to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 08.05.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οικονομικά και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των δήμων καθώς και ο ρόλος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ.


Η απλή αναλογική

«Αναφέρεστε αρκετά ενοχλημένοι, και το καταλαβαίνω, στην πρότασή μας για την απλή αναλογική. Το αντιλαμβάνομαι απόλυτα. Εχθρεύεστε ένα σύστημα που είναι βαθιά αντιπροσωπευτικό, γνήσια δημοκρατικό και ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών. «Θέλετε να λειτουργεί ένα τέτοιο παραμορφωτικό σύστημα, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε στο όνομα ποιας αντιπροσώπευσης, θα πρέπει το 18%, το 20% της πρώτης Κυριακής, να παίρνει τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο κ. Πατούλης

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάντα υπερασπιζόταν τη συντηρητική κατάσταση και αυτό κάνει και τώρα, και πρόσθεσε ότι ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, που εξελίχθηκε από τα μέσα του προηγούμενου έτους, δεν έχει προηγούμενο. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χρησιμοποίησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για να ναρκοθετήσει το διάλογο. «Βάζετε τον κ. Πατούλη να τηρεί τη στάση που τηρεί. Μου είναι τελείως αδιάφοροι οι προσωπικοί σχεδιασμοί και φιλοδοξίες του κ. Πατούλη. Θα τα λύσετε εσείς όταν πάτε να βγάλετε τον υποψήφιο για την περιφέρεια της Αττικής ή τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, μια και όπως λέει ο ίδιος ενδιαφέρεται. Δικό σας το πρόβλημα. Κάντε τον! Να τον χαίρεστε! Να είναι το πρόσωπό σας στην Αυτοδιοίκηση που το θέλει και ο άνθρωπος! Αλλά γιατί ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση; Γιατί δεν στέκεται στο ύψος του θεσμικού ρόλου του προέδρου της ΚΕΔΕ;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ο διάλογος στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, βγήκε ένα πόρισμα που αποτελεί μια βάση για συζήτηση και «αντί αυτό να το επαινέσει η ΝΔ για να γίνει διάλογος, σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν κλείνει άρον άρον τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση». Στο σημείο αυτό ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τα κόμματα, ιδίως τη ΝΔ, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ζητήσουν από όλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν, όπως το ζήτημα της «λαϊκής συμμετοχής» και το ζήτημα του «περιφερειακού δημοκρατικού σχεδιασμού».

 

Οι συμβασιούχοι

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να υλοποιήσουν τη διάταξη για την ανανέωσή τους, κατήγγειλε ότι η ΝΔ βάζει τους «ταλιμπάν» του κόμματός της να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν είναι οι δήμαρχοι αυτοί που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ενός νόμου. «Δεν έχει δικαίωμα η αποκεντρωμένη, με βάση τη νομοθεσία, να εγκαλεί έναν δήμαρχο όταν παραβιάζει τη νομοθεσία; Το έχει. Είναι τελείως διαφορετικό να επικαλείστε κάποιες αποφάσεις επιτρόπων (σ.σ. Ελεγκτικό Συνέδριο) αλλά να μου βάζετε ορισμένους ανθρώπους που είναι ταλιμπάν του κόμματός σας, μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να μην τιμούν πρώτα από όλα τον θεσμικό τους ρόλο», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη δηλώσει, είναι διατεθειμένη να δει συνολικά το θέμα των συμβασιούχων, «θέμα που δεν προσφέρεται για φτηνό κομματικό αντιπερισπασμό, θέμα που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με συνέπεια σήμερα το μέγεθος των συμβασιούχων να αποτελεί μια ελληνική πρωτοτυπία και να παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που μιλάει για την κατάχρηση της έννοιας της σύμβασης».

 

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές από τους μνημονιακούς νόμους και το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι καμία περικοπή δαπανών δεν έγινε από την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην απόδοση των ληξιπροθέσμων χρεών τους και ήδη αρκετά από αυτά έχουν ξεκινήσει να απορροφώνται. Υπογράμμισε επίσης ότι 2,2 δισ. ευρώ είναι το ποσό που έχει δρομολογηθεί να αποδοθεί στους δήμους από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων.

 

Αντιπολίτευση: «Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της κυβέρνησης»

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό και απειλεί όσους δημάρχους αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις, με παραπομπή τους στα πειθαρχικά.

Αντίστοιχες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την υποχρηματοδότηση που, όπως είπαν έχει ως συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο στην ανθρωπιστική κρίση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η καθυστέρηση που σημειώνεται για την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τορπιλίσει το διάλογο με την ΚΕΔΕ, δεν σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία, την ίδια ώρα που ανακύπτουν με οξύτητα πολλά ζητήματα. Για το θέμα της χρηματοδότησης, είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ρυθμίσει το ζήτημα των παρακρατηθέντων, σήμερα αυτά δεν αποδίδονται και ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών. Δραματική είναι εξάλλου η κατάσταση, όπως περιέγραψε και για τις δομές φτώχειας που λειτουργούσαν οι δήμοι και εξυπηρετούσαν χιλιάδες ανθρώπους σε ένδεια αλλά σήμερα καθυστερεί να προγραμματιστεί η χρηματοδότησή τους.

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τεράστιο το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Όπως τόνισε, ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων αυτών εργαζόταν σε καθαριότητα, είτε επειδή ήταν τουριστικοί δήμοι είτε επειδή είχαν εξοχικές κατοικίες, και χρειάζονταν προσωπικό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αιχμής. Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση έδωσε παράταση στις συμβάσεις αυτές με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αν και πολλοί δήμοι, δεν επιθυμούν την ανανέωσή τους, διότι δεν έχουν τις αντίστοιχες ανάγκες, με συνέπεια να απειλούνται με παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αξιοποιεί τη γνώση και εμπειρία των δομών της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό ενώ σε ό,τι αφορά στις παραλίες κάλεσε την κυβέρνηση να ρυθμίσει το καθεστώς, να βάλει σταθερούς κανόνες και να τις παραδώσει στους δήμους καθώς ήδη η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς προέβλεψε ότι εξαιτίας του ζητήματος της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνοι, πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη. «Οι δήμαρχοι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και όχι να καλούνται στα πειθαρχικά διότι θέλουν να τηρηθεί το σύνταγμα», είπε ο κ. Γεωργαντάς και κάλεσε την κυβέρνηση, αν θέλει να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι.

Η 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε διάλογο με την ΚΕΔΕ και ότι συνομιλεί μόνο με όσους συμφωνούν μαζί της. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο πόρισμα της επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση που είδε το φως της δημοσιότητας και δημιούργησε «τρικυμία» καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι σχεδιάζει να πράξει.

Για πολιτική γύμνια στο θέμα της αυτοδιοίκησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραγκούνης που είπε ότι η απαξίωση του θεσμού αποτυπώνεται στην υποχρηματοδότηση και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και έχει καταστήσει τους δήμους επαίτες και ικέτες καθώς τους παρεμποδίζει και σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους, τους δήμους, είπε ο Σοφία Βούλτεψη και κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι δεν κάνει άλλο από το να περιοδεύει την Ελλάδα και να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλώντας τον «χυδαίο λαϊκιστή». «Μα για πείτε μας τώρα, ποιος είναι χυδαίος λαϊκιστής; Αυτός που λέει τις απόψεις του που συμβαδίζουν με την πραγματικότητα ή αυτός που έλεγε τα δικά σας ψέματα πριν τις εκλογές του 2015;», είπε η Σ. Βούλτεψη σημειώνοντας πως σήμερα όλες οι προεκλογικές κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανύπαρκτες.

Ο Ιάσων Φωτήλας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.

 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)