και ξεκόλλησε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατηγορηθήκαμε ότι υφαρπάζουμε τη γη από κάποιους, ότι βλέπουμε δάση εκεί που δεν υπάρχουν -όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά έπρεπε να αντιμετωπιστούν- τώρα “πάγωσε” ξανά. Δεν είναι απάντηση σε μια χώρα ευρωπαϊκή, σαν την Ελλάδα, να μην έχουν λυθεί ζητήματα που έχουν λυθεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Για την υπόθεση με το αεροσκάφος που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία

·        «Υπάρχουν οφειλόμενες απαντήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΕΥΠ, κατ’ επέκταση, για το τι ακριβώς έγινε, πως έγινε και αν λήφθηκαν όλα τα μέτρα που έπρεπε, έτσι ώστε να μην ήμασταν στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης και να υφιστάμεθα μια κριτική ως χώρα».

·        «Η αξιοπιστία μιας χώρας κρίνεται και από το κατά πόσο αποτελεί ξέφραγο αμπέλι για ξένες υπηρεσίες και πράκτορες».

Χωρίς σχέδιο το άνοιγμα του τουρισμού, σοβαρό ενδεχόμενο ανατροπών στον κλάδο, ως προς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

·        «Ο τουρισμός είναι μια κρίσιμη παράμετρος σε κάθε περίπτωση, ωστόσο και εδώ βλέπουμε την έλλειψη ενός έγκαιρου σχεδιασμού. Ενώ ο κλάδος έχει ανοίξει, ακόμη δεν έχουν βγει μια σειρά υγειονομικά πρωτόκολλα και, πολύ περισσότερο, δεν έχει υπάρξει ένα σχέδιο επανεκκίνησης και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων».

·        «Κινδυνεύουμε να δούμε, με αφορμή την πανδημία, μεγάλες ανατροπές στον τουριστικό κλάδο, σε σχέση με τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων».

Κοροϊδία από τη ΝΔ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στην περίπτωση της πρότασης για άρση της πατέντας των εμβολίων

·        «Φαίνεται ότι, τελικά, ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό θα καθίσει σε ένα ποσοστό κάτω από αυτό που θα θέλαμε. Αρκετά κάτω από το 70%. Άρα, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

·        «Επειδή είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσουμε και του χρόνου και τον μεθεπόμενο χρόνο, όπως λένε γιατροί -ανεξάρτητα αν θα έχουμε τέταρτο κύμα πανδημίας- δεν μπορεί η κυβέρνηση, στο κρίσιμο θέμα της πατέντας, που αφορά την μαζική παραγωγή αξιόπιστων εμβολίων, άλλα να κάνει τη μία φορά, ο πρωθυπουργός να είναι εναντίον, άλλα να κάνει μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν και άλλα να ψηφίζουν οι αντιπρόσωποι της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, προχτές. Αυτή η κοροϊδία σε κρίσιμα ζητήματα, δείχνει την αναξιοπιστία της παρούσας κυβέρνησης».

Απόλυτη η εργαλειοποίηση της προανακριτικής Επιτροπήςγια τις τηλεοπτικές άδειες από τη ΝΔ

·        «Εδώ υπάρχει η απόλυτη εργαλειοποίηση της προανακριτικής Επιτροπής. Θα έχουμε εκ μέρους της ΝΔ μια αποσπασματική διαρροή των όσων λέγονται μέσα στην Επιτροπή».

·        «Η ΝΔ, μη μπορώντας να πείσει ότι κατά το παρελθόν δεν ήταν αυτή η οποία έχτισε τις σχέσεις διαπλοκής, ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, τα οικονομικά κέντρα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αντεπιτεθεί με αυτό τον τρόπο. Η αξιοπιστία του μάρτυρα κρίνεται από όλους μας. Δεν φαίνεται να την διαθέτει ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος έχει συνομιλήσει με όλους τους πολιτικούς χώρους, κατά καιρούς».

·        Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: https://bit.ly/3wBnWh1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)