to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 25.01.2023

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Είστε απόστημα για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση για το σ/ν του Υπουργείου Υγείας


Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το σ/ν του Υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε αναλυτικά:
 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε λίγο θα πάρει το λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα πράξει αυτό το οποίο επιβάλλεται για όσους υπερασπίζονται τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και το Σύνταγμα. Όλα αυτά κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, που στηρίζετε την παρούσα κυβέρνηση, τα οποία έχετε καταπατήσει βάναυσα, όχι μόνο από τον τελευταίο Αύγουστο που είδαν το φως της δημοσιότητας οι συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα των παρακολουθήσεων αλλά, απ’ ότι φαίνεται από τα πορίσματα -με βάση όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα σχετικά με αυτά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Είναι βαναυσότητα να παρακολουθείς πρώτα απ’ όλα τους στενούς σου συνεργάτες, τους υπουργούς. Είναι βαναυσότητα και υπονόμευση των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων το να παρακολουθείς τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και να το κάνουν ποιοι; Αυτοί που μας «βομβαρδίζουν» ότι είναι οι μεγάλοι υπερασπιστές των συνόρων. Έχουμε τέσσερις μέρες που ακούμε μυθεύματα γύρω από τα θέματα του Έβρου και την ίδια στιγμή, αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της χώρας, εσείς τους παρακολουθείτε.  Για όλα αυτά έχετε κληθεί να δώσετε απαντήσεις. Δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όλο το τελευταίο διάστημα, με μια προσπάθεια, μια επιχείρηση πολλαπλών εκτροπών. Εκτροπή πρώτη, οι αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις. Εκτροπή δεύτερη, η προσπάθεια ακύρωσης του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, η προσπάθεια να μείνουν εκτός της διαδικασίας της Εξεταστικής Επιτροπής κρίσιμοι μάρτυρες. Η,  κατά την προτροπή σας, δημοσιοποίηση εκ μέρους του κυρίου Ντογιάκου, μιας γνωμάτευσης που απειλεί δικαστές, που ακυρώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο των ανεξάρτητων αρχών.

Αυτά όλα γίνονται από μία παράταξη η οποία μίλησε στο όνομα της Δημοκρατίας, στο όνομα της ανανέωσης των Θεσμών και που ήρθε να φέρει, υποτίθεται, ένα νέο άνεμο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Απαντήσεις θέλουμε, όχι αστειάκια, όχι προπαγάνδα. Απαντήσεις  σε αμείλικτα ερωτήματα. Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Η  σημερινή στάση του πρωθυπουργού, να απουσιάζει από την αίθουσα, δείχνει αλαζονεία, απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά δείχνει και φόβο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όσο και αν προσπαθείτε να αποφύγετε τα ερωτήματα θα αναγκαστείτε να το πιείτε μέχρι τέλους το ποτήρι. Είναι σοβαρή η υπόθεση της υπονόμευσης της Δημοκρατίας και δεν χωρούν αστεϊσμοί κύριοι συνάδελφοι.

Δείχνει, όμως, και κάτι άλλο αυτή η πρακτική. Δείχνει ότι οι παρακολουθήσεις ήταν, τελικά, ένα αναπόσπαστο στοιχείο, μια βασική πλευρά του καθεστώτος Μητσοτάκη.  Διότι πραγματικά, για να περάσεις τις δικές σου επιλογές, τις δικές σου αντικοινωνικές πολιτικές, θέλεις να έχεις ομήρους τους βασικούς σου συνεργάτες. Τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος χειριζόταν μεγάλα οικονομικά deal’s. Τον αρχηγό του Στρατού, ο οποίος εμπλέκεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Γι’ αυτό θέλετε, λοιπόν, να τους παρακολουθείτε καταπατώντας και το Σύνταγμα αλλά προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποκρύψετε και τις δικές σας αδιαφανείς επιλογές. Όταν λέω τις δικές σας, εννοώ κυρίως το περιβάλλον του κ. πρωθυπουργού. Για όλα αυτά θα πρέπει να απαντήσετε.

Σήμερα έχετε, πραγματικά, γίνει συνώνυμο μιας κυβέρνησης η οποία αποτελεί ένα απόστημα για τη Δημοκρατία. Ένα απόστημα το οποίο πρέπει να καθαρίσει. Αυτός θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα πέσετε και θα φύγετε.

Αλλά, κ. υπουργέ Υγείας, εγώ θέλω να αναφερθώ και σε άλλους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Στα νοσοκομεία έχετε κάνει τα μαύρα σας τα χάλια. Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν βγάλατε κανένα συμπέρασμα από τις χιλιάδες των νεκρών, που κατέστησαν την χώρα πρωταθλήτρια την περίοδο της πανδημίας. Πρωταθλήτρια σε σχέση με τις απώλειες, τους θανάτους ανά εκατομμύριο.

