to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 13.11.2018

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορείς και να είσαι με το κοινωνικό κράτος και να θέλεις να τα παραδώσεις όλα στους ιδιώτες

Στην ανάγκη να αρθρωθεί μια πειστική απάντηση απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, των πράσινων, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκλεισε ο κύκλος της συμπόρευσης με τον νεοφιλελευθερισμό, αναφέρθηκε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 στον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.


Στην ανάγκη να αρθρωθεί μια πειστική απάντηση απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, των πράσινων, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκλεισε ο κύκλος της συμπόρευσης με τον νεοφιλελευθερισμό, αναφέρθηκε ο  Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 στον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.

Ο κ. Σκουρλέτης καταλόγισε, επίσης, πολιτική αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ λόγω της αποδοχής από την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, της λογικής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. «Δεν μπορείς να είσαι και με το κοινωνικό κράτος και την ίδια στιγμή να θέλεις να τα παραδώσεις όλα στους ιδιώτες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις δυνητικές πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το κόμμα «εδώ και πάρα πολύ καιρό, κάνει πράξη συμμαχίες μέσα στην ίδια την κοινωνία». Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επανέλαβε ότι επιδιώκεται η στήριξη σχημάτων που «θα χαρακτηρίζονται από μια πλατιά αντίληψη  συνεργασιών, αλλά θα έχουν ένα πολύ σαφές προγραμματικό στίγμα».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Σπανού: Καλή σας ημέρα κύριε Σκουρλέτη.

Π. Σκουρλέτης: Καλημέρα και σε σας.

Α. Σπανού: Να μας πείτε το κεντρικό σας συμπέρασμα από το συνέδριο του Μπιλμπάο και την ελληνική του αναφορά.

Β. Σκουρής: Το είναι αυτή η συνεργασία, παρεμπιπτόντως, αριστεράς, πράσινων και σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό;

Π. Σκουρλέτης: Καταρχάς, είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό το συνέδριο, η συνάντηση αυτών των πολιτικών δυνάμεων και ουσιαστικά δείχνει την συνειδητοποίηση εκ μέρους τους της ανάγκης να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος, να βρεθούν οι φόρμουλες συνεργασίας και να υπάρξει μια πειστική απάντηση απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς σήμερα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό είναι η πεμπτουσία της συνάντησης. Βεβαίως αυτό για να είναι πειστικό δεν πρέπει να είναι απλώς μια συνεύρεση, στο πλαίσιο ενός φόρουμ, αλλά να μπορεί να έχει κατάληξη και αναφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Β. Σκουρής: Μπορεί να φτάσει αυτό μέχρι και την πρόταση ενός κοινού υποψηφίου των τριών ομάδων;  Συζητείται πολύ τελευταία, μας το είχε πει εδώ και ο κ. Παπαδημούλης. Το βλέπετε θετικά κάτι τέτοιο, θα ήταν καλό;

Π. Σκουρλέτης: Δεν νομίζω ότι είναι προϋπόθεση το να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι αυτό που σας είπα, το να μπορέσουμε μέσα από τέτοιου είδους διεργασίες να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αιτήματα που θα μπορούσαν γίνουν η αφορμή να υπάρξουν κινητοποιήσεις, να υπάρξει μια κοινωνική διεργασία έτσι ώστε να μεταφραστούν κάποια στιγμή σε συγκεκριμένες αλλαγές στην ίδια τη δομή της Ευρώπης, στο επίπεδο της Νομισματικής Ένωσης, την αρχιτεκτονική της, σε σχέση με το έλλειμμα δημοκρατίας, αυτά είναι που νομίζω ότι έχει σήμερα ανάγκη να δει ο ευρωπαίος πολίτης.

Α. Σπανού: Πάντως στην χώρα μας αυτή η διεργασία στην οποία αναφερθήκατε είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολη. Ακούσαμε την κ. Φώφη Γεννηματά τις προάλλες στον εορτασμό του ενός χρόνου από την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μίλησε με πάρα πολύ σκληρά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρίδι της αριστεράς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου, αυτό δεν σημαίνει;

Π. Σκουρλέτης: Όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου, θα έλεγα ότι η κ Γεννηματά έχει επιλέξει να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινούνται οι συγγενείς, ως προς αυτήν, σοσιαλδημοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι αυτό νομίζω ότι θα το πληρώσει πολιτικά.

