Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, προσωπικοτήτων, διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών και να αποτυπωθούν οι διευρύνσεις.

Εξήγησε ότι τα ψηφοδέλτια δεν συγκροτούνται στη βάση μιας ιδεολογικής καθαρότητας σε κανένα κόμμα άρα μιλάμε για συνεργαζόμενες δυνάμεις, γι' αυτό χρησιμοποιούμε τον όρο πολιτική διεύρυνση. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παραστατίδης και ο Οδ. Βουδούρης. Στην β' Περιφέρειας θα κατέβει και ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της κ. Ραχήλ Μακρή.

Ο κ. Βουδούρης ήταν ο υποψήφιος που υποστηρίξαμε στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, η κ. Τζάκρη όταν κατέβασε την πρόταση μομφής για την κυβέρνηση την είχε υπερψηφίσει, σε έναν ουδέτερο πολιτικό χρόνο που δεν «μύριζε εκλογές». Με δημόσιο τρόπο είχαν τοποθετηθεί απέναντι στο Μνημόνιο και στις κυρίαρχες πολιτικές. Δεν είναι «δοτές θέσεις» αυτές θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

Βρισκόμαστε στον προθάλαμο της διαπραγμάτευσης και αυτό είναι μια πρώτη νίκη

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι έχουν ωριμάσει οι όροι για μια διάσκεψη κορυφής ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα της χώρας. Ο πολιτικός καταλύτης που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη είναι η ισχυρή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από το 2012 γιατί σήμερα αποτυπώνεται σε διεθνές επίπεδο η αποτυχία του προγράμματος. Από τον τρόπο που θα απαντήσουμε στην Ελλάδα προδικάζουμε ποια είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη. "Η ελπίδα κερδίζει στην Ελλάδα και αλλάζει η Ευρώπη. Είμαστε στον προθάλαμο μιας διαπραγμάτευσης και αυτό είναι μια πρώτη νίκη".

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί αυτό συνεπάγεται την συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων. Σημαίνει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και των μνημονιακών μέτρων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει τη ρήξη. Ο Π. Σκουρλέτης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του προγράμματος της Ν.Δ. από τον Αντ. Σαμαρά δήλωσε ότι βρίσκεται στον αέρα καθώς επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση και αξιολόγηση σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα μέτρα Χαρδούβελη.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη

Όλα τα ερωτήματα που έρχονται σε αυτήν την εκπομπή δεν έχουν να κάνουν με το φόβο. Έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των όσων λέτε. Μπορούν αυτά που λένε να τα κάνουν; Αυτά που περίπου σας λένε και οι υπόλοιποι. Από πού θα βρείτε τα λεφτά; Και εφόσον και το δικό σας κόμμα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν είπατε φεύγω από την Ευρώπη, αλλά μένετε στην Ευρώπη και θα κάτσετε να συζητήσετε μαζί τους, χωρίς αυτό να σημαίνει όπως έχετε πει ότι θα υποκύψετε στις πιέσεις τους. Μέχρι ποιου σημείου δεν θα κάνετε πίσω; Μέχρι ποιου σημείου δεν θα κάνετε κωλότουμπες; Είπαμε για τις συντάξεις και τους μισθούς, αλλά σε βάθος χρόνου από το 2016-17 και μετά. Γιατί τα ταμεία αυτή τη στιγμή είναι άδεια και παραλάβαμε καμένη γη.

Έχουμε διανύσει το 1/3 αυτής της προεκλογικής περιόδου και κάποια πράγματα έχουν αποσαφηνιστεί. Από τη μια έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα δεσμεύσεων γύρω από τα βασικά θέματα της οικονομίας, αυτό που κωδικοποιημένα έχουμε ονομάσει ως Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, με 4 βασικούς πυλώνες που αφορούν διάφορα μέτρα και προτάσεις γύρω από αυτά που αναφέρατε εσείς, σε σχέση με την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα ζητήματα της διαφάνειας και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Επίσης, θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα υπάρχει ένα πλάνο διαπραγμάτευσης πάνω στο κρίσιμο θέμα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων. Ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι το σκηνικό όπως αποτυπώνεται πια όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη είναι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι το 2012. Σήμερα πλέον ομολογείται από διαφορετικές πλευρές και οπτικές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το ελληνικό χρέος μέσω του προγράμματος που εφαρμόστηκε αντί να μειωθεί, εκτινάχθηκε και ταυτόχρονα διαπιστώνουμε την αποτυχία έτσι όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας μιας στρατηγικής αντίληψης για την οικονομία που ονομάζεται ακραίες πολιτικές λιτότητας και ήταν αυτές που ηγεμόνευαν μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Αυτό συζητιέται σήμερα.

