to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 12.01.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Η Εldorado Gold επιχειρεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα»

«Αλλη μια προσπάθεια δημιουργίας εκβιαστικών καταστάσεων και δημιουργίας τετελεσμένων» βλέπει στις κινήσεις της Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε και σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το θέμα της Eldorado Gold («υπάρχει από χθες το βράδυ μια ανακοίνωση, η οποία λέει οτι ουσιαστικά παγώνουν τα έργα στις Σκουριές και αφήνει αιχμές εναντίων του υπουργείου μιλώντας για πράξεις και παραλείψεις του υπουργείου και άλλων φορέων και δημοσίων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας, οριστικά προαναγγέλλοντας ότι παγώνουν τα έργα, παγώνει η επένδυση. Τι θα κάνετε σχετικά με αυτό;»), ο Π. Σκουρλέτης τόνισε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δεχτεί ένα αίτημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado για να πραγματοποιήσουμε ένα ραντεβού χθες το πρωί. Τελικά ακυρώθηκε από την μεριά του και έχει μεταφερθεί για αύριο. Και εμείς λοιπόν ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για τις σκέψεις της Eldorado.

»Κρίνοντας όμως την πορεία και την συμπεριφορά αυτής της επιχείρησης, νομίζω ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια δημιουργίας εκβιαστικών καταστάσεων και δημιουργίας τετελεσμένων. Για αυτό το μεγάλο έργο, αυτή τη μεγάλη επένδυση, έχουν γραφτεί πολλά και, πολλά από αυτά είναι ψέματα. Ψέμα για παράδειγμα ήταν όταν μας λέγανε όλη την προεκλογική περίοδο ότι αφορά μια επένδυση 5,000 θέσεων εργασίας, αυτές γίνανε 2,000 από ότι άκουσα από την ανακοίνωση της Eldorado. Τελικά 830 είναι ο πραγματικός αριθμός αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι σημαντικές και οι 830.

»Σημασία όμως έχει να καταλάβουμε το εξής: Δεν μπορεί καμία επιχείρηση, ελληνική ή ξένη, να εκβιάζει την ελληνική Πολιτεία, να αγνοεί τους νόμους και να αγνοεί τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος. Θέλω να σας πω ότι έτυχε και αυτές τις μέρες εκδίδονται πρόστιμα για την Eldorado [σ.σ.: η σχετική είδηση για την έγκριση των προστίμων, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, όπως βγήκε σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα] που αφορούν σε παραβάσεις που είχε κάνει το 2012 και το 2013, οι οποίες λόγω της πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν θαφτεί. Είχαν πάει εκεί οι Επιθεωρητές, είχαν κάνει τους ελέγχους, είχαν προχωρήσει στα πορίσματά τους, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ τα πρόστιμα, εξαφανίστηκαν. Και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε αυτό που πρέπει, να τηρούμε τους νόμους». 

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ακόμα πως «όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν γίνει σεβαστές. Το αντίθετο αποτελεί ένα ακόμη ψέμα», ενώ επισήμανε πως «σημαντικές είναι και οι 830 θέσεις εργασίας, όπως επίσης σημαντικές είναι και αυτές που απειλούνται από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρίας εάν τελικά εμείς ως πολιτεία δεν προσπαθήσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα. Άλλωστε η συγκεκριμένη επένδυση είχε δοθεί στην Eldorado επειδή είχε θεωρηθεί ότι το ελληνικό κράτος θα είχε έσοδα από την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Έχουν περάσει τρία χρόνια, η συγκεκριμένη εταιρία δεν παρουσίασε αυτόν τον δικό της σύγχρονο τρόπο και  αβλαβή κατ' αυτήν παραγωγής χρυσού, έχει ξεπεράσει τα όρια των συμβατικών της υποχρεώσεων και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί τους».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)