Β. Σκουρής: Όταν λέτε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, τι εννοείτε;

Π. Σκουρλέτης: Εννοώ ότι σήμερα η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ονομάσαμε τα προηγούμενα χρόνια σοσιαλφιλελευθερισμό, δηλαδή μία συναίνεση ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες των σοσιαλιστών και της χριστιανοδημοκρατίας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, έχει κλείσει τον κύκλο της. Αυτό έχει συνειδητοποιηθεί, φαίνεται. Τα σπασμένα αυτής της συμπόρευσης τα πληρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χώρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όταν αυτό συνειδητοποιείται και αναζητούνται άλλες στρατηγικές, οι οποίες θα κινούνται σε ένα άλλο μήκος κύματος, σε επίπεδο Ευρώπης, την κ. Γεννηματά την βλέπετε, και μόλις χτες αν δεν κάνω λάθος με αφορμή το ένας έτος ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε τη διαθεσιμότητά της για να συνεργαστεί, λέει, είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, αυτό καταλαβαίνετε δείχνει την πλήρη αμηχανία, δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Δεν μπορείς να είσαι και με το κοινωνικό κράτος και την ίδια στιγμή να θέλεις να τα παραδώσεις όλα στους ιδιώτες. Άρα, νεοφιλελευθερισμός και κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική συνοχή δεν πάνε μαζί. Είναι το απόλυτο αδιέξοδο.

Β. Σκουρής: Η κ. Γεννηματά όμως, πήρε σαφείς αποστάσεις χθες από τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα κατήγγειλε ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο «βρώμικο ’89» από εσάς και την Νέα Δημοκρατία, από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, με στόχο τη λεηλασία της δημοκρατικής παράταξης, τη λεηλασία του ΚΙΝΑΛ.

Π. Σκουρλέτης: Τα άκουσα κι εγώ αυτά αλλά, ειλικρινά, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους αναφορές. Τι ακριβώς σημαίνει για την κ. Γεννηματά;

Β. Σκουρής: Ότι θέλετε να διεμβολίσετε τον χώρο της. Θυμάστε πόσα χρόνια σας έκανε εσάς πρόταση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστείτε όταν ήσασταν μικρότερο κόμμα και σκοπό δεν είχε να συνεργαστείτε, είχε να σας διεμβολίσει. Κάτι παρόμοιο γίνεται και τώρα.

Π. Σκουρλέτης: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι το να μην αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που είδαμε μόλις προ ημερών, τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου ή πριν από μερικά χρόνια τον κ. Τσοχατζόπουλο, κορυφαία υπουργικά στελέχη της περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, της εκσυγχρονιστικής περιόδου ταυτόχρονα, να μην αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά αποτέλεσαν, ως φαινόμενα, χαρακτηριστικά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που έχει απορρίψει ο κόσμος και το μόνο που λες είναι περί βρώμικου ’89, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη, αλλά όχι στην Ελλάδα. Έχεις χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, με τις ανάγκες του κόσμου και το  πως ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα από αυτή την προηγούμενη πολιτική πορεία.

Β. Σκουρής: Βαριές κουβέντες για μία αρχηγό με την οποία θέλετε κατά λοιπά να συνεργαστείτε.

Π. Σκουρλέτης: Η συνεργασία δεν είναι θέμα καλών τρόπων ή λιγότερο ή περισσότερο βαριών συζητήσεων. Η συνεργασία είναι η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να υιοθετηθούν κάποια πράγματα. Η ανάδειξη κάποιων προγραμματικών συγκλίσεων. Εκεί πάνω μπορούμε να είμαστε γόνιμοι και χρήσιμοι στον κόσμο. Όλα τα άλλα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, μπορεί να είναι μια αυτοαναφορικότητα, μπορεί να είναι ο φόβος μπροστά στην καθοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν αφορούν τον πολύ κόσμο.

Α. Σπανού: Αυτό που αφορά τον πολιτικό κόσμο σίγουρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει δυνητικές συμμαχίες στον προοδευτικό χώρο.

