to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 01.07.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από τη ΝΔ υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων (βίντεο)

«Ο κ. Στουρνάρας πάρα πολλές φορές ξεπερνά τα όρια του θεσμικού του ρόλου» σημείωσε ο ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή της έκθεση της ΤτΕ που κάνει λόγο για υστέρηση στο πλεόνασμα λόγω των θετικών μέτρων και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητας»


Σε μια σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ εκ μέρους της  Αξιωματικής  αντιπολίτευσης, για να εξυπηρετηθεί η ιδιωτικοποίησή της υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, αναφέρθηκε  ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA, με τον Αντώνη Σρόιτερ, απέναντι  στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο βουλευτή του βόρειου τομέα της Β’ Αθήνας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη:

Απαξιώνουν σκόπιμα τη ΔΕΗ
«Και επειδή αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ο κ. Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία, όχι ο ίδιος προσωπικά,  κάνει σκόπιμα μία λάθος σύγκριση. Συγκρίνει την μετοχή της σημερινής ΔΕΗ, όταν η σημερινή ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν, διότι ως γνωστόν έχει αποσχιστεί ο ΑΔΜΗΕ στη βάση μιας Ευρωπαϊκής οδηγίας που θέλει αυτός ο οποίος διαχειρίζεται την Υψηλή Τάση, τα Δίκτυα, να είναι χωριστά από την εμπορία και την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έτσι, λοιπόν, ένα περιουσιακό στοιχείο της τάξης του ενός δισ. – τόσο αποτιμάται η περιουσία του ΑΔΜΗΕ - έχει φύγει. Άρα είναι σαν να συγκρίνεις διαφορετικές επιχειρήσεις. (…) Υπάρχει πρόβλημα, αλλά όχι αυτό το οποίο σκοπίμως εμφανίζεται με αυτή την ένταση από τη Νέα Δημοκρατία. Παραλάβαμε μία επιχείρηση η οποία ήταν με 5,5 δισ. χρέη, δανεισμό. Ό,τι έκαναν στην ελληνική οικονομία ακριβώς το ίδιο έκαναν κατ’ εικόνα και ομοίωση στη ΔΕΗ, όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία». […] «Κέρδη είχε σε μία αγορά εντελώς διαφορετική, όταν υπήρχαν εποχές όπου τα καύσιμα και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές. Κέρδη, όμως, με το ακριβότερο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη; Με 60% αύξηση των τιμολογίων από το ’10 έως το ‘15 που τα πλήρωνε η ελληνική οικογένεια, με αποτέλεσμα - όταν μάλιστα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν και ως εισπρακτικός μηχανισμός - να μην μπορεί να αποπληρώσει και να αρχίσουν τα σωρεύονται τα ληξιπρόθεσμα; Τι να τα κάνω αυτά τα κέρδη; Αυτά είναι αντιπαραγωγικά, αντιεπενδυτικά κέρδη». […] «Θεωρώ ότι σκόπιμα αυτή τη στιγμή απαξιώνουν τη ΔΕΗ, η οποία ως προς το σκέλος της παραγωγής και της εμπορίας έχει σημαντικά προβλήματα, αποτέλεσμα της έλλειψης μιας στρατηγικής από τα προηγούμενα χρόνια, διότι θέλουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Και μέσα εκεί βάζουν και τον μοναδικό διαχειριστή Υψηλής Τάσης, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν έχει ανταγωνιστή, έχει σίγουρα κέρδη και θέλουν να τα αφαιρέσουν αυτά τα κέρδη από τους Έλληνες πολίτες και από το Δημόσιο».

«Θέμα Ελλάδα» στο Eurogroup και ο κεντρικός τραπεζίτης σε πολιτικό ρόλο
«Η χώρα θωρακισμένη, συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της και με μια σταθερή και καλή πορεία της οικονομίας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως. Άλλωστε, αν άκουσα καλά την είδηση, ουσιαστικά θα υπάρξει μία εισαγωγή στο «θέμα Ελλάδα», το οποίο παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο». […] «Αναπόφευκτα ερχόμαστε στον ρόλο και στα χαρακτηριστικά του τραπεζίτη, του κ. Στουρνάρα. Ο οποίος πάρα πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια του θεσμικού του ρόλου και εισέρχεται στην σφαίρα της πολιτικής. Βεβαίως έχει υπάρξει και ο ίδιος Υπουργός Οικονομικών και μπορεί να τον κατανοήσει κανείς. Μπορεί να έχει και φιλοδοξίες να επανέλθει κιόλας, πολλά ακούγονται». […] «Θεωρώ ότι εδώ ενδεχομένως υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητας. Διότι όλοι οι δείκτες και οι εκτιμήσεις, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, μιλούν για μια άλλη πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία».

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θεμελιωδών οικονομικών δεικτών
«
Καταρχάς δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα ότι υπάρχει ανάγκη να γυρίσει κάτι το οποίο ήδη έχει γυρίσει προ πολλού». […] «Σε σχέση με την κατάταξη της χώρας στον πίνακα της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, έχουμε μία ραγδαία βελτίωση μετά το ’15, τα στοιχεία είναι μέχρι και το ’18. Είναι από το World Economic Forum. Του το δίνω, διότι ο κ. Χατζηδάκης κάθε φορά μου λέει  άλλα στοιχεία. Δείχνει ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η χώρα από όταν ο ίδιος ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό προς μελέτη. Ο δεύτερος πίνακας είναι ο σχηματισμός ακαθάριστων επενδύσεων. Πάλι έχουμε ένα ρεκόρ το ’17, το οποίο μας παραπέμπει μία δεκαετία πριν. Εάν συνυπολογίσουμε, λοιπόν, και τα εννέα συνεχή τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, εάν συνυπολογίσουμε τις εξαγωγές, εάν συνυπολογίσουμε την αποκλιμάκωση κατά 9 μονάδες της ανεργίας και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μεσοστρωμάτων, επειδή ακούμε πολλά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πλέον την άνεση και ο κ. Χατζηδάκης και εγώ, να ξεδιπλώνουμε τις προτάσεις μας, το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, πράγμα που δεν το είχαμε ως δυνατότητα ούτε το 2010, ούτε το 2012, ούτε το 2015. Τότε η συζήτηση ήταν “θα μείνουμε στην Ευρώπη, δεν θα μείνουμε στην Ευρώπη. Θα έρθει μνημόνιο, δεν θα έρθει”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)