to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 07.10.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Χρειάζεται κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Οικονόμου - Λυριτζής)


Για το δημοσίευμα της Real News σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα:


- Να το λύσουμε αυτό το θέμα τελικά, τι ισχύει και τι δεν ισχύει, αν το είπε ή δεν το είπε ο κ. Τσίπρας και αν βλέπετε και τίποτα πίσω από το δημοσίευμα εσείς;

Κατ’ αρχήν αυτά που αποδίδονται στον Αλέξη Τσίπρα από το δημοσίευμα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν άνοιξε κανένα τέτοιο ζήτημα στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις. Εμένα μου έκανε εντύπωση πώς με δύο ανακοινώσεις ο κ. Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησαν να διαψεύσει ο κ. Τσίπρας.
 

- Λογικό δεν είναι αυτό κ. Σκουρλέτη; Γιατί σας κάνει εντύπωση;

Υπάρχουν σωρεία δημοσιευμάτων.
 

- Δεν είναι καθημερινό, όμως, φαινόμενο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει «παρακολουθούν το τηλέφωνό μου». Δεν γίνεται κάθε μέρα.


Αυτό σας λέω. Εμείς είχαμε ερωτηθεί από το Σάββατο το απόγευμα και είπαμε ότι δεν ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι επίσημα, αλλά από τη γνωστή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.  Την ίδια στιγμή όμως, που εμείς διαψεύδουμε ότι έγινε τέτοιου είδους συζήτηση, βγαίνει ο κ. Καρατζαφέρης στην εφημερίδα Αξία, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ και πριν από λίγο στον Αντένα και λέει ότι γνωρίζει ότι το βαλιτσάκι της ΕΥΠ δουλεύει εδώ και πάρα πολύ καιρό, παρακολουθούσε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να απαγγελθούν κατηγορίες και να τον εμπλέξουν στην υπόθεση των Σκουριών, αλλά επειδή διέρρευσε αυτό τελικά δεν θα γίνει. Εδώ τίθενται ερωτήματα. Βγαίνει τρεις φορές μέσα σε δύο μέρες ο κ. Καρατζαφέρης και λέει ότι γνωρίζει. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή. Πώς και από πού και τι γνωρίζει; Ισχύει κάτι τέτοιο;
 

- Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι καν βουλευτής αυτή τη στιγμή. Είναι εκτός.

Ναι, αλλά του προσφέρεται, απ’ ότι βλέπετε, βήμα. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα σε αυτή τη χώρα…


- Μήπως στήνεται μια ιστορία;

Αποδεδειγμένα πρώην πρωθυπουργοί είχαν υποστεί παρακολουθήσεις, βοά ο τόπος ότι υπάρχουν τέσσερα - πέντε βαλιτσάκια παρακολουθήσεων. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το θέμα να τεθεί στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συζήτησης στη Βουλή και να τεθεί το θέμα του ελέγχου.

 
- Όταν λέτε ελέγχου, τι εννοείτε; Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, της ΕΥΠ;

Βεβαίως. Της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής. Και δεν εννοώ σε Ολομέλεια, στις Επιτροπές.


- Προφανώς. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα για εσάς εκτός εάν διακρίνετε μια προσπάθεια σε διάφορους κύκλους, στο όνομα της αντίληψης των δύο άκρων, να εμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε υποθέσεις.

Αυτό είναι φανερό. Πρώτος έδωσε το σήμα ο Πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος προφανώς μετά κατάλαβε τη γκάφα του ή εν πάση περιπτώσει αποφάσισε ότι δεν είναι το timing σωστό και προσπάθησε να το εξαφανίσει, αλλά το είπε. Το είπε ευθαρσώς και μάλιστα το είπε με χοντροκομμένο τρόπο λέγοντας ότι και συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις οι οποίες ακούγονται χρόνια στην πολιτική ζωή της τελευταίας δεκαετίας αποτελούν το άλλο άκρο της Χρυσής Αυγής. Πράγματα αστεία αλλά και επικίνδυνα.


- Πάντως, ακούστηκαν και άλλες φωνές και ισορρόπησε το θέμα αυτό. Εν πάση περιπτώσει.