Π. Σκουρλέτης: Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, κάνει πράξη συμμαχίες μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτό που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και που είδαμε να εκτυλίσσεται από το 2012, είναι ότι παρόλο ότι στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν έβλεπε κανείς ανταπόκριση στα δικά του καλέσματα, διαπίστωσε ότι αυτά πλέον, αδιαμεσολάβητα λειτούργησαν στο επίπεδο της κοινωνίας. Εκεί νομίζω είναι που θα παιχθεί και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Β. Σκουρής: Ταυτόχρονα κατηγορείστε και εγκαλείστε πολλές φορές, ότι καλύπτετε τον Καραμανλή, ενώ επιτίθεστε στην Χαριλάου Τρικούπη, στις διακυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου, καλύπτετε τον Καραμανλή γιατί είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ οι Καραμανλικοί.

Π. Σκουρλέτης: Πόσο σοβαρά μπορείτε εσείς, ως πολιτικός συντάκτης, δημοσιογράφος, να λάβετε υπόψη μια τέτοια αναφορά; Τι θα πει καραμανλική συνιστώσα; Είναι τόσο τραβηγμένο από τα μαλλιά. Αν εννοείτε όμως τη δυνατότητα να υπάρχει, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, παρά τις διαφορετικές στρατηγικές, ένας καλώς εννοούμενος πολιτικός διάλογος, ανάμεσα σε εκείνο το κομμάτι της δεξιάς παράταξης το οποίο δεν διακατέχεται από μια εμφυλιοπολεμική, διχαστική λογική, αν αυτό εκπροσωπεί ο Καραμανλισμός – τουλάχιστον μετά το ’74 – ναι, προφανώς, με αυτούς τους ανθρώπους μπορείς να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι, έστω κι αν είσαι από την αντίθετη πλευρά. Δεν μπορείς να καθίσεις όμως, ή εν πάση περιπτώσει, είναι σχέσεις ακραίας αντιπαλότητας, με τους «βορίδηδες», τους «γεωργιάδηδες» και τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος τους έχει πλήρως υιοθετήσει.            

Β. Σκουρής: Με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορείτε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι;

Π. Σκουρλέτης: Δεν το διαπιστώνετε εσείς; Βλέπετε τις αναφορές που κάνει, για παράδειγμα, για ένα θέμα που θα μπορούσε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, όπως αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλάει για μειοδοτική πολιτική, μιλάει για εκχώρηση, πράγματα τα οποία είναι άκρως διχαστικά, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα ο ίδιος υποστήριζε κατά το παρελθόν για το ζήτημα  του Μακεδονικού.

Β. Σκουρής: Τώρα θα κάνω μία ερώτηση που περιλαμβάνει και θέση, συνήθως προσπαθώ να μη το κάνω αυτό. Βλέπουμε μετά τη συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου σαν να δημιουργείται ένα κλίμα και αυτές οι δυνάμεις οι οποίες αντιδρούσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, να επαναδραστηριοποιούνται στοχεύοντας πρωτίστως στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Ήθελα να κρίνετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε αυτή τη συμφωνία και να μου πείτε, εάν δεν υπάρξει, εάν την απορρίψει η Ιερά Σύνοδος, τι θα γίνει;

Π. Σκουρλέτης: Αναφέρεστε τώρα στη συμφωνία για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Προφανώς η Εκκλησία έχει τις δικές της διεργασίες, θα τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Νομίζω όμως ότι αυτό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, είναι να μη βλέπει σχέσεις αντιπαλότητας ανάμεσα στην επίσημη Πολιτεία και στην Εκκλησία, αλλά πως μπορούν να λύνονται ζητήματα και μάλιστα σε μία προοδευτική κατεύθυνση. Ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και εκατοντάδες, θα έλεγα, χρόνια στην Ευρώπη. Σε ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν με ένα στείρο τρόπο. Διότι άλλα τα της Εκκλησίας, άλλα τα του Κράτους, τι να κάνουμε.

Α. Σπανού: Θα συνδέσω αυτό το θέμα με το προηγούμενο που συζητούσαμε για τον καραμανλισμό και πως τον βλέπετε. Ο Καραμανλής ήταν αυτός που έδωσε τον αγώνα μαζί με τον Χριστόδουλο εναντίον των ταυτοτήτων, αν θυμάστε, με την αναγραφή του θρησκεύματος. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον διαχωρίζετε τόσο εύκολα…

Π. Σκουρλέτης: Μα εγώ δεν αναφέρθηκα στα ζητήματα της Εκκλησίας και της καραμανλικής παράδοσης. Αναφέρθηκα σε εκείνα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία ανήκουν σε αυτό το κλίμα και δεν διακατέχονται από μία εμφυλιοπολεμική ρητορική. Κι αυτό νομίζω ότι είναι φανερό, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς. Τέλος, παραμένουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλο εμείς, άλλο αυτοί.

