to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 14.01.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει ένα σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι είναι μια χώρα χωρίς νόμους, περιβαλλοντική νομοθεσία και κανόνες

Συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη στον Ρ/Σ Real FM 97.8, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα


Στη συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη έγιναν οι εξής αναφορές:

Για την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Σκουρλέτη, πριν μπούμε σε ορισμένα θέματα που αφορούν την επένδυση της Eldorado, να σας κάνω μια γενική ερώτηση. Υπάρχει η αίσθηση, γράφεται και από πολλούς στον Τύπο, ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσα στα οποία και εσείς, δίνετε πολλές φορές την αίσθηση ότι δεν είσαστε φιλικοί προς τις επενδύσεις. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, η χώρα τις χρειάζεται και χρονικά μάλιστα, σε μια στιγμή όπου σε μια βδομάδα ο Πρωθυπουργός πάει στο Νταβός για να μιλήσει για επενδύσεις στην χώρα μας.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κύριε Δελατόλα το ακούω αυτό από την επόμενη των εκλογών και προφανώς ίσως να μην είναι και τυχαία η αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλά αν δούμε τι έχει γίνει αυτούς τους μήνες στον τομέα της ενίσχυσης, της ενθάρρυνσης των επενδυτικών σχεδίων, θα δείτε ότι έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια. Να ξεκινήσω απ' τον μεγάλο αγωγό TAP ο οποίος είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο, απ' ότι γράφτηκε στις εφημερίδες προχτές. Αυτό το έργο επανεκκινήθηκε με δικιά μας πρωτοβουλία, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με το κονσόρτσιουμ και χθες μάλιστα, αν είδατε, υπογράφτηκαν και αποφάσεις για την κατασκευή του έργου στις 13 Περιφέρειες απ' όπου περνάει, τους Δήμους όδευσης. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, ένα επιπλέον βήμα. Να μιλήσω για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον IGB, να μιλήσουμε για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, που αναζητούμε πλέον έναν τρόπο για να γίνει πραγματικότητα; Να μιλήσουμε για τους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να φτάσει το αέριο, το οποίο έχει καθυστερήσει και σε άλλες, μεγάλες, πόλεις στην Ελλάδα; Όλα αυτά δεν είναι λόγια. Υλοποιούνται, έχουν μπει κάτω σχέδια. Για να αναφερθώ σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα ενέργειας. Αν θέλετε, να αναφερθώ και σε άλλα σχέδια. Αυτή τη στιγμή, μεγάλες επενδυτικές προτάσεις αξιολογούνται. Μία από αυτές εγκρίθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως λέτε ότι είναι μια άδικη κριτική αυτή;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι μόνο είναι άδικη, θα σας έλεγα ότι αν κάποιος κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό σήμερα και συναντήσει εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, θα διαπιστώσει ότι η εικόνα που έχουν σχηματίσει είναι ότι η Ελλάδα πια, βρίσκεται κοντά στην στιγμή εκείνη που θα πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης.

Για τα μηνύματα στους επενδυτές

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει και μία γενικότερη συζήτηση. Η συζήτηση του αν και κατά πόσο, με όλα αυτά που μας είπατε, συμφέρει την χώρα την συγκεκριμένη στιγμή, πρώτον να χαθούν θέσεις εργασίας, δεύτερον να δοθεί ένα πανευρωπαϊκό σήμα από την αποχώρηση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, όπως είναι αυτός, από την χώρα, ότι δεν είμαστε και τόσο φιλικοί απέναντι στις επενδύσεις. Γιατί όπως ξέρετε, δεν πρόκειται κανείς να μπει στις λεπτομέρειες, το γενικό κλίμα είναι αυτό το οποίο παίζει ρόλο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό πρέπει πρώτα απ' όλα να το απευθύνουμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να δυναμιτίσουν αυτό το κλίμα και την εικόνα της χώρας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είδατε τις δηλώσεις τους; Αντί, λοιπόν, να συμβάλουν και να δούνε πως...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι δηλώσεις τους απ' ότι είδα ήταν ότι πρέπει να βρείτε λύση με την εταιρεία και να μη χαθεί η επένδυση.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι. Να βρούμε λύση όμως, η οποία να μην είναι μία λύση που να βάζει...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί είναι κακό να σας το λένε αυτό;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι κακό γιατί δεν λένε μόνο αυτό. Λένε και για διάφορα άλλα πράγματα, μιλάνε για ιδεολογικές εμμονές, μιλάνε για πολιτικές βεντέτες, όπως είπατε εσείς πριν, και ουσιαστικά, παραγνωρίζουν τι; Ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει ένα σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι είναι μία χώρα χωρίς νόμους, περιβαλλοντική νομοθεσία και κανόνες.

