to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 20.01.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Έχει καμία σχέση η ΝΔ με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό;»

«Έχει καμία σχέση το κόμμα της Ν.Δ. και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός που υποτίθεται ότι πρεσβεύει, με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, την παράδοση της Ευρώπης;» διερωτήθηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.


Για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

Κατ΄ αρχήν, για να τελειώνουμε μ΄ αυτό το θέμα, ουδέποτε ο κ.Κουράκης είχε υποστηρίξει κάτι τέτοιο, ούτε εμπεριέχεται στις θέσεις μας.

Σε ένα συνέδριο, το οποίο είχε συνδιοργανωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο,  είχε αναφερθεί σε μια συγκεκριμένη ομιλία και παρέμβασή του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας. Δηλαδή ότι, επειδή υπάρχουν χώρες με πολλά δόγματα ταυτοχρόνως και δεν είναι όπως στην Ελλάδα που τουλάχιστον σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό του κάθε Έλληνα πολίτη έχουμε πάνω από 90% πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι, εκεί υπάρχει ένα σύστημα χρηματοδότησης από τους πολίτες ανάλογα με το δόγμα το οποίο υποστηρίζουν Αυτό ήταν και δεν έχει καμία σχέση με κάποια υποτιθέμενη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των ορθόδοξων χριστιανών. Κι εν πάση περιπτώσει μην μιλάμε τώρα στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί, όταν έχουν τσακίσει τους Έλληνες πολίτες στις φορολογίες, όταν τον έχουν πατήσει κάτω, δεν μπορεί να μιλάει , δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία η Ν.Δ. 

Τις τελευταίες μέρες τι έχουμε ακούσει;  Κατ΄ αρχήν δεν ξέρω αν ψάξατε τον κ. Παπαμιμίκο μήπως έχει και χειροβομβίδες πάνω του. Διότι άκουσα τον πρωθυπουργό την ημέρα της γιορτής του να καλεί στα όπλα τους βουλευτές, να πάρουν χειροβομβίδες, να μπουν στα καφενεία, να τις πετάξουν μέσα, φαντάζομαι εντός εισαγωγικών οι χειροβομβίδες..

- Ακούσατε τον πρωθυπουργό να κάνει τέτοια δήλωση;…. Λέτε ψέματα….

Δεν είδα να διαψευστεί. Τρεις μέρες όλες οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και της Παρασκευής αναφέρονται στη φράση του πρωθυπουργού εντός εισαγωγικών. Το δημοσίευμα το είδα μάλιστα πρώτα από, το Real.gr από την κυρία Κοραή, όπου έλεγε, εντός εισαγωγικών, τι κάνετε; Έχετε όπλα. Πάρτε τα όπλα, μπείτε σε ένα καφενείο, πετάξτε χειροβομβίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε επιχειρήματα. Αυτός λοιπόν είναι ο τόνος που θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός.

Ακούσαμε λοιπόν για χειροβομβίδες, είδαμε να εμπλέκεται το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς και τώρα πάνε στην αντιπαράθεση να βάλουν και την Εκκλησία. Αυτό, αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι δείχνει μια ασέβεια. Και υπάρχει μια αστεία πλευρά, δηλαδή εδώ ο κόσμος καίγεται, χάνεται και η Ν.Δ. προσπαθεί να αποδράσει από το έδαφος των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας ζητήματα τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά αυτή η αστεία πλευρά γίνεται σοβαρή όταν ένας τέτοιος λόγος υιοθετείται από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Και θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Τελικά αυτού του είδους οι των τελευταίων 24ωρων αναφορές με τον τρόπο που το κάνει στα ζητήματα της θρησκείας η Ν.Δ. έχει καμία σχέση  αυτό το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό κόμμα με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό; Με την παράδοση της Ευρώπης; Καταλαβαίνετε ότι μέσα απ΄ αυτή την αστεία επικοινωνιακή προσέγγιση τι κάνει; Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν δυστυχώς, μας γελοιοποιούν διεθνώς και είναι  ακόμα στα πράγματα.

Συνομιλία με τον κ. Παπαμιμίκο

- Αυτό κάνετε. Έχετε έναν τόμο με ψέματα και έχετε αντικαταστήσει έτσι την πραγματική πολιτική αντιπαράθεση. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχετε τίποτα να πείτε για το δημοσιονομικό κενό, δεν έχετε να πείτε τίποτα για την αντισυνταγματικότητα της πολιτικής σας, με πιο πρόσφατη τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ… . Δεν έχετε να πείτε τίποτα γι αυτά.

- Δεν είμαστε στην περίοδο  ΄44 - ΄49. Υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Πάψτε αυτή τη στιγμή να τορπιλίζετε τη δημοκρατική νομιμότητα. Πάψτε να τορπιλίζετε και να δηλητηριάζετε. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή του εμφυλίου. Όσο και ακροδεξιός να είναι ο κ. Σαμαράς, ας σεβαστεί τουλάχιστον αυτό που υπήρξε ως κατάκτηση μετά το ΄74 στην πολιτική ζωή της χώρας.

Για Προεδρία της Δημοκρατίας και εκλογές

- Ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Ν.Δ. και ζητάτε εκλογές εδώ και τώρα… Δεν επαναλαμβάνετε τη θέση σας για προσφυγή στις κάλπες

Είναι άλλο το θέμα των πολιτικών προβλημάτων, των πολιτικών εξελίξεων και η ανάγκη μέσα από αυτές να προσφύγουμε σε εκλογές και άλλο το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο  κ. Σαμαράς άνοιξε με δικιά του πρωτοβουλία το θέμα της συζήτησης γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς, αυτό που είπαμε εξ’ αρχής ήταν ότι δεν είναι η ώρα του . Αντίθετα, επειδή κατά τη γνώμη μας εκτιμάμε ότι δεν θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση είτε πριν, είτε αμέσως μετά, είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές θα συρθεί σε εθνικές εκλογές, είπαμε λοιπόν ότι το θέμα του Προέδρου θα το δει η νέα Βουλή που θα προκύψει με νέους συσχετισμούς. 

Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς αυτή τη στιγμή πιέζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παίζει με τον θεσμό της προεδρίας θέλοντας πραγματικά να ανοίξει μια δίοδο διαφυγής για να πάει σε εκλογές, εκτιμώντας βέβαια όχι ότι θα τις κερδίσει, αλλά για να διεκδικήσει μια πιο αξιοπρεπή ήττα. Για να μπορέσει και ο ίδιος να έχει πολιτικό παρών και στο ίδιο του το κόμμα την επόμενη μέρα.

- Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό……

Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Βενιζέλος ήδη έχει μπει σε ονοματολογία,  έχει προτείνει το Μίκη Θεοδωράκη και εισέπραξε ένα όχι από μέρος του, ο κ. Σαμαράς σε συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες με ξένους ανταποκριτές άνοιξε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα, εγώ θα ήθελα πράγματι να ακούσω κάτι επ’ αυτού του θέματος. 

Για την Τρόικα

Αυτά τα οποία ακούγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκ μέρους των δανειστών επιβεβαιώνουν κάτι, το οποίο είχαμε πει κι εμείς τη στιγμή που ψηφιζόταν ο τελευταίος προϋπολογισμός, ότι αυτός ο προϋπολογισμός ήταν ημιτελής. Δεν ενσωμάτωνε στις προβλέψεις και το σχεδιασμό του το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού και του δημοσιονομικού κενού. Η συζήτηση επιβεβαιώνει ότι αυτό το πράγμα είναι ανοιχτό. 

Όσο για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, έχει φανεί πλέον και είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποτέλεσμα ενός βαρύτατου πακέτου μέτρων τον προηγούμενο Νοέμβριο του 2012, 11 δισεκατομμύρια, δηλαδή τα πήραν από τις τσέπες του ελληνικού λαού.

Είναι ένα αρνητικό γεγονός γιατί, πρώτα απ’ όλα, αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα βασίζεται σε μια αντικοινωνική πολιτική, σε μια υφεσιακή πολιτική, είναι αποτέλεσμα μιας έκτακτης επιστροφής εσόδων από ομόλογα που κατείχαν από τη δευτερογενή αγορά οι εθνικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών που μας έχουν δανείσει – αυτό είναι της τάξεως περίπου  των 2 δις – κατ’ ουσίαν αν αυτά αφαιρεθούν, μιλάμε για ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δις. Επιπλέον, έχει κόψει κοινωνικές δαπάνες, έχει τσακίσει το κοινωνικό κράτος. Τα λέω τόσο συμπυκνωμένα για να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι ο ίδιος λάθος δρόμος, ο οποίος είναι εντελώς αδιέξοδος.

- Να δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ και πώς, όπως ακούσαμε και τον Αλέξη Τσίπρα από την Ολλανδία, πώς θα μπορέσει να ασκήσει πολιτική, που θα αφορά όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους, στο σύνολό τους πολίτες;

Πολύ σωστά το λέτε, διότι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση που θα γίνει μπροστά στις Ευρωεκλογές θα είναι για πρώτη φορά με μια ατζέντα εντελώς ελληνοκεντρική. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν, κατά ακραίο τρόπο, οι  κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές. Αυτές οι στρατηγικές έχουν αποτύχει. Έτσι και συνεχιστούν, θέτουν το θέμα πια της βιωσιμότητας όχι μόνο της οικονομίας, αλλά συνολικά της Ευρώπης.  

Εάν θέλουμε να υπάρχει Ευρώπη, πρέπει να διεκδικήσουμε μια άλλη Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα έχει αποδέκτες πέρα και έξω από τα όρια της Αριστεράς και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)