Σήμερα το να μπορέσεις να κάνεις ένα χειρουργείο, που χαρακτηρίζεται κατεπείγον, πρέπει ή να έχεις πολιτικό μέσο ή να έχεις καλό ιδιωτικό ασφαλιστήριο για να πας στον ιδιωτικό τομέα. Η έλλειψη προσωπικού, τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στους οργανισμούς, η «εξόντωση» των εργαζομένων, είναι μία πραγματικότητα την οποία αγνοείτε. Μπροστά σε όλα αυτά και χωρίς να έχετε βγάλει τα συμπεράσματα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, μας φέρατε πριν τις γιορτές ένα νομοσχέδιο το οποίο διαλύει έτι περαιτέρω την κατάσταση στα νοσοκομεία. Αν προσθέσουμε και την υποχρηματοδότηση, θα δούμε ότι  τα πράγματα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο. Σας έχω κάνει τρεις Ερωτήσεις για συγκεκριμένα  νοσοκομεία της Αττικής. Δεν έχετε  απαντήσει σε καμία. Θα αναφερθώ σε αυτά γιατί είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας συνολικής εικόνας.

Πρώτα απ’ όλα για το Ογκολογικό της Κηφισιάς. Το αναφέρω διότι στη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέρα από τις συνήθεις ελλείψεις που υπάρχουν  και εμφανίζονται πια σε όλα τα νοσοκομεία, έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού. Για παράδειγμα, στην Πνευμονολογική Κλινική με 40 ασθενείς, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι διασωληνωμένοι, στη βάρδια ξέρετε πως υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια; Και αν υπάρχει δεύτερη, είναι ειδικευόμενη. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που την βλέπουμε σε πολλά νοσοκομεία. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σχολάνε στις 7 το πρωί και στις 10 καλούνται να πιάσουν ξανά βάρδια. Είναι τυχεροί αν πιάσουν στις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν υπάρχει η έννοια της προσωπικής ζωής. Δεν υπάρχει η έννοια των ρεπό. Υπάρχει υποαμειβόμενη εργασία, υπάρχει άγρια εκμετάλλευση. Οι γιατροί, οι οποίοι είναι έμπειροι, ώριμοι γιατροί, φεύγουν ολοταχώς είτε για το εξωτερικό είτε  για τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιό σας φαίνεται ότι πετυχαίνει: να συγκροτήσετε μια πελατεία για τους ιδιώτες! Το ίδιο κάνετε στην Παιδεία. Το ίδιο κάνετε στο χώρο που αφορά την Υγεία. Η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, διότι για εσάς το δημόσιο αγαθό της Υγείας, το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εμπορεύσιμο προϊόν.

Τα ίδια συμβαίνουν στο Παίδων Πεντέλης, αυτό που επιχειρήσατε να συρρικνώσετε -και το έσωσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων- γιατί έχει την ατυχία να βρίσκεται σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά ιδιωτικά κέντρα. Και έχουμε εκεί περίεργες συνυπάρξεις δομών, κλειστών δομών φιλοξενίας παιδιών, που απ’ ότι φαίνεται  δεν είναι συμβατές  με τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Δεν μου απαντήσατε  για το ατύχημα που έγινε στο Αγλαΐα Κυριακού, με την εργάτρια που έχασε το χέρι της.  Άνθρωποι που ζουν  σε καθεστώς ομηρίας από ανανεούμενες συμβάσεις και ενώ υπάρχουν ανάγκες, αρνείστε να τους προσλάβετε. Εσείς, που υποτίθεται στηρίζετε το δημόσιο σύστημα Υγείας και μας ανακοινώνετε εδώ πέρα αριθμούς, οι οποίοι είναι έξω από την πραγματικότητα, για χιλιάδες νέες προσλήψεις, προτιμάτε οι εργαζόμενοι αυτοί να είναι υπό ένα καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και δεν κοιτάτε πως θα στηρίξετε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, τα δημόσια νοσοκομεία.

Θα σας παρακαλούσα κ. υπουργέ, τουλάχιστον στην τελευταία Ερώτηση, που αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των νοσοκομείων, να δεήσετε να μου απαντήσετε. Τρεις Ερωτήσεις σας ανέφερα, η τελευταία είναι πρόσφατη, οι άλλες είναι από τον Αύγουστο. Αλλιώς μπορεί, τελικά, να κάνετε αυτό που έκανε η κ. Γκάγκα σήμερα, απ’ ότι έμαθα, στο ΠΑΓΝΗ, που εμφανίστηκε και υπήρξε μία «θερμή» υποδοχή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριοι συνάδελφοι, και όχι μόνο για το ότι καταπατάτε βάναυσα το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά και επειδή είστε απέναντι στην κοινωνία και τις μεγάλες ανάγκες της, θα ηττηθείτε στις επόμενες εκλογές. Να είστε σίγουροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι που έρχεται, αυτή είναι η βοή της κοινωνίας και από αυτήν  δεν μπορείτε να ξεφύγετε.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)