to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 26.05.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ενώνουμε τις φωνές μας για να ζήσει και να μορφωθεί ο Βασίλης Δημάκης (βίντεο)

«Πρέπει να βάλουμε στην άκρη την εκδικητική αντίληψη, η οποία δεν έχει σχέση με σωφρονισμό»


Στον αγώνα ζωής που δίνει ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, απεργός πείνας και δίψας, για να μορφωθεί και στην ανάγκη άμεσης στήριξης του αιτήματός του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο  Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Άμεσα να ενώσουμε τις φωνές μας για να ζήσει και να μορφωθεί ο Βασίλης Δημάκης

«Εδώ έχουμε ένα αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα, εκτίει την ποινή του και κατόρθωσε, μέσα από τις φυλακές, να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο πανεπιστήμιο. Του δίνεται αυτή η δυνατότητα, να παρακολουθήσει και τώρα, για ακατανόητους λόγους, η Πολιτεία θέλει να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Αυτή την εκδικητική αντίληψη, η οποία δεν έχει σχέση με σωφρονισμό, πρέπει να τη βάλουμε στην άκρη. Είμαι εντελώς απέναντι σε αυτή τη λογική και ειλικρινά θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όλους αυτούς, όσοι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στη μόρφωση. Αυτό πρέπει να το κάνουμε άμεσα, διότι αυτό το παιδί είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει τη ζωή βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Είναι η τρίτη φορά που κατεβαίνει σε απεργία πείνας, θα είναι κρίμα να έχουμε άλλου είδους αρνητικές εξελίξεις». 

Στόχος του «Μένουμε Όρθιοι» η διάσωση όσο γίνεται περισσότερων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων

«Κατέρρευσε ένας μύθος, ότι από τη μία έχουμε τα συμφέροντα των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και από την άλλη της αγοράς. Φάνηκε τελικά ότι, όπως συμβαίνει πραγματικά στην οικονομία, αυτά τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όταν χάνει ο ένας την αγοραστική του δύναμη θα την πληρώσει και ο άλλος. […] Με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε χθες -το επικαιροποιημένο, διότι όπως γνωρίζετε είχαμε παρουσιάσει την πρώτη του εκδοχή- στοχεύουμε να κρατήσουμε στη ζωή επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με μία εμπροσθοβαρή λογική. Ακριβώς γιατί καταλαβαίνουμε ότι αν αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν από μόνα τους, θα χειροτερεύσουν τόσο πολύ ώστε θα απαιτούνται περισσότερες δυνάμεις, πόροι  και προσπάθειες, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μία ύφεση η οποία είναι αναπόφευκτη».

Κοστολογημένες προτάσεις με προσδιορισμένες πηγές χρηματοδότησης

«Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση δεν καταθέτει κάποιους γενικούς άξονες πολιτικής αλλά, συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, κοστολογημένη και με τις αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης. […] Στον τουρισμό, για παράδειγμα, μια και είναι επίκαιρο θέμα, προτείνουμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που αφορά πενθήμερες διακοπές, ολιγοήμερες δηλαδή, με μία επιδότηση και της μετακίνησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λίγο “οξυγόνο” στον κλάδο. Γιατί κακά τα ψέματα, το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού -εκεί αποβλέπει αυτή η πρόταση- είναι πολύ μικρό στο σύνολο του τουρισμού, περίπου στο 10% της τουριστικής κίνησης ετησίως. Αλλά και αυτή είναι αναγκαία για να μη μπουν λουκέτα. Μιλάμε για ένα ποσό 700 εκατομμυρίων που δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο. […] Άλλωστε, όπως σας είπα έχουμε καταγράψει όλες τις δυνατές πηγές χρημάτων, είτε πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, είτε πρόκειται για ανακατεύθυνση των πόρων από το ΕΣΠΑ, είτε από τα όποια έσοδα του Δημοσίου ή από τα λεγόμενα αποθεματικά, πλην αυτών που προορίζονται για την αποπληρωμή των δανείων μας. Αναφέρομαι στο “μαξιλαράκι” και στο διαχωρισμό που πρέπει να κάνουμε, γιατί αυτό είναι η “ασπίδα” μας αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι μια αρκετά “δεμένη” πρόταση».

