to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Σκουρλέτης: Ανησυχία και αντιδράσεις για τις δασοτεχνικές εργασίες στο Κτήμα Συγγρού

Οι εργασίες δασοπροστασίας και η αντιπυρική προστασία δεν νοείται να αλλοιώνουν ή να μεταβάλλουν τη δασική μορφή της έκτασης, ενώ το οικοσύστημα του δάσους του Κτήματος Συγγρού αποτελεί έναν από τους πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου, επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος


Οι εργασίες δασοπροστασίας και η αντιπυρική προστασία δεν νοείται να αλλοιώνουν ή να μεταβάλλουν τη δασική μορφή της έκτασης, ενώ το οικοσύστημα του δάσους του Κτήματος Συγγρού αποτελεί έναν από τους πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου, όχι μόνο για τον Δήμο Αμαρουσίου αλλά για τους πολίτες μιας κατά πολύ ευρύτερης περιοχής, επισημαίνει ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Συνεχίζεται η ανησυχία και οι αντιδράσεις για τις δασοτεχνικές εργασίες στο Κτήμα Συγγρού».

Πρόκειται για τη δεύτερη, κατά σειρά, κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δάσος από τον περασμένο Αύγουστο, τότε που είχε επισκεφτεί τον χώρο ο Πάνος Σκουρλέτης και είχε διαπιστωθεί ότι τα εκτελούμενα έργα καθαρισμού παρέπεμπαν περισσότερο σε ενδελεχή και βίαιη αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων χλωρής βλάστησης, ενώ υπήρχαν και ζητήματα σχετικά με τις αναγκαίες άδειες εργασιών, με αποτέλεσμα αυτές να διακοπούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται με συνέπεια στο πλευρό των κατοίκων, που έχουν ευαισθητοποιηθεί για τις εργασίες και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες πίσω από αυτές, έτσι ώστε μαζί με τις ανησυχίες τους να εντείνονται και οι κινητοποιήσεις τους για την προστασία του χώρου. Πριν από μερικές ημέρες, στη δεύτερη επίσκεψή του στο Κτήμα Συγγρού, μαζί με διαμαρτυρόμενους πολίτες, ο Πάνος Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι η υπόθεση συνεχίζει να έχει πλευρές που πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα. Εξάλλου και οι απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη σχετική Ερώτηση και ΑΚΕ (26/8/2022) ήταν ελλιπείς, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον τρόπο που υλοποιούνται οι παρεμβάσεις στο δάσος. 

Στην Επίκαιρη Ερώτησή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι «για τα θέματα δυσλειτουργίας στο ΔΣ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), διαχειριστή του κληροδοτήματος και του Κτήματος Συγγρού, καθώς και για τις εργασίες δασοτεχνικού χαρακτήρα στο δάσος του κτήματος, που προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις πολιτών της ευρύτερης περιοχής, έχουμε καταθέσει την υπ’ αρ. πρωτ. 3073/29-7-2022 Αναφορά και την υπ’ αρ. πρωτ. 6981/26-8-2022 Ερώτηση και ΑΚΕ».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «από την από 3/11/2022 απάντηση του ΥΠΕΝ προκύπτουν σοβαρά θέματα που εντείνουν αλλά και επιβεβαιώνουν τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης, την εκπόνηση και έγκριση της μελέτης και την επίβλεψη των εργασιών που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στο Κτήμα Συγγρού, με τους ενδιαφερόμενους πολίτες να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο και να καταγγέλλουν ότι εκτελούνται εργασίες που διαταράσσουν την πολύτιμη βιοποικιλότητα του δάσους. Προκύπτει ακόμη, ότι εργασίες που ξεκίνησαν τον Αύγουστο διενεργήθηκαν χωρίς να έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη από τη Δασική Υπηρεσία, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά τόσο για τις επιπτώσεις των εργασιών αυτών στο δασικό οικοσύστημα όσο και για το αν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κατάσταση αυτή».

Ο υπουργός ερωτάται:

1. Ποιο το ακριβές και πλήρες περιεχόμενο της μελέτης που εγκρίθηκε για τις δασοτεχνικές εργασίες στο κτήμα Συγγρού;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιστημονική και τεχνική ποιότητα των δασοτεχνικών εργασιών και να προστατευθεί το πολύτιμο δάσος του Κτήματος Συγγρού;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)