to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 31.03.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πάνου Σκουρλέτη στη REAL NEWS (Βασ. Σκουρή)



1.Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστηρίζουν πως στην Κύπρο αποδείχθηκε ότι η πολιτική τους δικαιώθηκε αφού το «όχι» πληρώθηκε ακριβά. Πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, γεγονός που εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κανείς να μιλάει για δικαίωση όταν λαμβάνεται μια απόφαση η οποία κυριολεκτικά διαλύει την οικονομία της Κύπρου και κατ επέκταση το λαό της .  Ως προς το «όχι» νομίζω ότι αποτελεί μια θετική έγγραφη για τις εξελίξεις στο ορατό μέλλον εντός της Ευρώπης . Έχει όμως σημασία να επισημάνουμε , γιατί τελικώς επηρέασε καθοριστικά την κατάληξη των συζητήσεων , το ποιος διαχειρίστηκε αυτό το όχι που αρχικά ήταν ναι για να ξανακαταλήξει σε «ναι» . Ασφαλώς δεν ήταν μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πλατιά κοινωνική στήριξη αλλά  ο ομογάλακτος της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά.

2.Γιατί ακριβώς κ. Σκουρλέτη κατηγορείτε την κυβέρνηση στην Αθήνα; «Ψηφίσαμε ότι συμφώνησε η Κύπρος» λέει ο κ. Στουρνάρας.

Καταρχήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος συνδέονται και με τη διαδικασία του PSI του ελληνικού χρέους. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, άφησε την Κύπρο αβοήθητη και στριμωγμένη στη γωνία, για να πιεστεί όσο το δυνατό περισσότερο η κυπριακή πλευρά να συναινέσει στις κατευθύνσεις του Eurogroup, παραβλέποντας εσκεμμένα τους κινδύνους που κρύβει αυτό και για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη.
Η στρατηγική της είναι και ανεύθυνη και επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατό να μην βλέπει τις προεκτάσεις που έχει αυτό για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς και το μήνυμα που δίνει για τις «λύσεις» που θα προκριθούν από εδώ και πέρα.
Θα προσέθετα, όμως, σε αυτά ότι η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν βοήθησε την Κύπρο, αλλά έκανε τα πάντα για να δοθεί η πιο σκληρή λύση. Και το έκανε αυτό και για να δοθεί ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό της Ελλάδας, ότι τα νέα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα αποτελούν μονόδρομο.

3. Πιστεύετε ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; Και πότε;

Φοβάμαι πως στην Κύπρο συντελείται ένα δεύτερο πείραμα εντός της ευρωζώνης τα συμπεράσματα του οποίου θα είναι για εφαρμογή και σε άλλες χώρες . Άλλωστε οι δηλώσεις του επικεφαλής του eurogroup είναι σαφείς και μας προϊδεάζουν ως προς τη γενίκευση αυτής της πολιτικής . Το ερώτημα πάντως πάνω στο οποίο ωφελεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι αν θα αποδεχτεί κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων αν της το ζητήσει η τρόικα μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αποκλίσεων από τους στόχους του μνημονιακου προγράμματος . Θα αποφασίσει τότε , έστω για πρώτη φορά , να πει ένα όχι η θα συνεχίσει την στρατηγική της υποταγής ;

4.Εκτιμάτε ότι η απόφαση του Eurogroup οδηγεί την Κύπρο εκτός ευρώ; Και, κατά τη γνώμη σας, οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία είναι ευοίωνες έξω από την ευρωζώνη;

Η Κύπρος μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες σε κάθε περίπτωση . Η επόμενη μέρα θα έχει πολύ μικρή σχέση με την προηγούμενη της απόφασης . Προσωπικά θεωρώ , όχι μόνο για την Κύπρο , πως η απάντηση απέναντι στην κρίση και την κυρίαρχη στρατηγική της ακραίας λιτότητας δεν πρέπει να αναζητηθεί μέσα από δρόμους εθνικής αναδίπλωσης .

5.Ζητάτε δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Για την Ελλάδα ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα;

Δεν ζητήσαμε δημοψήφισμα για όλες τις χώρες ούτε για την Ελλάδα , υποστηρίξαμε όμως την πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοψήφισμα στην Κύπρο . Ιδιαίτερα για την πατρίδα μας νομίζω πως αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης μέσα από εκλογές .

6.Οι εξελίξεις ενισχύουν τη συνοχή της κυβέρνησης;

Σε καμιά περίπτωση , πρόκειται για μια κυβέρνηση απόλυτα απομονωμένη που κυβερνά βασισμένη στο φόβο χωρίς να μπορεί να εμπνεύσει ούτε τα στελέχη της. Ετερόφωτη και πλήρως ταυτισμένη με την στρατηγική της κας Μέρκελ αδυνατεί να διατυπώσει ένα δικό της σχέδιο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη . Έχω δε την εκτίμηση ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αδυνατούν να απαντήσουν στην κρίση ταυτότητας των κομμάτων τους .

7.Μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, σκέφτεστε ως ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξετε τις θέσεις σας για την ευρωζώνη, όπως ζητούν κορυφαία σας στελέχη;

Οι εξελίξεις στην Κύπρο αναδεικνύουν τις νέες πτυχές των κυρίαρχων πολιτικών απέναντι στην κρίση αλλά ταυτόχρονα και το στρατηγικό αδιέξοδο αυτών των επιλογών παρά την σκλήρυνση τους . Οι αρχικές επισημάνσεις μας γύρω από τον συστημικό χαρακτήρα της κρίσης έχουν επιβεβαιωθεί , στο σχέδιο μας είναι η επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε νέες βάσεις και η αναζήτηση λύσης εντός αυτής . Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα υπάρχει Ευρώπη όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική .

8.Η συνεργασία σας με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελεί προοίμιο και κυβερνητικής συνεργασίας αν το κόμμα σας έρθει πρώτο στις εκλογές;

Δεν έχουμε καμιά συμφωνία εφ΄ όλης της ύλης με τους ΑΝ.ΕΛ. , υπάρχουν συμπτώσεις σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν το χρέος και την αντιμετώπιση του , υπάρχουν διαφορές σε μια σειρά άλλα . Εκείνο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει είναι σε κοινές δράσεις συμπαράστασης απέναντι στο κυπριακό λαό και σε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των λειτουργιών του κοινοβουλίου . Για μας προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας είναι η συμφωνία σε μια αντιμνημονιακή , εναλλακτική , προοδευτική προγραμματική βάση για την έξοδο από την κρίση.


9.Υπό ποίες προϋποθέσεις η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχό σας;

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ όσο αυτή συμμετέχει στην σημερινή κυβέρνηση και στηρίζει μνημονιακές λογικές .

10 .Τελικά το ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φετίχ ή όχι;

Ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή μπορεί να είναι φετίχ . Εμείς αγωνιζόμαστε για τη ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελευθέρων πολιτικών λιτότητας και την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης που θα προστατεύουν την εργασία και θα προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη . Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την συγκρότηση της ευρωζώνης σε μια εντελώς νέα βάση .

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)