Αυτό που λέτε κ. Οικονόμου είναι πάρα πολύ σωστό. Γιατί ακούστηκαν πάρα πολλές φωνές μέσα από το χώρο της ίδιας της Ν.Δ., γεγονός που δείχνει ότι αυτή η γραμμή δεν περπατάει και ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του είναι απομονωμένοι πλέον από το ίδιο το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. Πριν από λίγο που ήμουν σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Γιακουμάτος αναφερόταν στον κ. Κρανιδιώτη και είπε ότι είναι σαράκι για τη Ν.Δ. ο κ. Κρανιδιώτης.


- Είναι οι άλλες φωνές που λέγαμε.

 

Για την έναρξη λειτουργίας της νέας περιόδου της Βουλής


- Σήμερα έχουν την έναρξη της λειτουργίας της νέας περιόδου της Βουλής. Πώς θα αντιμετωπίσει το νέο δεδομένο ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα κάθεστε στην ίδια αίθουσα, θα συνεδριάζετε από κοινού, θα κουβεντιάσετε πιθανόν με ανθρώπους οι οποίοι είναι μεν βουλευτές, αλλά κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα, για εγκλήματα. Έχω ακούσει διάφορες σκέψεις και διάφορες προτάσεις να σηκώνεστε και να φεύγετε όλοι από το Κοινοβούλιο όταν μιλούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, άκουσα τον κ. Δένδια ότι δεν θα απαντάει σε ερωτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής κλπ. Μήπως χρειάζεται να υπάρξει ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου;
 
Πολιτικά θα αναφέρεστε, διότι τα δικαστικά είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι δική μας δουλειά και θα ήταν επικίνδυνο πια για την ίδια τη δημοκρατία μας να βγάλουμε εμείς αποφάσεις.
 

- Συμφωνούμε απολύτως.

Πολιτικά, νομίζω, ότι θα πρέπει να συνδράμουμε όλοι για να κάνουμε σαφές ότι άλλο οι πολιτικές διαφωνίες, οι κοινωνικές συγκρούσεις που διεξάγονται στην ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλες αυτή τη στιγμή, και άλλο η απάντηση στον νεοναζισμό και το νεοφασισμό. Σε αυτό, επαναλαμβάνω, δεν βοηθάνε οι τοποθετήσεις εκ μέρους της Ν.Δ. σχετικά με τη θεωρία των δύο άκρων και την εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή και κατ’ επέκταση σε όλους όσοι αντιστέκονται σε αυτή την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Δεν βοηθάει αυτό, αντίθετα υπονομεύει μια τέτοια προσπάθεια.

 

Για τη συζήτηση για την οικονομία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού

 

- Το βασικό μας θέμα πάντως θα είναι η συζήτηση για την οικονομία. Όσο και να θέλουμε να ξεφύγουμε, ή να θέλουν κάποιοι να ξεφύγουν, από αυτό ….

Δεν θέλουμε εμείς να ξεφύγουμε πάντως…

 
- Προφανώς. Δεν λέω ότι είναι ήσσονος σημασίας η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή, κάθε άλλο, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομία κ. Σκουρλέτη. Θα δείτε σήμερα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ήδη έχουν διαρρεύσει κάποια στοιχεία από αυτό. Εσείς τι σχόλιο έχετε να κάνετε γι’ αυτό;

Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος κινείται ακριβώς στη λογική της ακραίας λιτότητας, έχουμε μέτρα τα οποία βάζουν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου κάτω από το όριο της επιβίωσης. Το γεγονός για παράδειγμα ότι κόβεται το ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Φοβερά πράγματα δηλαδή. Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία δεν είναι απλώς οριακή, έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο. Όλα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα, για τα νοσοκομεία τα οποία μπορεί σε ένα μήνα να κατεβάσουν διακόπτες, για τα ταμεία που είναι υπερχρεωμένα και όλα αυτά γιατί, προ τι; Για να εμφανιστεί ξανά ένα ψεύτικο πρωτογενές πλεόνασμα, που θα είναι αποτέλεσμα μιας ισοπεδωτικής πολιτικής, η οποία θα έχει στείλει στο κοινωνικό νεκροταφείο χιλιάδες συμπολίτες μας; Αυτός ο δρόμος είναι εντελώς αδιέξοδος.


- Παραμένει επομένως το αίτημα για εκλογές υπαρκτό και ζωντανό.

Δεν είναι η μοναδική διέξοδος; Είναι.


- Αν κανείς έχει μια απολύτως διαφορετική πολιτική τοποθέτηση προφανώς. Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκουρλέτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)