to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 20.03.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις

Συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Σκουρλέτη στο περιοδικό «Επίκαιρα»


  • Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαφαίνεται ένα πολιτικό ντέρμπι για την πρωτιά. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να προηγείται μια διακριτή διαφορά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτωτική τάση. Πως το σχολιάζετε και πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

Θέλω εξαρχής να τονίσω πως απαιτείται μια μεγαλύτερη διαφάνεια στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Μια δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω σχετίζεται με το μεγάλο ποσοστό ατόμων που αρνούνται να πάρουν μέρος σε αυτές, καθιστώντας επισφαλείς κάποιες από τις εκτιμήσεις τους. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πλέον το τελευταίο διάστημα είναι πρώτος, πότε με μικρή και πότε με μεγάλη διαφορά, εκτιμώ πως στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πρώτοι με μεγάλη διαφορά. Μπορεί μερικές φορές η αγανάκτηση να είναι βουβή, αλλά πιστεύω πως συνοδεύεται με μια βαθειά ωριμότητα του λαού μας, που θα εκφρασθεί στις κάλπες.

  • Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές; Και το ρωτώ, διότι αν, για παράδειγμα η διαφορά με την ΝΔ δεν είναι τέτοια που να δημιουργηθεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης..

Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρόλο που και οι δυο εκλογικές μάχες προσφέρονται για να σταλούν μηνύματα και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Εκείνο, πάντως,  που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα που θα θέσει την επομένη κιόλας των εκλογών ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαό μας.  Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την μεγάλη ανατροπή.

  • Προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αναγνωρίζουμε το χρέος αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο λαός». Σε περίπτωση που οι εταίροι μας και οι δανειστές αρνηθούν τους όρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσετε σε δημοψήφισμα; Και ποιο θα είναι το δίλημμα;

Έχουμε την εκτίμηση πως το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο που επιβάλει τη διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του για να καταστεί βιώσιμο, στο πλαίσιο πάντα μιας αναπτυξιακής εναλλακτικής στρατηγικής. Την εκτίμηση αυτή τη συμμερίζονται πλέον πάρα πολλοί. Η άρνηση εκ μέρους των εταίρων μας να συζητήσουν για πρώτη φορά  επί ίσοις όροις, έχοντας πλέον την εμπειρία της καθολικής αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος, θα ισοδυναμούσε με μια επιλογή υπονόμευσης της ίδιας της Ε.Ε και του μέλλοντός της, δεν νομίζω πως έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο. Στην Ε.Ε.  δεν είμαστε ως ένοικοι αλλά ως συνιδιοκτήτες . Είναι βέβαιο πως στην προσπάθεια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το μνημόνιο και να διαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις αρωγός  θα είναι ο λαός, κι αυτή είναι μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά  με το σήμερα. Κανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά πέρα από την αισιοδοξία, έχουμε την βούληση και το σχέδιο.

  • Έχετε δηλώσει πως οι ευρωεκλογές είναι και πολιτική ψήφος. Με άλλα λόγια και οι υποψήφιοι  θα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη;

Μόνο πολιτική  είναι η ψήφος των ευρωεκλογών. Θα προσέθετα δε, ότι σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν δυο κατ’ ουσίαν σχέδια για την Ευρώπη.  Το ένα του νεοφιλελευθερισμού και των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, και το άλλο που εκφράζεται με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν, που σηματοδοτεί μια διαφορετική αντίληψη, για μια Ευρώπη των λαών στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη φορά που σε τόσο μεγάλο βαθμό η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει ευρωεκλογών είναι κοινή για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Με επίκεντρο τη χώρα μας η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου θα περιλαμβάνει και αυτά που αποκαλείται «πρωτοκλασάτα στελέχη», αλλά και πρόσωπα που θα αντιπροσωπεύουν κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μημονιακών πολιτικών. Επίσης, θα αποτυπώνει την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες στο πολιτικό πεδίο. Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι παρότι απέχουμε μόλις εβδομήντα περίπου ημέρες από τις ευρωεκλογές δεν γνωρίζουμε τον ακριβή εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν. Ελπίζω να μην υποκρύπτεται πάλι κανενός είδους σκοπιμότητα.

  • Τελικά τι ακριβώς θα κάνετε με τις ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν ιδιωτικοποιηθεί; Θα τις κρατικοποιήσετε; Θα υπάρχουν νομικά περιθώρια; Όπως και με τις τράπεζες;

Στο πλαίσιο της δικιά μας αντίληψης για την οικονομία οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πρέπει να είναι δημόσιες, κατά συνέπεια θα κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αν  πράγματι διαπιστώνουμε την ανάγκη  να προωθηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης,  χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Ο μύθος ότι οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς θα τα λύσουν όλα από μόνες τους έχει καταπέσει προ πολλού. Αντίθετα, όταν κινούμαστε χωρίς σχέδιο και εργαλεία, τότε χάνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι πολύ λίγοι. Έχουμε ανάγκη, λοιπόν,  από ισχυρές δημόσιες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε στρατηγικού χαρακτήρα τομείς, από δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, από τράπεζες ειδικού σκοπού, αλλά και από δημόσιες επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά σε όλους. Το τελευταίο δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε αν, για παράδειγμα, δεν έχουμε δημόσια ΔΕΗ ή δημόσια επιχείρηση ύδρευσης.

  • Έχετε πει ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και πως θα βάλατε κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ. Θα επαναπροκηρύξετε τις τηλεοπτικές άδειες;

Απαιτείται μια συνολική αναμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με όρους διαφάνειας. Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι στην υπηρεσία της ενημέρωσης και όχι της διαπλοκής. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι η υπόθεση της Digea, δώρο στους μεγαλοκαναλάρχες. Πρέπει επιτέλους οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να πληρώσουν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ξεμάθουν αυτά που ξέρανε. Όσον αφορά την ΕΡΤ πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το διαρκές πραξικόπημα σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, η ΕΡΤ πρέπει να ξανανοίξει, πιάνοντας το νήμα από τον περασμένο Ιούνιο που έκλεισε βιαίως,  και μαζί με τους εργαζόμενούς της να φτιάξουμε ένα πραγματικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην υπηρεσία της πλουραλιστικής ενημέρωσης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)