to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 24.03.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Αποτύχατε στη πανδημία- Σκάνδαλο με τα χρήματα του ελληνικού λαού στη Πειραιώς

Ευθύνες για την έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου, για την εφαρμογή ισοπεδωτικών μέτρων για όλους τους κλάδους αλλά και για το σκάνδαλο της Πειραιώς καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο MAX FM 93.4


Στάθηκε στις συγκεκριμένες και τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή τραγική κατάσταση σημειώνοντας: «Ένα χρόνο μετά έχουμε μια αναποτελεσματική, αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Πέρα από τις αντικειμενικές καταστάσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και ισχύουν για όλες τις χώρες, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την έλλειψη ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού σχεδίου, ενώ είχαν ειπωθεί, τουλάχιστον εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε».

Επιπλέον τόνισε για την εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή γιατρού: «Σε πέντε ημέρες απολύεται ο πρόεδρος των εργαζομένων του “Αγίου Σάββα”, ο κ. Καταραχιάς, ο μοναδικός επικουρικός γιατρός που απολύεται σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ έχουμε ανάγκη από νέους γιατρούς. Γιατί; Γιατί τόλμησε και μίλησε σε δημοσιογράφους για τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σήμερα. Το λέω σαν ένα παράδειγμα».

Ενώ για τα ζητήματα υγείας συμπέρανε: «Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να τα στηρίξει με μόνιμες προσλήψεις και προσωπικό, αντί να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία, δεν τα κάνει όλα αυτά και εκ των υστέρων, κυνηγώντας τα γεγονότα, κάνει μια, όσο το δυνατόν πιο ήπια, επίταξη και αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, όχι οργανωμένα, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική κατάσταση. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση».

Έπειτα μίλησε για το άνοιγμα της οικονομίας επισημαίνοντας πως προϋπόθεση για κάθε άνοιγμα είναι η λήψη κατάλληλων μέτρων, λάθος τα ισοπεδωτικά μέτρα. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει σημασία τι πρέπει να γίνει, πρώτα απ’ όλα, για να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση και αυτό το άνοιγμα, όπου γίνει, από ποια παράλληλα μέτρα πρέπει να συνοδεύεται. Αυτό που είχαμε πει για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται δωρεάν τεστ, για να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ιχνηλάτησης, δεν έγινε. Αυτά που είχαμε πει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν έγιναν. Για τα σχολεία, το ίδιο. Ούτε οι μαθητές τεστάρονταν δειγματοληπτικά, αλλά πολύ περισσότεροι οι καθηγητές, που έχουν έναν μέσο όρο ηλικίας αρκετά μεγάλο. Τι να το κάνεις να πεις ότι ανοίγεις, χωρίς όλα αυτά»;

Παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες: «Τα ισοπεδωτικά μέτρα, τα οριζόντια μέτρα σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως κρουσμάτων και μεγέθους επιχειρήσεων, είναι λάθος συνταγή. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να μην είχαν κλείσει μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, μικρές επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως είχαν λίγους πελάτες ακόμα και τις καλές ημέρες. Θα μπορούσαν, με έναν έλεγχο από τη δημοτική αστυνομία, από την αστυνομία, με μια εποπτεία της κατάστασης, να άνοιγαν. Δεν το έκαναν αυτό. Φάνηκε ότι δεν υπήρχε ένα σχέδιο, το οποίο να αναγνωρίζει, να στέκεται στις ιδιομορφίες. Γιατί, για παράδειγμα, στην Ιθάκη, που δεν έχει ούτε ένα κρούσμα ή έχει ένα, να μη λειτουργεί η τοπική οικονομία»;

Για τη φημολογία περί εκλογών ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ρητά πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές σε καθεστώς καραντίνας και συνέχισε: «Οι εκλογές  προϋποθέτουν μια ελευθερία διαλόγου, συνάντησης του κόσμου, επισκέψεων, δημόσιων συναθροίσεων. Δεν γίνονται με sms οι εκλογές, δεν θα βάλουμε άλλον ένα κωδικό που θα λέει ότι πάμε στο εκλογικό τμήμα. Αυτές θα είναι εκλογές σε καθεστώς καραντίνας. Άρα θα ήταν ανεύθυνο να μιλήσει κανείς για εκλογές, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές όταν ομαλοποιηθούν κάπως τα πράγματα, προφανώς, όμως, θα είναι η κατάληξη του απόλυτου εκτροχιασμού. Είτε στον υγειονομικό τομέα, είτε στον τομέα της οικονομίας».

Ωστόσο σχετικά με την εκλογική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σαφής «η δική μας ετοιμότητα είναι δεδομένη, από τη στιγμή που έχουμε και την εμπειρία, αλλά έχουμε αντιληφθεί και τα αδιέξοδα της σημερινής κυβέρνησης, το που οδηγούνται τα πράγματα» τόνισε.

Αιχμυρός ήταν ο κ. Σκουρλέτης για το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς που απασχολεί τη χώρα τις τελευταίες ώρες. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό. Παίρνουν τα λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου, στηρίζουν μια φορά την τράπεζα και, ενώ αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επιστρέψει κάποια χρήματα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, τα “μεταφράζει” σε μετοχές, αυξάνει πρόσκαιρα τη συμμετοχή του το Ελληνικό Δημόσιο, -βέβαια σε τιμές υπερπολλαπλάσιες της σημερινής αξίας της μετοχής- και, τελικά, δεν επιλέγουν στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να συμμετάσχει το Δημόσιο. Έτσι, ουσιαστικά “δώρισε” τα χρήματά του το Ελληνικό Δημόσιο, για να στηρίξει  σε μια δύσκολη στιγμή την τράπεζα και θα καταντήσει πάλι ένας μειοψηφικός εταίρος χωρίς δικαιώματα. Αυτό πως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος; Εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Αυτά υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και αυτά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά και να τα αναδείξουμε».

Ο Π. Σκουρλέτης επιπλέον τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και τα σημαντικά πισωγυρίσματα που φέρνει η κυβέρνηση στο χώρο. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απλώς μια κατάργηση της απλής αναλογικής και ένα χτύπημα στη δημοκρατία, όπως είχε προαναγγείλλει η Νέα Δημοκρατία ότι θα κάνει. Έχουμε ένα πισωγύρισμα, πηγαίνουμε σε εκλογικά συστήματα που θα δίνουν τη δυνατότητα της απόλυτης πλειοψηφίας σε κάποιον που θα πάρει από την πρώτη Κυριακή το 42 ή το 43%» επισήμανε και συμπλήρωσε: «καταργείται η τοπική  κάλπη, η Τρίτη κάλπη για τα Τοπικά Συμβούλια. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τις τοπικές κοινότητες, ιδίως στα ορεινά της Αχαΐας, που είχαν πιστέψει σ’ αυτό; Είναι 20.000 οι εκλεγμένοι κοινοτικοί σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδα και αυτούς τους καταργούν ουσιαστικά, τους αφαιρούν και τις λίγες αρμοδιότητες που τους είχαμε δώσει».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)