to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 09.01.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Για να υπάρξει Ευρώπη πρέπει να έχουμε μια άλλη Ευρώπη

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)


Αυτή τη στιγμή έχουμε και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια είναι συχνή εικόνα. Νομίζω ότι αποτελεί μια πάγια πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης η βίαιη καταστολή κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας που πάει χέρι – χέρι με την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει.

Εσείς επιμένετε στη θέση που εκφράσατε χθες στο σωστό της άποψής σας για τη μη παρουσία σας στη χθεσινή εκδήλωση;

Λέτε να το έχουμε αλλάξει;

Το λέω επειδή επικριθήκατε πολύ έντονα και από πολλές πλευρές…

Δεν είναι έτσι, διότι ήταν μια απόλυτα πολιτική στάση η οποία έχει να κάνει με την εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σε σχέση με τους σχεδιασμούς και της εξαγγελίες της δεν έχει ούτε κατά διάνοια την πρόθεση να θέσει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλ. τα προβλήματα των κυρίαρχων στρατηγικών απέναντι στην οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Οι χθεσινές παρεμβάσεις τόσο του κ. Μπαρόζο, όσο και του κ. Σαμαρά δεν αφήνουν περιθώριο για κάποιο άλλο συμπέρασμα. Και οι δυο ταυτίστηκαν με το μνημόνιο, υπερασπίστηκαν αυτή την πολιτική και ταυτίστηκαν επιτιθέμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κριτική που ασκείται είναι το γεγονός ότι είναι αντιφατική σε σχέση με το μήνυμα που στέλνει η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την Προεδρία. Μια άποψη λέει ότι δεν μετέχεις κάπου μόνο όταν συμφωνείς ή όταν έχεις τον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά μετέχεις και για τον αλλάξεις, για να διαμορφώσεις νέους συσχετισμούς. Και επειδή εδώ δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση και είναι η Προεδρία και ο κ. Τσίπρας στέλνει ένα σήμα και με τη δική του υποψηφιότητα. Δεν είναι λίγο αντιφατικό ότι δεν πηγαίνεις;

 Δεν είναι αντιφατικό. Γιατί δεν είχε καμιά διάσταση αντιθεσμική.  Θα σας έλεγα ότι αν κάποιος είχε μια αντιθεσμική συμπεριφορά ήταν ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Σαμαράς οι οποίοι χρησιμοποίησαν το βήμα της εναρκτήριας πανηγυρικής συνεδρίασης γα την ελληνική Προεδρία για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και να θέσουν διλήμματα και ερωτήματα προεκλογικού χαρακτήρα, όπως το Ευρώπη ή Όχι. Ενώ, το πραγματικό ζήτημα είναι το ποια Ευρώπη θέλουμε. Για να υπάρξει Ευρώπη πρέπει να έχουμε μια άλλη Ευρώπη.

Δεν θα ήταν μια ευκαιρία να τα πείτε όλα αυτά με το κ. Τσίπρα σε ένα διεθνές ακροατήριο και να πει κι αυτός τη θέση του και να έπαιζε παντού η δήλωσή του;

Γνωρίζετε καλά ότι όλους τους επόμενους μήνες όχι απλώς θα τα πούμε, αλλά θα οργώσουμε την Ευρώπη. Είναι γνωστές οι απόψεις μας για την ανάγκη αλλαγής των κυρίαρχων πολιτικών εντός της Ευρώπης και αυτές θα τις πούμε και θα τις παλέψουμε λυσσαλέα.  

Σε σχέση με το άλλο θέμα που υπάρχει στην επικαιρότητα για την 17Ν και την απόδραση του Ξηρού, ακούσαμε από έναν βουλευτή που προκάλεσε εντύπωση. Ότι υπάρχουν συμπαθούντες στον ΣΥΡΙΖΑ της 17Ν. Και μερικοί λένε ότι δικαιώνει και τη ΝΔ που σας έχει εξαπολύσει επίθεση…

Νομίζω ότι η είδηση δεν είναι ότι ειπώθηκε από τον κ. Τατσόπουλο διότι φαντάζομαι ότι αυτό θα εννοείτε. Η είδηση είναι ότι το κόμμα της ΝΔ την πρώτη μέρα της ανάληψης της Προεδρίας επέλεξε να σηματοδοτήσει τη μέρα αυτή με απαγόρευση συγκεντρώσεων, δακρυγόνα, με ματαίωση 2 μέρες πριν της επίσκεψης της Επιτροπής ελέγχου για τα πεπραγμένα της τρόικας. Έχασε  δηλαδή τη μεγάλη ευκαιρία που είχε ο κ. Σαμαράς να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε σήμερα ως χώρα αλλά και στην Ευρώπη, διότι περί αυτού πρόκειται. Αντίθετα θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προστατεύει και υπερασπίζεται την τρομοκρατία. Ε, δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρθηκε, δε, με τέτοιον τρόπο και σε προσωπικότητες της ευρωπαϊκής διανόησης, όπως ο Τόνι Νέγκρι όπου ο τρόπος αυτός είναι προσβλητικός και για την Ιταλία διότι εδώ και χρόνια διδάσκει και είναι ελεύθερος, τι σημαίνει ότι και η ιταλική κυβέρνηση καλύπτει τους τρομοκράτες και η  Γαλλία του Μιτεράν που επί χρόνια φιλοξενούσε τον Νέγκρι; Δεν μπορεί λοιπόν να εμφανίζεται ως ο αμόρφωτος χωριάτης  της Ευρώπης το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Να μας απαντήσετε και για τον βουλευτή σας;

Ο κ. Τσατσόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει μια ανακοίνωση και να διευκρινίσει ακριβώς τι εννοούσε. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβλητικό να τίθεται ένα θέμα γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας. Όταν είναι γνωστό ότι η αριστερά είχε πάντα μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία.

Η εκτίμηση που κάνετε για το μέτωπο που σας ανοίγει η ΝΔ απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ποια είναι; Από τη στιγμή που υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα για το χρέος, τη χρηματοδότηση της χώρα για τα επόμενα χρόνια, κλπ. Γιατί επιλέγει η ΝΔ να ανοίξει αυτά τα θέματα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Προσπαθεί να αποδράσει από το πεδίο των πραγματικών αντιπαραθέσεων και προβλημάτων και όσων αναφέρατε και πριν, όπως τα ζητήματα της οικονομίας, της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τους χρέους, κλπ. Γιατί εκεί αισθάνεται αδύνατη και προσπαθεί να δημιουργήσει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχουμε ζήσει όλα τα τελευταία χρόνια. Από τότε που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός, επιτίθεται κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, άλλες φορές έχει υποστηρίξει τη θεωρία των δύο άκρων και τον έχει εξισώσει με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Πράγματα πρωτάκουστα, που δυναμιτίζουν τον πολιτικό διάλογο στη χώρα και παραπέμπουν σε μια εμφυλιοπολεμική λογική προηγούμενων δεκαετιών.

Για το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Και αυτό το σκάνδαλο (ΤΤ), όπως και η υπόθεση των εξοπλισμών, αναδεικνύουν ουσιαστικά και σε όλες τους τις διαστάσεις την κατάρρευση ενός φαύλου δικομματικού συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι διοικήσεις του ΤΤ ήταν διορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είναι βασικές πλευρές όλου αυτού του συστήματος το οποίο είχε καθίσει στο σβέρκο της ελληνικής κοινωνίας και έκανε τις δουλειές του με τον τρόπο που τις έκανε. Η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει κάθαρση σε όλα τα επίπεδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)