to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 06.11.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Απαιτείται μέτωπο πολιτικής απομόνωσης των ακραίων φωνών στο προσφυγικό (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ALPHA TV


Την ανάγκη άμεσης διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στην εκπομπή του ALPHA TV «Εκτός Γραμμής», με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα. Ταυτόχρονα, αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι παραδειγματική η τιμωρία των ενόχων.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Εντελώς αντίθετοι με τις αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες

«Πρέπει να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι οι πρόγονοί τους ήρθαν εδώ ως πρόσφυγες και μετά από μερικές δεκαετίες έφυγαν ως μετανάστες». [...] «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτές τις κινητοποιήσεις. Εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο πολιτικής απομόνωσης αυτών των ακραίων φωνών, αλλά και διαπαιδαγώγησης σε μια ορθή αντίληψη. Βεβαίως βρισκόμαστε  μπροστά στην εξής πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τον ίδιο τον εαυτό της. Κάποια στιγμή ξύπνησε από το προεκλογικό της αφήγημα, το οποίο καλλιέργησε αυτή την ρητορική, διευκόλυνε την εκδήλωση τέτοιων ακραίων καταστάσεων σήμερα» ... «Μεγάλο μέρος των βουλευτών της μιλούσαν επίσημα για απωθήσεις στο Αιγαίο, για το λεγόμενο “pushback” το οποίο είναι παράνομο με βάση τις διεθνείς Συνθήκες. Τα έχουν πει αυτά, είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν στο διαδίκτυο, υπάρχουν στα πρακτικά της Βουλής».

Λάθος της κυβέρνησης να μετατρέψει σε ελληνοτουρκικό ζήτημα το προσφυγικό

«Κατέρρευσε ο μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που έλεγε “ελάτε εδώ” και λειτουργούσε ως μαγνήτης για τους απανταχού κατατρεγμένους. Φάνηκε, λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, το προσφυγικό ζήτημα, έχει άλλες αιτίες, γεωστρατηγικές. Έχει βαθύτερες αιτίες, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της μία κυβέρνηση. Χρειάζεται η Ευρώπη, συνολικά, να έχει μια στάση αλληλεγγύης. Κι εδώ είναι το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης, που προσπαθεί να εντάξει στον ελληνοτουρκικό διάλογο το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά εμάς και την Τουρκία. Είναι υπερεθνικό, ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Θα ζήσουμε για πολλά χρόνια μαζί με αυτό και όσο δεν στεκόμαστε στην άρση των βαθύτερων αιτιών που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο, αυτό θα διογκώνεται. Είναι οι ανισότητες, είναι οι πόλεμοι, είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι».

Διαχείριση με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι το άμεσο, της διαχείρισης αυτής της κρισιακής κατάστασης. Πως μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο; Σεβόμενοι τις διεθνείς Συνθήκες, διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες από απόψεως υγιεινής και σίτισης αυτών των ανθρώπων και κατανέμοντας το μεταναστευτικό και προσφυγικό φορτίο ισομερώς σε όλη την Ελλάδα». […] «Και η Ευρώπη πάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι ενιαία. Άρα, εμείς πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες συμμαχίες και να αναδείξουμε στα διεθνή φόρα το ζήτημα». […] «Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι στέρεες συμφωνίες που θα βοηθήσουν όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που μας υπερβαίνει».

Ποιος ο λόγος να κλείσει το σχολείο της πακιστανικής κοινότητας ο κ. Μπακογιάννης;

«Φέτος, σε πάρα πολλές περιοχές δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα των προσφυγόπουλων. Για ποιο λόγο; Δεν βοηθάει το να μαθαίνουν ελληνικά; Γιατί ο κ. Μπακογιάννης έκλεισε το άτυπο σχολείο της πακιστανικής κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας; Ποιος ο λόγος; Μάθαιναν ελληνικά οι μανάδες τους, αγγλικά τα παιδιά» … «Όταν δεν υπάρχει το οργανωμένο κράτος, αυτή η αυτοοργάνωση εκ μέρους τους είναι κάτι που συνέβαλλε θετικά και βλέπετε ότι ο κ. Μπακογιάννης αυτή τη στιγμή έχει έρθει ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των σκεπτόμενων πολιτών της Αθήνας γύρω από αυτό το θέμα».

Να είναι παραδειγματική η τιμωρία των ενόχων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

«Έχει, πλέον, ξεσκεπαστεί αυτή η οργάνωση. Μπορεί τα πρώτα χρόνια της κρίσης να εμφανίζονταν με ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, να έκαναν και τα διάφορα συσσίτια, αλλά τους αφαιρέθηκε αυτό το έδαφος της παρέμβασης, διότι υπήρξε μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε ως προτεραιότητα τα ζητήματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η αποκάλυψη, μέσα από την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του ναζιστικού προφίλ αυτής της οργάνωσης, μας έδειξε καθαρά ποιοι είναι. Πρέπει να αποδοθούν όλες οι ευθύνες με τρόπο παραδειγματικό. Σ’ αυτό δεν χωράει άλλη προσέγγιση».-

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)