to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 17.11.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Διαχρονικές οι ευθύνες για την τραγωδία

«Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης και ευθύνη σ΄ αυτούς που μελέτησαν, προκήρυξαν και υλοποίησαν τα έργα. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για έργα που προφανώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μέγεθος ενός ισχυρού και με ένταση καιρικού φαινομένου».


 «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, όσο καλά και αν λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, από τη στιγμή που έχουμε μία ανθρώπινη τραγωδία και τόσες πολλές απώλειες συνανθρώπων μας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

   Ώστόσο, ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος σε ρεπορτάζ «που παρουσιάζουν εικόνα χάους και πλήρους εγκατάλειψης» επισήμανε: «Δεν ισχύει αυτό. Από τις πρώτες ώρες υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων στην Ελευσίνα, στα γραφεία της αντιπεριφέρειας. Eκεί κατατίθενται όλα τα αιτήματα και αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι ή περιοχές και σε πολύ λίγο χρόνο επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων συνεργείων να το αντιμετωπίσουν. Θεωρώ λοιπόν ότι η κινητοποίηση ήταν ικανοποιητική».

   «Υπάρχουν αιτίες γι' αυτό που ζήσαμε --και για την ένταση και την έκταση των ζημιών» είπε ο υπουργός, παρατηρώντας ότι «όταν σε μια περιοχή δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά ένα πλημμυρικό φαινόμενο, αλλά έχει συμβεί πάλι με απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκεί οι ανθρώπινες ευθύνες είναι πολλές -οι διαχρονικές ευθύνες, που σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού, με την κακή υλοποίηση έργων, με τη μη αξιοποίηση των πόρων, που παλαιότερα ήταν και πολύ περισσότεροι και τους κατασπαταλούσαμε εδώ κι εκεί».

   Όπως πρόσθεσε, ευθύνες βαρύνουν όλους τους βαθμούς που συγκροτούν την Πολιτεία, είτε αυτός είναι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης, είτε ο δεύτερος, είτε και το κεντρικό κράτος. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να βλέπεις να δίνονται άδειες κατασκευής μεγάλων αποθηκευτικών χώρων στη συγκεκριμένη περιοχή, πάνω στα ρέματα, όταν αυτές οι άδειες εκδίδονται από τους δήμους, από ανθρώπους που ζουν εκεί, γνωρίζουν την περιοχή και ξέρουν και τη μορφολογία της, άρα αυτό προφανώς είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Μπορεί να ήταν νομότυπη αυτή η διαδικασία, δεν ξέρω, να το ψάξουμε τι ακριβώς είχε γίνει. Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα υπάρχει ευθύνη και σε αυτούς που μελέτησαν, προκήρυξαν και υλοποίησαν τα έργα, διότι και πάλι μία πρώτη εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για έργα, τα οποία προφανώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μέγεθος ενός ισχυρού και με ένταση καιρικού φαινομένου» εξήγησε.

   Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των πλημμυροπαθών, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως αφορούν τις καταστροφές που έχουν υποστεί οικοσκευές σπιτιών, αλλά και τις ζημιές που έχουν πάθει οι κατοικίες (προβλέπονται διαδικασίες έκδοσης αδειών μικρής κλίμακας), ενώ αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. «Ήδη, από χθες, υπάρχουν μεικτά συνεργεία καταγραφής των όποιων ζημιών, τα οποία αποτελούνται από μηχανικούς του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών, έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να βγουν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για να αρχίσει να υλοποιείται αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι και οι δήμοι έχουν κληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσουν κάποια πρώτα αιτήματα, ώστε να αποζημιωθούν για ζημιές που έχει υποστεί το δημοτικό οδικό δίκτυο.

   Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει στην ατζέντα της Κοινωνικής Συνόδου στο Γκέτεμποργκ το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε πως «η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει τραυματιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορα ζητήματα», εκφράζοντας την ελπίδα «η γρήγορη ενεργοποίηση των όποιων ταμείων, που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, να γίνει πράξη».

   Σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης στον τομέα των αρμοδιοτήτων, ο κ. Σκουρλέτης γνωστοποίησε πως έως το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί ο κορμός του νέου πλαισίου, με στόχο να γίνει νόμος του κράτους τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. «Το να μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε αρμοδιότητες -ποιος βαθμός αυτοδιοίκησης κάνει τι και πώς και τι κάνει το κράτος, αυτό είναι ένα κουβάρι που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να προσπαθήσει να το ξεδιαλύνει» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)