Για την στάση της Eldorado Gold

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με την συγκεκριμένη υπόθεση κ. Υπουργέ, με την υπόθεση που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μιλώ για την Eldorado Gold και τις Σκουριές. Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή; Ας ξεκινήσουμε από το ρεπορτάζ. Να μας πείτε που βρισκόμαστε σε ότι αφορά στη συζήτηση ανάμεσα στην εταιρεία και την κυβέρνηση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση. Και αυτό έγινε φανερό και επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνάντηση που είχα με τον κ. Wright. Ο κ. Wright αφού προηγουμένως έκανε όσα έκανε χωρίς να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά, την ελληνική κυβέρνηση, συναντήθηκε με πολιτικούς αρχηγούς, πολιτικοποίησε το θέμα, γνώριζε ότι το κάνει αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και, για τη δημιουργία εντυπώσεων στο εξωτερικό, έδωσε τη συνέντευξή του, κατέθεσε ένα τελεσίγραφο το οποίο είναι απαράδεκτο διότι ουσιαστικά μας ζητάει να αυτοακυρωθούμε ως υπουργείο, το οποίο έχει την ευθύνη να εγκρίνει άδειες και μελέτες, λέγοντάς μου ότι εάν δεν μου τις δώσετε εμείς θα αρχίσουμε να απολύουμε κόσμο. Προσέξτε, το αίτημα για την έγκριση των συγκεκριμένων αδειών κατατέθηκε μέσα στο μήνα Δεκέμβριο και κάποια άλλα μέσα στις αρχές του έτους. Άρα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα από τον νόμο χρονικά όρια για να αξιολογηθούν. Δεν μιλάω για όσα εκκρεμούν με βάση το ΣτΕ και την αναμενόμενη απόφαση που λέγεται ότι θα βγει την άλλη εβδομάδα.

Για τις αδειοδοτήσεις

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εταιρεία πάντως ισχυρίζεται και με δημόσιες ανακοινώσεις της ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία από την πλευρά του ελληνικού κράτους, ότι δεν της επιτρέπει ουσιαστικά να λειτουργήσει καθώς κάθε τόσο σε αιτήσεις της για άδειες, σε αιτήσεις της για να προχωρήσει τα πράγματα, βρίσκει μόνιμα έναν τοίχο άρνησης.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν ισχύει αυτό. Αλλά να καταλάβουμε ότι αυτή η μεγάλη επένδυση, η οποία είναι διάσπαρτη σε τρία βασικά σημεία, στην Ολυμπιάδα, στις Σκουριές και στην τοποθεσία Μαντέμ Λάκκου, κάθε φορά που γίνεται ένα νέο έργο, απαιτεί όπως προβλέπεται από τους νόμους μία συγκεκριμένη άδεια. Αυτό δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε.

Για το αν η Eldorado ενδιαφέρεται για την επένδυση

Α.ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Χωρίς τις άδειες έχει η εταιρεία έργο να κάνει;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάρα πολύ μεγάλο έργο, προφανώς. Μα το θέμα ανέκυψε ξαφνικά και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Μάλλον θα σας πώ μια σκέψη. Όταν τον ρώτησα αν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση για οικονομικούς λόγους ή θεωρούν ότι μπορεί να περιμένει, ότι μπορεί να γίνει αργότερα...

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει πέσει και η τιμή του Χρυσού.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τον ρώτησα καλά είναι δυνατόν να βγαίνετε και να κάνετε δημόσια εσείς μια τέτοια δήλωση, δεν ξέρετε ότι θα έχει επιπτώσεις στην μετοχή σας; Γιατί μου είχε πει πριν από λίγο ότι έπεσε 20% εκτός και αν κάποιοι γνωρίζανε ότι θα κάνατε αυτές τις δηλώσεις θα αγοράσουν σήμερα στην χαμηλή τιμή της μετοχής προσδοκώντας σε μια ίσως καλή ανακοίνωση μεταξύ μας για να ανέβει η τιμή και να κερδίσουνε. Για να σορτάρουν την μετοχή (Shorting a stock). Τόσο ειλικρινά μιλήσαμε μεταξύ μας. Κατέβασε τα μάτια. Δεν μου είπε τίποτα. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να παίζουμε σε τέτοια παιχνίδια και κόλπα.

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: τώρα αυτό που διέρρεε από την εταιρεία ότι λίγη ώρα πριν έρθουν στο ραντεβού που τελικά ακύρωσαν, εσείς βγάλατε από το συρτάρι τα πρόστιμα 1,7 εκ. ευρώ είναι αληθές ή αυτά επιβλήθηκαν μετά;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα πρόστιμα αυτά βασίζονται όπως είπαμε πριν σε επιτόπιους ελέγχους.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά είναι παλαιότερα πρόστιμα τα οποία είχαν μπει στο συρτάρι και δεν εφαρμόστηκαν.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είχαν μπει. Δεν είχαν καταλογιστεί. Υπήρχαν οι έλεγχοι, είχαν γίνει τα πορίσματα..

Α.ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Οι έλεγχοι έγιναν επί Σαμαρά. Έτσι;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οι έλεγχοι έγιναν από το 2012 έως το 2014. Πήγαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, βρήκαν τις παραβάσεις και ω του θαύματος είχανε ξεχαστεί. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά. Εμείς ζητήσαμε από τις υπηρεσίες τελικά να τα αξιολογήσουν και να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτή η διαδικασία περίπου ολοκληρώθηκε με τον νέο χρόνο και μέχρι που να έρθει να μπει η τελική υπογραφή μετά από τον κ. Τσιρώνη, η δική μου, συνέπεσε με την παρουσία του κ. Wright.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι άλλο λέω. Έπαιξε ρόλο η επιβολή των προστίμων αυτών στην ματαίωση του ραντεβού;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δε νομίζω γιατί δεν πρέπει να ήταν γνωστά στην εταιρεία εκτός βέβαια αν έχει τους δικούς της ανθρώπους η εταιρεία και τα έχει μάθει.

Για την τήρηση των αποφάσεων του ΣτΕ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό, που η εταιρεία σας κατηγορεί ότι εσείς σαν κυβέρνηση δεν τηρείτε σαν κυβέρνηση τις αποφάσεις;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ε, πως είναι δυνατόν αυτό; Ας μας πουν μία απόφαση του ΣτΕ που δεν τηρήσαμε. Είναι μέγα ψέμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι ψέμα λέτε;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι μέγα ψέμα, ποιος μπορεί να μην τηρεί τις αποφάσεις του ΣτΕ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)