Β. Σκουρής: Είχαμε πριν τον κ. Κυρανάκη και είπε ότι οι μόνοι που προστατεύονται σε αυτή την χώρα είναι ο Ρουβίκωνας και οι αναρχικοί. Οι αστυνομικοί τρώνε ξύλο και δεν αντιδρούν. Σας αρέσει αυτή η εικόνα;

Π. Σκουρλέτης: Ποια εικόνα; Ισχύει; Ή είναι ένα αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας;

Β. Σκουρής: Δεν εννοώ το «νόμος και τάξη», δεν το έχει υιοθετήσει ποτέ κανείς σε αυτό τον σταθμό.

Α. Σπανού: Αλλά ότι έγινε έλεγχος ταυτοτήτων αστυνομικών, έγινε. 

Β. Σκουρής: Ότι υπήρχαν επεισόδια μέσα στο Ειρηνοδικείο χθες, γίνανε, χωρίς συλλήψεις επίσης.

Α. Σπανού: Ότι διακινούνται ναρκωτικά σε πανεπιστήμια, επίσης.

Π. Σκουρλέτης: Ήσασταν εκεί, στο Ειρηνοδικείο; Εγώ δεν ήμουν. Δεν μπορώ να πιστέψω τις μαρτυρίες της μίας ή της άλλης πλευράς. Δυστυχώς επειδή ζούμε σε αυτή την περίοδο όπου βλέπετε ότι μία μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, από κοινού με την Νέα Δημοκρατία, το μόνο που κάνουν είναι να αντιλαμβάνονται την πολιτική παρέμβαση ως την ενορχηστρωμένη προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων μέσω των λεγόμενων fake news, είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός ώστε να κάνω εκτιμήσεις όταν δεν είμαι αυτόπτης μάρτυς σε ορισμένα πράγματα και όταν δεν ξέρω πως έχουν προκύψει τα γεγονότα.

Β. Σκουρής: Φαντάζομαι ότι και στην υπόθεση του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου δεν ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας, αλλά ανακοινώσεις βγάλατε.

Π. Σκουρλέτης: Εκεί το είδαμε όμως, εκεί υπήρχαν βίντεο.

Β. Σκουρής: Γιατί παρεμπιπτόντως αργεί η ΕΔΕ; Πόσο θα διαρκέσει, ένα χρόνο, έναν αιώνα, δύο;

Π. Σκουρλέτης: Η ΕΔΕ είναι μια εσωτερική διαδικασία της Αστυνομίας, δεν αφορά αυτά που πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη από τη μεριά της. Δεν εξαντλείται η διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα από μία ΕΔΕ.

Α. Σπανού: Όχι, αλλά λέω σε πολιτικό επίπεδο εάν έχουν γίνει όλα αυτά που πρέπει, γιατί όπως είπατε πριν εδώ υπάρχει βίντεο, δεν υπάρχει ερωτηματικό έγινε ή δεν έγινε. Άρα;

Π. Σκουρλέτης: Νομίζω ότι η ΕΔΕ είναι ένα από αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν.

Α. Σπανού: Ναι, έχει γίνει κάτι άλλο από αυτά που πρέπει να γίνουν;

Β. Σκουρής: Πέρασαν δύο μήνες, να το μάθουμε.

Π. Σκουρλέτης: Μα νομίζω ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες κατηγορίες.

Α. Σπανού: Εναντίον αστυνομικών;

Π. Σκουρλέτης: Γύρω από αυτή την υπόθεση.

Β. Σκουρής: Δεν βλέπετε καθυστέρηση κ. Σκουρλέτη;

Π. Σκουρλέτης: Μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση, δεν αμφιβάλω, αλλά σε πάρα πολλά πράγματα δυστυχώς υπάρχει. Δεν βλέπω καμιά προσπάθεια συγκάλυψης ή κι αν υπάρχει τέτοια προφανώς θα πρέπει να την προσπεράσουμε, σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Ξέρετε, αυτό το γεγονός συζητήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και μόνο τυχαίο δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει, δεν είναι αποσπασματικό, μεμονωμένο γεγονός. Η υφέρπουσα, φασίζουσα λογική η οποία εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους, απέναντι στον οποιονδήποτε είναι διαφορετικός από εμάς, έχει πάρα πολλές μορφές και είναι ένας υπαρκτός σημερινός κίνδυνος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στην Ελλάδα.

