to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 19.06.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Δόγμα «μένουμε αδρανείς» από την κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την περίοδο την πολιτική της αδράνειας, μη λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα άμεσης στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πριμοδοτεί την μερική απασχόληση με μειωμένο μισθό, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο «ΘΕΜΑ Radio» 104,6 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.


Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη: 

Το σκάνδαλο των 20 εκατ. ευρώ μεθόδευση για δίκτυο ΜΜΕ που «λιβανίζουν» την κυβέρνηση

«Να σχολιάσουμε το σκάνδαλο με τα 20 εκατ. ευρώ; Είναι δυνατόν να δίνουν σε αυτά τα αχαρτογράφητα site των προσωπικών φίλων και αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ, κάποιες χιλιάδες ευρώ ή, εν πάση περιπτώσει να μη μας λένε πόσα παίρνει κανείς; […] Δεν είναι πρόβλημα, καταρχάς η διαφάνεια σε σχέση με τη χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος; Αλλά, ταυτόχρονα και μια μεθοδευμένη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίκτυο μέσων που να “λιβανίζουν” την κυβέρνηση με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης»;

Καμιά συναίνεση στην επιλογή φτωχοποίησης του κόσμου

«Κάνει λάθος κανείς αν νομίζει ότι η υπευθυνότητα απέναντι στα ζητήματα της πανδημίας είναι μια “λευκή επιταγή” για να οδηγηθούμε στη φτωχοποίηση του κόσμου, όπως φαίνεται ότι έχει επιλέξει η κυβέρνηση μέσα από το σύνθημα “μένουμε αδρανείς”, διότι από το  “μένουμε ασφαλείς” έχει πάει τώρα στο “μένουμε αδρανείς”, δεν κάνει τίποτα  ούτε για τον εργαζόμενο, ούτε για την επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμία συναίνεση εδώ. Θα υπάρξει δυναμική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τα πραγματικά προβλήματα όλων αυτών που συναντάμε αυτές τις μέρες στις γειτονιές. Χθες ήμουν στο κέντρο της Αθήνας με βουλευτές της Α’ Αθήνας. Απελπισία».

Η οικονομική μας πρόταση είναι κοστολογημένη και επισημαίνει τις πηγές χρηματοδότησης

«Και μόνο με μια απλή ανάγνωση του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” θα διαπιστώσει κανείς ότι είναι κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και λέει από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Διότι τα έφερε έτσι η ζωή ώστε εμείς αφήσαμε και μία καβάτζα χρημάτων, η οποία προορίζεται και για να καλύψει τις δανειακές μας υποχρεώσεις, άρα  να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται σχετικά χαμηλότοκα και δίνει τη δυνατότητα για το ορατό μέλλον -δεν μπορεί προφανώς να γίνεται στο διηνεκές- να υπάρξει μια ενίσχυση προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αυτά προκύπτουν μέσα από τα νούμερα. […] Τα 26 δισ. της ΝΔ είναι και λίγο “μούφα” διότι αφορούν και εγγυήσεις και δάνεια, απαιτούν προϋποθέσεις, αυτό δεν είναι άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει αποτυχημένες «συνταγές»

«Να κοιτάξουμε τα πεπραγμένα μας; Να δούμε πως αυτή η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και είχε ανάπτυξη 2,8% και αυτοί το ’19, το τελευταίο τρίμηνο, είχαν την μεγαλύτερη ύφεση ανάμεσα στις 27 χώρες; Και πριν τον κορονοϊό συναντιούνταν κάθε μέρα με την ύφεση; Η φοβερή  κυβέρνηση με τις επενδύσεις»;

Ο διάλογος με το ΚΙΝΑΛ

«Οφείλει να έχει προοπτική. Εγώ θεωρώ, από τη μία, θετικό ότι, τουλάχιστον δια της κ. Γεννηματά, υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις που δείχνουν ότι αυτός ο χώρος θέλει να οριοθετηθεί από τη ΝΔ και από τον νεοφιλελευθερισμό αλλά, την ίδια ώρα, βλέπω ότι υπάρχουν και φωνές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη μιας προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αριστερά ή σαν ΠΑΣΟΚ;

«Πλαστό το δίλημμα. Η ίδια η ζωή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του κατόρθωσε και διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και έγινε ταυτόχρονα, η καρδιά του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. […] Θέλουμε να επιδράσουμε, ως καταλύτης, στη συνάντηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς με την αριστερόστροφη σοσιαλδημοκρατία, όχι τη σοσιαλδημοκρατία που έχει ενστερνιστεί τον νεοφιλελευθερισμό ή που πάει στην αγκαλιά της ΝΔ».

Έχει σημασία να επικοινωνήσουμε ξανά και με αυτούς που δεν μας ψήφισαν

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία να μπορέσει να κάνει μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση ώστε να αποκαταστήσει την επικοινωνία του με όλο εκείνον τον κόσμο που δεν τον εμπιστεύτηκε στις προηγούμενες εκλογές ή που δεν συμμετείχε καν στην εκλογική διαδικασία. Η υπεύθυνη στάση που είχαμε την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν, διεύρυνε το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το βλέπει κανείς από τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων».

Πρόκληση για όλους η ένταξη νέων ανθρώπων σε συλλογικές διαδικασίες

«Δεν είναι ελκτικό ένα προφίλ της πολιτικής που αφορά μόνο κάποιους ειδικούς. Πιστεύω ότι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι να εντάξουμε σε πραγματικές συλλογικές διαδικασίες, με δημοκρατικό τρόπο, νέους ανθρώπους... η υπόθεση της πολιτικής είναι υπόθεση ενασχόλησης με τα κοινά, με τη ζωή μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)