to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 24.11.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Είστε η συνέχεια μιας παράταξης που ευθύνεται για την χρεωκοπία της χώρας, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς»

Μονόδρομος η παραίτηση του πρωθυπουργού αν δεν δώσει πειστικές απαντήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ‒ Χρέος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να βρουν τον κοινό τόπο


Σε μια συνολική κριτική προς την κυβέρνηση προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης κατά την ομιλία του στη συζήτηση του ν/σ για την ασφαλιστική, συνταξιοδοτική νομοθεσία και άλλα θέματα.

Εκκινώντας από το μέγα σκάνδαλο των τελευταίων μηνών, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι «η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία ζει κάτω από τη βαριά σκιά ενός μεγάλου σκανδάλου που πλήττει ευθέως τον πυρήνα της λειτουργίας της», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που έγινε γνωστό από τον προηγούμενο Αύγουστο και κάθε εβδομάδα που περνάει αντιλαμβανόμαστε ότι οι διαστάσεις του είναι ακόμα μεγαλύτερες, χωρίς να υπάρχει καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να δοθούν απαντήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε μια επιχείρηση συσκότισης, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας και εισηγητή του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναρωτήθηκε αν υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας και αν αυτή του επιτρέπει να μην αντιδρά στη δημοσιοποίηση στοιχείων που μιλούν για παρακολούθησή του από τον πρωθυπουργό. Έκλεισε δε την αναφορά του θέτοντας στον κ. Χατζηδάκη το αμείλικτο ερώτημα «Τι σκοπεύει να κάνει, και γιατί δεν προσφεύγει στην Δικαιοσύνη;».

Στη συνέχεια, ο Π. Σκουρλέτης ανέδειξε το γεγονός ότι έχει πλέον καταρρεύσει η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι «μια σκευωρία στημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει «έλα που ξαφνικά η "βεντάλια" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνεχώς καταθέτουν καινούργια στοιχεία, είναι πολύ πλατιά. Δεν είναι το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ίδιας κατηγορίας μέσα με το DOCUMENTO. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια νέα σκευωρία, όπως μας είπατε. Τα ερωτήματα μεγαλώνουν και παραμένουν αναπάντητα».

Στη συνέχεια ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν όλα όσα συμβαίνουν στη διεθνή εικόνα της χώρα μας, η οποία «έχει γίνει συνώνυμο εκείνων των χωρών που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη δημοκρατία» αλλά και στην επίσκεψη εδώ της Επιτροπής PEGA, της εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μονόδρομος είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, χαρακτηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη πρωτεργάτη, ενορχηστρωτή και εμπνευστή αυτής της υπόθεσης, και επισήμανε στους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι γίνονται συνένοχοι με τη στάση ανοχής τους στους χειρισμούς της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. 

Στόχος της κριτικής του Π. Σκουρλέτη ήταν και αυτό «που ονομάστηκε Επιτελικό Κράτος» ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα «συγκεντρωτικό καθεστώς αδιαφάνειας, που είχε να κάνει με την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, με την παρακολούθηση δημοσιογράφων και την ακύρωση, με αυτό τον τρόπο, της δουλειάς τους, δηλαδή της ερευνητικής δημοσιογραφίας». Επικαλούμενος και τη σημερινή συνέντευξη του Κώστα Τζαβάρα στον ραδιοφωνικό  σταθμό «Στο Κόκκινο», συνέχισε λέγοντας ότι «είναι παράλογο να ζητάμε από τους δημοσιογράφους να αποδείξουν την αλήθεια των στοιχείων που καταθέτουν και να μην είναι αυτό αντικείμενο της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη, πρέπει να αποδείξει και να ενοποιήσει όλες αυτές τις υποθέσεις, να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να μάθουμε την αλήθεια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία».

Μιλώντας για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα από το 1974 και μετά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε ότι ο βασικός στόχος των παρακολουθήσεων, βάσει των στοιχείων που μέχρι τώρα έχουμε, ήταν οικονομικές συναλλαγές και διαχείριση εκατομμυρίων σε τομείς όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα σκουπίδια κ.ά., για να θέσει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της φυγομαχίας του πρωθυπουργού, ο οποίος για τέταρτη φορά αρνείται να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Αντ' αυτού «προβαίνει σε αστεϊσμούς και σε χωρατά, όπως αυτά που είδαμε χτες, από την Αχαΐα» που «πραγματικά είναι για γέλια», σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να σοβαρευτούν και να ασχοληθούν «με τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας».

Όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Π. Σκουρλέτης ξεκίνησε από τη μεγάλη εικόνα διερωτώμενος: «Τι βιώνει σήμερα ο συνταξιούχος, αυτός που περιμένει τη σύνταξή του, αυτός που περιμένει το εφάπαξ, οι χιλιάδες που περιμένουν τα εκκρεμή εφάπαξ παρά τις υποσχέσεις σας, παρά την υποτιθέμενη προσπάθειά σας να βγαίνουν σε λίγες ώρες, παρά την προσπάθειά σας να καταλύσετε την ιεραρχία στο Δημόσιο και να εισάγετε ιδιώτες στον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του Δημοσίου, με τους διευθυντές του ΕΦΚΑ. Παρά την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε μια τάξη, ένα στρώμα ημετέρων δικών σας στελεχών, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσετε να ελέγξετε τα πράγματα. Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα; Η εικόνα είναι τα αντικλεπτικά στα γάλατα και χθες μάθαμε ότι είναι και στις κονσέρβες». Τέτοιες εικόνες θα στοιχειώνουν την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές υποστήριξε, ενώ αναφέρθηκε και στις βάναυσες εικόνες από την έξωση της Ιωάννας Κολοβού την οποία αντιπαρέβαλε με τα 300 εκατ. που χρωστάει η Νέα Δημοκρατία. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια, όπου η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στη φτώχεια, όπως αυτές αποτυπώνονται από τη Eurostat, στα κόκκινα δάνεια τα οποία είχαν αυξηθεί μέχρι το 2015, με ευθύνη της σημερινής κυβερνητικής παράταξης, αλλά και στις ασφαλιστικές δικλείδες που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες μνημονίων, ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, προστασία που ήρε από το 2019 και μετά η παρούσα κυβέρνηση, για να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή στους 42.000 πλειστηριασμούς για το τρέχον έτος! «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Δεν έχετε προκύψει από παρθενογένεση. Είσαστε η συνέχεια μιας παράταξης που ευθύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό για την οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία που  γνώρισε ο τόπος  από το 2010 και μετά. Γι’ αυτά εμφανίζεστε ως "μωρές παρθένες" και έχει το θράσος ο κ. Σκυλακάκης  να λέει ψέματα. Να μιλάει για τον πλειστηριασμό που έγινε στην κ. Κολοβού, λέγοντας ότι έγινε το Μάρτιο του 2019, όταν έγινε το Μάρτιο του 2022. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την σκηνή, που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα, θα την βλέπαμε κατά δεκάδες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα».

Από την κριτική του κ. Σκουρλέτη δεν γλίτωσαν οι «ευκαιρίες» που πρόσφερε στη σημερινή κυβέρνηση η κρίση της πανδημίας, στις απευθείας αναθέσεις, στην πελατειακή πολιτική, για εταιρείες που «ιδρύονται το μεσημέρι για να πάρουν στο "μιλητό" δουλειές το απόγευμα, για «επενδύσεις που έχουν να κάνουν με το ξεπούλημα στρατηγικών υποδομών της χώρας και ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον και δεν διευρύνουν την  παραγωγική βάση».

Ειδική αναφορά έκανε σε τροπολογία που θα παρουσιαστεί στη σημερινή διαδικασία και αφορά τη «σαλαμοποίηση» της ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε ένα ακόμα έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφορά την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης είπε επ' αυτού: «Όταν η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι μία απελευθερωμένη αγορά στην οποία ενυπάρχει ένας ισχυρός παίκτης, ένας δημόσιος πυλώνας, -όπως η Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα, που το Δημόσιο έχει πάνω από 40%- μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και ρυθμιστικά. Δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο σαουδαραβικός όμιλος που πάει να την αγοράσει; Ποια είναι η τεχνογνωσία του σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο τραπεζικό σύστημα; Μόνο και μόνο επειδή έγινε ένα ραντεβού με το τον κ. Μητσοτάκη; Αυτά είναι τα "εγκλήματα" της πολιτικής σας και όσο και αν προσπαθείτε να τα συγκαλύψετε, αποκαλύπτονται καθημερινά».

Τέλος, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και του ΤΕΚΑ, σε ένα διαρκές τζογάρισμα των πάντων, που τώρα στρέφεται και στην περιουσία του Μετοχικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων για να καταλήξει «Με βάση όλα αυτά συγκροτείται η πολιτική σας. Όταν κοροϊδεύετε τον κόσμο σε σχέση με τα αναδρομικά και κάνετε τα πάντα για να μειώσετε το οφειλόμενο ποσό, με τις αντισυνταγματικές σας διατάξεις και ρυθμίσεις. Αυτή η εικόνα πλέον γίνεται ορατή στην κόσμο και δεν θα μπορέσει να σας σώσει καμία προσπάθεια, από οπουδήποτε, μήπως και μπορέσετε να τη φτιασιδώσετε.

Απευθυνόμενος, τέλος, στις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, ο Π. Σκουρλέτης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με μια βαθιά, δομική, πολλαπλή κρίση τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Κρίση διεύρυνσης των ανισοτήτων, κρίση κλιματική, κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική. Νομίζω ότι οφείλουμε ο καθένας από τη δικιά του μεριά να καταθέσει τις προτάσεις του και μπροστά στον ελληνικό λαό, μπροστά στην ελληνική Βουλή, να αναζητήσουμε τον κοινό τόπο. Αυτό μπορεί να δώσει, όπως φαίνεται, μια νέα δυναμική. Μια νέα δυναμική η οποία έχει αρχίσει να δημιουργείται και αναπόδραστα, κύριοι της ΝΔ, θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ήττα στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, καθώς και στην ανάδειξη μιας νέας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας στην κυβέρνηση».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)