1 Οκτωβρίου 2015 ξεκινά η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ώστε να μπορεί να διεκδικηθεί και παραπάνω ποσό από τον κάθε κλάδο. 

1 Οκτωβρίου 2015 ξεκινά η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τον Ιούλιο θα έχει αποκατασταθεί ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ώστε να μπορεί να διεκδικηθεί και παραπάνω ποσό από τον κάθε κλάδο. «Μετά από χρόνια οι εργαζόμενοι αποκτούν ξανά φωνή και δικαιώματα.» συμπλήρωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Mega. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα λεφτά για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών εις το διηνεκές.

Διευκρίνισε ότι οι αλλαγές που θα έρθουν στα εργασιακά αφορούν α) τον κατώτατο μισθό, β) τις συλλογικές συμβάσεις γ) η ενίσχυση και η αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Άμεσα θα έρθει το νομοσχέδιο ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα. Τις προτάσεις αυτές δεν υποστηρίζουν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες.

Θεωρητικά μιλώντας σημείωσε ότι είναι απολύτως συμβατή η σκέψη για αναβολή δόσης στο ΔΝΤ, παρόλο που δεν επιβεβαίωσε αν τέθηκε αυτό το ζήτημα στην συνάντηση του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ. Εξήγησε ότι «υπάρχει αυτή η δυνατότητα θεωρητικώς και νομίζω ότι θα ήταν απόλύτως συμβατή μια τέτοια σκέψη και πρόταση. Άλλωστε θα έλεγα πως όταν αυτή η συζήτηση συνολικοποιηθεί, ξεφύγουμε δηλαδή από το εβδομάδα - εβδομάδα, 15ημερο - 15ημερο, μήνα - μήνα, κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους που θα έχει και το στοιχείο του παγώματος και πολλών άλλων πραγμάτων".

Αν μας θέλουν με την πλάτη στον τοίχο δεν θα βρούμε άκρη

«Αν μας θέλουν με την πλάτη στον τοίχο δεν θα βρούμε άκρη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει δώσει εντολή να μην εφαρμοστούν νεοφιλελευθέρες απόψεις, στα ζητήματα εργασίας.

Γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, η κυβέρνηση διαθέτει κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε, την εμπιστοσύνη πολλαπλάσιων δυνάμεων από το ποσοστό των εκλογών. Η κυβέρνηση πέρασε ήδη δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, αυτό για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και συνεχίζει το έργο της.

Για άλλη μία φορά αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι «οι θεσμοί δεν υπαγορεύουν  πολιτικές», η συζήτηση που γίνεται μαζί τους αφορά να διαπιστώνουν κάθε φορά την δικιά μας ικανότητα να τους δώσουμε αυτά που τους χρωστάμε.

Επανεξετάζεται η εξομοίωση του ΦΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις, με ότι ισχύει σε όλη τη χώρα εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, ενώ σε ερώτηση που τέθηκε για τα 500 εκ. ευρώ για τα αεροπλάνα απάντησε ότι η αποπληρωμή είναι σε βάθος χρόνου και θα γίνει σταδιακά, ενώ σημείωσε ότι η αγορά εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα. Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική είπε ότι προφανώς θα ήθελαν να προωθήσουν άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και διαθεσίμων από τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, μόλις ολοκληρωθούν η ψήφιση και οι απαιτούμενες διαδικασίας, επιστρέφουν στις εργασίες τους.