Β. Σκουρής: Να βάλω πολιτικά το ερώτημα που σας έκανα πριν, μιας και δεν ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας, ο Ρουβίκωνας είναι αντίπαλός σας, σας χωρίζει άβυσσος ή φλερτάρετε μαζί του όπως λένε κάποιοι;

Π. Σκουρλέτης: Νομίζω ότι αυτό μόνο ως ρητορική ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί και με διάθεση για χιούμορ. Τι σχέση έχει ο Ρουβίκωνας αυτή τη στιγμή, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως μια ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση;

Β. Σκουρής: Καμία λέτε;

Π. Σκουρλέτης: Ε, καμία, αλίμονο.

Β. Σκουρής: Για τους δήμους θα συνεχίσετε μία πολιτική όπως με τον Μπουτάρη; Δηλαδή να υποθέσω ότι θα στηρίξετε και τον Αρναουτάκη στην Κρήτη;

Π. Σκουρλέτης: Καταρχάς για τους δήμους εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία αυτοδιοικητικών σχημάτων - και το υπογραμμίζω το αυτοδιοικητικών σχημάτων, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από μια πλατιά αντίληψη  συνεργασιών, αλλά θα έχουν ένα πολύ σαφές προγραμματικό στίγμα σε σχέση με τα προβλήματα των περιφερειών και των δήμων. Δεν πιστεύουμε δηλαδή σε οικουμενικές λύσεις ευρύτερης αποδοχής, διότι και σε αυτό το πεδίο της αυτοδιοίκησης αντιπαρατίθενται συγκεκριμένες αντιλήψεις.

Β. Σκουρής: Άρα, πάμε με τη σειρά, Αρναουτάκης για παράδειγμα στην Κρήτη. Τον στηρίζετε;

Π. Σκουρλέτης: Αυτά τα έχουμε λύσει, είναι γνωστό ότι έχει υπάρξει μια τέτοια κατεύθυνση, είχα παραβρεθεί μάλιστα πριν από μερικές βδομάδες σε μια περιφερειακή συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, όπου αποφασίστηκε να αναζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις στήριξης του κ. Αρναουτάκη. Αυτό το ξέρει και ο ίδιος, το ξέρουμε κι εμείς.

Β. Σκουρής: Στην Αθήνα, ήθελα να σας ρωτήσω, παραδίδετε τα όπλα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, εξετάζετε το ενδεχόμενο να στηρίξετε Γερουλάνο; Ψάχνετε μία υποψηφιότητα, δεν βρίσκετε; Βρίσκετε και μας το κρύβετε; Ποια είναι η κατάσταση; Πολλά τα ερωτήματα, αλλά…

Π. Σκουρλέτης: Πολλά είναι τα ερωτήματα, τα θέτετε όπως τα αντιλαμβάνεστε, νομίζω ότι επειδή μιλάμε για την Αθήνα που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει τη δική της σημασία αυτή η μάχη, προφανώς θα υπάρξει μία επιλογή η οποία θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη δημαρχία της Αθήνας.

Β. Σκουρής: Πρόσωπο δεν μπορείτε, φαντάζομαι, να ανακοινώσετε. Το έχετε βρει ή το αναζητείτε;     

Π. Σκουρλέτης: Ε, πολλά θέλετε να μάθετε, νομίζω, στο πλαίσιο της σημερινής μας εκπομπής.

Β. Σκουρής: Ε, αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχετε κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις στον Πειραιά με την απόσυρση του κ. Κορκίδη;

Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Κορκίδης είχε αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος κάποια στιγμή, είναι πειραιώτης απ’ όσο γνωρίζω, δεν ξέρω τι τον ανάγκασε και τι σημαίνουν αυτά που δήλωσε ότι κάθισε την προηγούμενη το βράδυ και μέτρησε τα προβλήματα και έκανε πίσω. Ίσως να σχετίζεται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση διαφόρων τοπικών στελεχών της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φαίνεται δεν του έδωσαν το πράσινο φως, δεν τον ενθάρρυναν, διότι ίσως να έχουν προτίμηση στη στήριξη του σημερινού δημάρχου με τις γνωστές πια, σχέσεις, που έχει αυτός και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και με όλη αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά.

  • Το ηχητικό αρχείο μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)