to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 10.12.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Επιχειρούμε να συγκροτήσουμε μια Αριστερά της εποχής μας

Στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης παρευρέθηκε και μίλησε τόσο για τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και για τις μεγάλες δυνατότητες συνδιαμόρφωσης της αναγκαίας αντιπρότασης.


Στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης παρευρέθηκε και μίλησε τόσο για τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και για τις μεγάλες δυνατότητες συνδιαμόρφωσης της αναγκαίας αντιπρότασης. 

Στην εκδήλωση ο Π. Σκουρλέτης τόνισε:

«Θέλουμε η συμπόρευση γύρω από το κόμμα μας, από το 2012 και έπειτα, ανώνυμων ανθρώπων, στελεχών προερχόμενων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ανένταχτων ανθρώπων να πάει ενα βήμα πιο πέρα. Θέλουμε με όλους αυτούς να βρεθούμε, να συνλειτουργήσουμε. Είναι, όμως, μια συνάντηση που δεν γίνεται εν κενώ. Είναι γέννημα της πολύπλευρης κρίσης και γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς. Όταν έρχονται στελέχη από άλλους χώρους, που πριν ένα - δυο χρόνια υπερασπίζονταν άλλα πράγματα και αναγνωρίζουν ότι αυτός ο χώρος άνοιξε μια διαφορετική προοπτική, νιώθουμε ικανοποίηση. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και είναι κάτι μοναδικό. Να βρεθούμε στον ίδιο χώρο δυνάμεις της ιστορικής Αριστεράς, της ανένταχτης Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας. Είναι κάτι που επιχειρείται σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενα παράδειγμα που ίσως θυμίζει άλλες εποχές, αλλά αξίζει να το επιχειρήσουμε...

Πολλοί μιλούν για την ανάγκη της γείωσης μέσα από το άνοιγμα που κάνουμε τώρα. Ένα άνοιγμα που τώρα γίνεται στο οργανωτικό του επίπεδο, καθώς αποτελεί, ουσιαστικά, αποτύπωση όλων των προηγούμενων ανοιγμάτων που έγιναν από το 2012 μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει, όμως, γείωση; Σημαίνει να έρχεσαι σε επαφή με την κοινωνία στους συλλόγους, στα σωματεία, στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση. Εμείς είχαμε έλλειμμα σε όλους αυτούς τους χώρους. Γείωση σημαίνει να μπορείς να κατανοείς τις αντιφάσεις του κάθε χώρου ξεχωριστά. Δεν σημαίνει, όμως, να προσαρμόζεσαι παθητικά. Γιατί είναι καλό να γνωρίζεις την πραγματικότητα, όχι για να την αποδεχτείς όπως είναι, αλλά για να μπορέσεις να την αλλάξεις. Κι αυτός είναι ο ιστορικός, ο αναντικατάστατος ρόλος της Αριστεράς. Να βάλει το αποτύπωμά της, να μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα ποιότητα για τα πράγματα, εμπνεόμενη από τις μεγάλες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της εξάλειψης των ανισοτήτων.

Πηγαίνοντας προς το Συνέδριό μας, που θα γίνει την Άνοιξη, πολλοί θα επιχειρήσουν να "μας βάλουν σε παπούτσια" που δεν είναι δικά μας. Ξέρετε τι θα ήθελαν οι ολιγάρχες, οι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις; Θα ήθελαν ένα δικομματισμό σαν αυτόν που είχαμε το 2010. Μπορεί να ήταν ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ήταν Νέα Δημοκρατία, αλλά στις βασικές στρατηγικές επιλογές έκαναν τα ίδια πράγματα. Τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του '80 δεν υπήρχαν διαφορετικές προγραμματικές στοχεύσεις. Δεν επιφυλάσσουμε για τον εαυτό μας ένα τέτοιο ρόλο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο μεταμνημονιακός διπολισμός συγκροτείται σε μια προγραμματική αντιπαλότητα. Το δικό μας το πρόγραμμα έχει αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Ασκεί κριτική στα ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής περί των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας εκπαίδευσης, της υγείας, του ρόλου των εργαζομένων, μιλά για την ικανοποίηση των αναγκών του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας. Όλα αυτά δεν χωράνε στο πλαίσιο ενός συστημικού, συναινετικού, δικομματικού σκηνικού.

Επιχειρούμε, λοιπόν, πραγματικά να συγκροτήσουμε μια Αριστερά της εποχής μας, η οποία θα μπορεί να συσπειρώνει ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων. Σε αυτό το κάλεσμα νομίζω ότι, πράγματι, χωρούν όσοι βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στο διακηρυκτικό πλαίσιο που έχουμε ήδη συνομολογήσει. Όσοι θέλουν, όχι απλώς να "βάλουν πλάτη", αλλά να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα και να οδηγήσει σε μια άλλη πορεία για την πατρίδα μας, που προφανώς περνά μέσα και απο την, πολύ σύντομα, επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σας καλούμε όλους εσάς να πορευτούμε μαζί»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)