Δείτε τα ξένα δημοσιεύματα. Λένε ότι από τον τρόπο που θα απαντήσουμε στην Ελλάδα  προδικάζουμε ουσιαστικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Θα έλεγα, λοιπόν, έτσι πολύ συνθηματοποιημένα ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ελπίδα κερδίζει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αλλάζει πλέον και η Ευρώπη. Γίνεται μια συζήτηση μέσα στον προθάλαμο μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά μετά το 2010. Αυτό είναι μια πρώτη νίκη.

Δεν είναι αλαζονικό; Λέτε ότι θα ξεκινήσει μια πρώτη κουβέντα..

Ναι αυτό λέω και ότι είναι μια πρώτη νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτυχε και είναι το όχημα και μπόρεσε και εξέφρασε κάποιες βαθιές αναγκαιότητες και η ίδια η ζωή είναι αυτή που θέτει τα ερωτήματα.

Η επιχείρηση φόβου έφτασε στα όριά της. Και πάμε να κουβεντιάσουμε το αύριο. Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία κρίνεται σε ένα και μόνο πράγμα. Πως απαντάτε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης σε σχέση με το τι κάνω, τι λέω στις Βρυξέλες και όχι για το χρέος γιατί αυτό είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει. …Και πρέπει να δώσετε περισσότερες απαντήσεις.

Εκτιμούμε ότι έχουν ωριμάσει οι όροι για να πάμε σε μια Διάσκεψη Κορυφής όπου με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Διότι ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος είναι κοινός σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία. Δεν το είδαμε αυτό όταν συζητιόντουσαν οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας; Ποιο ήταν το ζητούμενο;

Εμείς θα βάλουμε την ατζέντα;

Την ατζέντα την βάζει η ίδια η πραγματικότητα και χρειάζεται ένας πολιτικός καταλύτης. Σε αυτή τη φάση ο καταλύτης είναι η Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει καθορισμένους θεσμούς και παραδόσεις. Όταν υπάρχει μια δημοκρατική ισχυρή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα ως ισότιμος εταίρος να θέτει ζητήματα. Δεν το έκανε ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς δεν το πίστευε. Δεν είχε αυτό το σχέδιο.

Για αυτές τις πρώτες μέρες θα σας βάλω δυο δεδομένα. Πρώτο δεδομένο είναι το ελληνικό spread βρίσκεται γύρω στο 10 την ώρα που το πορτογαλικό είναι στο 2,5, το ισπανικό είναι ακόμα χαμηλότερα..Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει καθαρά και ξάστερα -και δεν νομίζω ότι έχει διαφορετική θέση η Γαλλία, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει και δεύτερος παίχτης – ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην τηρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να μην διασφαλιστούν τα χρήματα των γερμανών, ισπανών, ιρλανδών και λοιπών φορολογουμένων…

Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά που λέτε. Άλλο τα χρήματα των φορολογουμένων και άλλο το ζήτημα της διαπραγμάτευσης . Μην τα βάζουμε όλα μαζί.

Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και αυτοί είναι οι όροι των δανειστών. Μην μου απαντήσετε με Διεθνή Διάσκεψη. Πείτε μου τι τους απαντάτε τώρα.

Δεν συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Διότι θεωρώ ότι ακόμα και από τη γερμανική πλευρά άλλα λέει η καγκελάριος και άλλα ο αντικαγκελάριος. Την ίδια στιγμή που λέει κάποια πράγματα η Κομισιόν, άλλα λέει η ΕΚΤ μέσω του κ. Ντράγκι. Άρα, επαναλαμβάνω ότι έχουμε  μπει στον προθάλαμο μιας διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, των μνημονιακών μέτρων και σημαίνει συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων. Προσέξτε αυτό που λέτε είναι το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά. Και θα παρουσιάσει αύριο ένα πρόγραμμα το οποίο είναι στον αέρα γιατί ο κ. Σαμαράς αυτό που έχει κάνει σαφές είναι ότι θέλει να κλείσει η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα μέτρα Χαρδούβελη. Όλα αυτά δηλαδή για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις,κλπ. Σε αυτά, λοιπόν, έχουμε απαντήσει και απαντάμε κάθε μέρα πως δεν θα υπάρξει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο της ρήξης;

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ανοίγει η συζήτηση. Τι θα πει αν φτάσουμε σε ρήξη; Τη ρήξη δεν την επιδιώκει καμιά πλευρά.

Σας ρώτησα για αυτό και όπως λέει η ΝΔ ότι στην περίπτωση αυτή θα έχουμε πιστωτικό γεγονός.

Εγώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές η ΝΔ θα έρθει μαζί μας ή θα είναι με την κ. Μέρκελ; Και αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας.