to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 02.06.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις (βίντεο)

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός διάλογος για το νομοσχέδιο αυτό, όπου, οι εργοδότες δεν έχουν ενιαία άποψη για το μισθό στα 751. Παρά τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως, είναι ή δεν είναι μέσα στη συμφωνία».


«Για να μην κάνουμε φαρσοκωμωδίες», όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά, σε περίπτωση μη επίτευξης μιας συμφωνίας έντιμου συμβιβασμού, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών. Φυσικά χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης στο ΣΚΑΪ. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα για ενδεχόμενες εκλογές έχει βάση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι η συμφωνία θα είναι προβληματική».

 

Επεσήμανε ότι «στις δημοκρατίες θα πρέπει να θέτεις ερωτήματα στον κόσμο. Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις μια λευκή επιταγή. Υπάρχει θέμα των ορίων της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ο υπουργός Εργασίας έφερε το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαμαρά ρωτώντας: «Είχε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσει την πολιτική που εφάρμοσε;».

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το μάξιμουμ που μπορεί». «Ο χρόνος εξαντλείται και ό,τι ήταν να ειπωθεί έχει ειπωθεί. Τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης». «Ωστόσο, αν οι επιλογές που έχεις μπροστά σου επιδεινώνουν τη ζωή των περισσοτέρων τότε γιατί να την κάνεις;» αναρωτήθηκε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοκαταργηθεί

Αναφορικά με τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοκαταργηθεί» συμπληρώνοντας ότι οι δανειστές επιδιώκουν να λειτουργούν «ως τοποτηρητές, ή κυβερνήτες».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά επεσήμανε ότι , έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός διάλογος για το νομοσχέδιο αυτό, όπου, οι εργοδότες δεν έχουν ενιαία άποψη για το μισθό στα 751. Παρά τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως, είναι ή δεν είναι μέσα στη συμφωνία».

 «Δεν βοηθάει ο όρος χρήσης της κομματικής πειθαρχίας» είπε σχολιάζοντας δήλωση του Νίκου Παππά και συμπλήρωσε ότι προέχει η αποτίμηση της συμφωνίας. «Δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε τέτοιου είδους ζητήματα». «Χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοκρατικές διαδικασίες και η δημοσιοποίηση των απόψεών μας».

Θα πρέπει να αποφύγουμε την οποιαδήποτε απώλεια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι χωρίς να εγκαταλείπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να το υλοποιήσει στο βάθος της τετραετίας. Η επίτευξη μιας συμφωνίας σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης θα σημάνει και επιτάχυνση της οικονομίας.

Προέχει η συλλογική στάση και αυτή είναι που θα κρίνει την ποιότητα της συμφωνίας, αν είναι ή όχι έντιμος συμβιβασμός. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, γιατί όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες, σημασία έχει η δυναμική της συμφωνίας και η  προοπτική της, αν θα ανοίγει νέους δρόμους για μια διαφορετική πορεία για τη χώρα».

Τέλος έκρινε ότι η κ. Παναρίτη δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο ΔΝΤ, καθώς είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις κατά το παρελθόν. "Ήταν λάθος επιλογή", αλλά η απόφαση ήταν "συλλογική", ενώ για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι "συνεισέφερε πάρα πολύ, ειδικά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου" την οποία χαρακτήρισε καλή στιγμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)