Η νέα υφεσιακή κατάσταση μας βρήκε καλύτερα προετοιμασμένους, αν και η οικονομία εμφάνισε κάμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2019

«Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή τη νέα υφεσιακή κατάσταση, η οποία ήταν απροσδόκητη, με αφορμή την υγειονομική κρίση. Αλλά, ευτυχώς, βρεθήκαμε απέναντί της υπό καλύτερες προϋποθέσεις ως οικονομία, απ’ ότι το 2014. Αναφέρομαι και στην αναγκαία θωράκιση της χώρας και στα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τα οποία, δυστυχώς, θα επικαλεστώ και πάλι την οικονομική σας παιδεία, είδαμε να έχουν μια καθοδική πορεία το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ενώ παραδώσαμε μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ανάπτυξη, έκλεισε στο 1% στο τέλος».

Επιλογή λιτότητας η μείωση των μισθών κατά 20%

«Όταν λέμε μνημόνιο μιλάμε για μια ακραία πολιτική λιτότητας. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Αν αποκρυπτογραφήσει κανείς τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης θα δει ότι έχει προωθηθεί, έχει θεσμοθετηθεί, η κατά 20% μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πολύ μας φοβίζει. […] Εδώ συγκρούονται δύο λογικές. Η μία λογική, της κυβέρνησης, λέει “τι να κάνουμε, είναι αναπόφευκτη η ύφεση, αφήνουμε τα πράγματα να ισορροπήσουν από μόνα τους”. Ουσιαστικά αντιμετωπίζει την ύφεση ως μια εκδοχή αναδιάρθρωσης, για να βγουν εκτός αγοράς οι πιο αδύναμοι κρίκοι. Η  άλλη, η οποία είναι η δική μας και αναφέρεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, λέει “όχι, πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας”. Κι εδώ αναδεικνύεται μια ιδιόμορφη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας -είναι αυτό που σας έλεγα πριν- και τον κόσμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτοί οι δύο έχουν κοινά συμφέροντα. Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα του μαγαζιού στη γειτονιά σας, που πουλάει παπούτσια, με εκείνα μιας μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας, η οποία πουλάει στην Ελλάδα και κάποια στιγμή, αν δει ότι δεν πουλάει στην Ελλάδα, κλείνει το μαγαζί και πηγαίνει αλλού».

Ο iSYRIZA είναι μια νέα ψηφιακή δυνατότητα που ενισχύει την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα

«Ποτέ δεν ήμουν επιφυλακτικός με την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ο iSYRIZA είναι μια νέα ψηφιακή δυνατότητα για να επικοινωνούν τα μέλη μας μεταξύ τους, να έχουν οριζόντια επικοινωνία, να υπάρχει μια διαδραστικότητα. […] Είπαμε, στο πλαίσιο των Μέσων στα οποία είναι βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΥΓΗ και το “Κόκκινο”, να στήσουμε ένα διαδικτυακό κανάλι».

Το ζήτημα του τρόπου εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και δεν αφορά την ατζέντα αυτής της περιόδου

«Βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου όλα τα κόμματα έχουν ως προτεραιότητα να απαντήσουν στα ζωτικά προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Ήδη η συζήτηση που κάνουμε μέχρι τώρα αφορούσε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αυτό που μας ένοιαζε ήταν πως θα απαντούσαμε στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι στον ορατό ορίζοντά μας το Συνέδριο, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση της υγειονομικής κρίσης. Άρα είναι λίγο έξω από την καθημερινή μας ατζέντα αυτά τα θέματα. […] Η ανακίνηση αυτού του θέματος αυτή τη στιγμή, δύο μέρες πριν παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά αυτό το είχε απαντήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δύο και τρεις φορές, όταν έλεγε ότι δεν είναι το μείζον ο τρόπος εκλογής του προέδρου. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει για τον εαυτό του ότι “δεν έχω ανάγκη μιας τέτοιου είδους επιβεβαίωσης”. Άλλες είναι οι προκλήσεις σε σχέση με τον ρόλο του σύγχρονου  ΣΥΡΙΖΑ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)