to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 09.09.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το επικοινωνιακό τείχος προστασίας δεν καλύπτει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής

Την εκτίμηση ότι η επικοινωνιακή ασπίδα της κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχίσει να την προστατεύει αποτελεσματικά, με συνέπεια την αποκάλυψη των μεγάλων αδιεξόδων που γεννά η πολιτική της, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5», στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.


Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι τα δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ έχουν δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να συγκρίνει τις πολιτικές των δύο κομμάτων, διευκολύνοντας και τις προτάσεις που κατατίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, και ακόμη μπορεί εάν θέλει, να το συγκρατήσει, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα στον ενεργειακό τομέα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καθηλώσει το εργατικό εισόδημα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Θα φανεί η πολιτική των αδιεξόδων

«Μια κυβέρνηση η οποία έχει μάθει να ζει μέσα σε μια επικοινωνιακή γυάλα, η οποία δεν αφήνει τα πραγματικά γεγονότα να δημοσιοποιηθούν, όταν αυτά τα προστατευτικά επικοινωνιακά τείχη δεν υπάρχουν, τρομάζει».

«Νομίζω ότι θα υποχωρήσει το επικοινωνιακό, προστατευτικό τείχος της κυβέρνησης και θα αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο, η πολιτική που γεννάει τα μεγάλα αδιέξοδα στους περισσότερους τομείς της χώρας».

«Το τελευταίο 24ωρο γίνεται μια ολόκληρη επικοινωνιακή προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλυψε αυτούς οι οποίοι εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι μια κλασική τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Βάζει μια διάταξη, που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή, μαζί με άλλες έξι – επτά με τις οποίες διαφωνείς, ενιαία, σε ένα άρθρο, για να σε εγκαλέσουν μετά γιατί δεν δέχεσαι το αυτονόητο. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε μορφής πλαστογραφίας».            

Αντιπαράθεση δύο εντελώς διαφορετικών προγραμμάτων στη ΔΕΘ

«Σωστά μιλάτε για την αντιπαράθεση δύο εντελώς διαφορετικών προγραμμάτων, μόνο που η διαφορά, στη σημερινή συγκυρία, είναι ότι γίνεται σε μία στιγμή που ήδη έχουν συμπληρωθεί δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, με απτά αποτελέσματα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας τις εναλλακτικές του προτάσεις και έχοντας τη δυνατότητα να μιλήσει στον κόσμο και με συγκρίσεις σε διάφορα πεδία κυβερνητικής πολιτικής, νομίζω ότι βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση ως προς την ικανότητά του να πείσει τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τις εξαγγελίες των δύο πολιτικών αρχηγών».

«Η ακρίβεια, η οποία τρέχει ανεξέλεγκτα, δημιουργεί, σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες αμοιβές της εργασίας, μια εκρηκτική κατάσταση για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Άρα, εδώ πλέον και η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει τη δυνατότητα, κάποιες εμβληματικές προτάσεις που κατέθεσε και υπερασπίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, να κάνει τον κόσμο να κατανοήσει πόσο μεγάλη σημασία έχουν».

«Αναφέρομαι πρώτα και κύρια στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην άρνηση και τη καταψήφιση των μέτρων Χατζηδάκη, που λειτουργούν ως ένας μηχανισμός επιπλέον μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών. Την καταψήφιση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης, που ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο και, κυρίως, επειδή ίσως είναι στον πυρήνα της ακρίβειας, την κριτική που έχουμε ασκήσει στα θέματα της ενέργειας. Τη μεγαλύτερη διάψευση της ΝΔ».

Επιβάλλεται η παρέμβαση για τη συγκράτηση των αυξήσεων στην ενέργεια

«Υπάρχει το πραγματικό γεγονός -που όμως δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό το ύψος των τιμών ενέργειας- της αύξησης των διεθνών τιμών. Είτε των ορυκτών καυσίμων, φυσικού αερίου κατά κύριο λόγο και πετρελαίου είτε των τιμών των λεγόμενων πιστοποιητικών ρύπων. Ως προς το τελευταίο, θα μπορούσε συνολικά η Ευρώπη, γιατί αυτό δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, να προσδιορίσει μια διαφορετική τιμή για τα πιστοποιητικά ρύπων, τα οποία αγοράζουν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, για να μπορούν να ρυπαίνουν».

«Εδώ υπήρξε η εφαρμογή του λεγόμενου χρηματιστηρίου ενέργειας, με βάση το πλαίσιο που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεν προέβλεψε, σε καμία περίπτωση, ένα ανώτατο όριο ως προς τη διαμόρφωση της τιμής. Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό μια αύξηση της χονδρικής τιμής ενέργειας, με την οποία αγοράζουν οι ιδιώτες προμηθευτές ή η ΔΕΗ, που μας πουλάνε ενέργεια. Άρα ήταν περίπου προεξοφλημένο και τους το είχαμε πει εδώ και μήνες, ότι θα οδηγηθούμε σε αύξηση. […] Υπάρχουν δυο σημεία παρέμβασης ως προς το πλαφόν  και τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος».

«Μπορούν επίσης να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, του κοινωνικού τιμολογίου. Εδώ έγινε ακριβώς το αντίστροφο, γιατί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που είναι ένα κριτήριο για το ποιοι είναι δικαιούχοι, πολλοί θα βγουν εκτός φέτος. Σε μια στιγμή που θα γίνει πιο ακριβή η ενέργεια, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου θα μειωθούν».

«Πρέπει άμεσα να δούμε τη δυνατότητα μείωσης ειδικών φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα, ως μια ανάσχεση στο κύμα ακρίβειας και να ελεγχθεί ο ρόλος της ΔΕΗ, που ακόμα είναι κάτω από  δημόσιο έλεγχο. Αν με τη στάση της σιγοντάρει στην αύξηση ή αν, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, κρατάει τις τιμές χαμηλά. Αλλά και η ΔΕΠΑ, στο φυσικό αέριο. Έχει κλείσει συμβόλαια όταν ήταν μικρότερες οι τιμές ή τρέχει τώρα εκ των υστέρων, μ’ έναν απρόβλεπτο χειμώνα ως προς τις ενεργειακές ανάγκες»;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)