to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 09.08.2018

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ανερμάτιστες οι πολιτικές τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας

Στην εθνική τραγωδία, την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση σε πλήρη αντίθεση με την «ανακόλουθη» στάση της Ν.Δ. που ζητάει εκλογές ήδη από το 2015 αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ


 Ο υπ. Εσωτερικών μίλησε ακόμα για τους στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετεί το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το μεσημέρι.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

Ο νέος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα περιλαμβάνει τον ενιαίο συντονισμό φορέων και δυνάμεων, ενώ θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή που βιώνει και η χώρα μας: αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

   Όπως ανάφερε o κ. Σκουρλέτης, η Πολιτική Προστασία θα συμπεριλαμβάνει έναν ενιαίο σχεδιασμό για φορείς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Κέντρο Αντισεισμικής Προστασίας, την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εθελοντών και άλλων. Υπογράμμισε ότι ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Αναφέρθηκε δε στη σημαντική συμβολή που έχει το Κέντρο Μελετών και Ασφάλειας που διαθέτει η χώρα μας, με σημαντικότατη τεχνογνωσία, η οποία έχει αξιοποιηθεί από πολλές χώρες, όπως από την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

   «Βιώνουμε» είπε ο κ. Σκουρλέτης «μια εθνική τραγωδία. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτύπωμα στην πολιτική ζωή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή». Για τις ευθύνες σημείωσε ότι «είναι μια υπόθεση που έχει πολλές πλευρές. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις δικές της ευθύνες», επισημαίνοντας παράλληλα τις τραγικές συνέπειες που είχε το στρεβλό οικιστικό μοντέλο.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ασκώντας σκληρή κριτική και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση την πιο «μη χρήσιμη που έχει γνωρίσει ο τόπος», καθώς «οι πολιτικές της τοποθετήσεις είναι ανερμάτιστες και ισοπεδωτικές».

«Ευρωπαϊκό παράδοξο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, τον τρόπο δόμησης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ενώ «βουλευτές και πολιτευτές έταζαν επί δεκαετίες πολεοδομικά ρουσφέτια».  Υπάρχουν οικιστικά εκτρώματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι  «η άναρχη δόμηση είναι το αποτύπωμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης πάνω στο οποίο αναπαρήγαγαν την παραμονή τους στην εξουσία τα προηγούμενα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι όταν γίνεται αναφορά στην αιτία αυτή, το οικιστικό έκτρωμα, τότε η αντιπολίτευση μιλάει για «αντιπερισπασμό» και αναρωτήθηκε: «Είναι αυτό σεβασμός στους νεκρούς;  Όταν ξέρουμε ότι οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν και έβρισκαν μπροστά τους φράκτες και κλειστούς χώρους;»

Επιπλέον ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα την ημέρα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, τη στιγμή που και η Ευρώπη φλέγεται. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες που τις αναλογούν, πρόσθεσε, ενώ στόχος της πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι ο συνδυασμός της επιχειρησιακής ετοιμότητας με την επιστημονική γνώση.

«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε ανέμους με ταχύτητες 120χλμ/ωρα, δυτικούς» εξήγησε, ενώ επισήμανε και την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να εγκλωβιστούν. «Δεν πήγαν όλα όπως έπρεπε. Το αντίθετο. Μην αναζητούμε όμως εξιλαστήρια θύματα. Ας αναζητήσουμε τα αίτια» και τις λύσεις» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η απόδοση των ευθυνών θα γίνει με τεκμηριωμένο τρόπο».

«Πρέπει να πάρουμε τις καλές πρακτικές που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε χώρες του εξωτερικού και να τις εφαρμόσουμε στη σημερινή πραγματικότητα» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στις σημερινές ανακοινώσεις για τις αλλαγές για την πολιτική προστασία.

«Το εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει να συμμετέχει στις αντιπυρικές δράσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δίκαιο να εξετάσουμε μέτρα που η εφαρμογή τους δεν θέτει σε κίνδυνο τους οικονομικούς στόχους

 Είναι δίκαιο να εξετάσουμε μέτρα, όπως για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, από τη στιγμή που η εφαρμογή τους δεν θέτει σε κίνδυνο τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    «Ποιος είναι ο λόγος να εφαρμοστούν μέτρα που είχαν συμφωνηθεί σε μια άλλη κατάσταση της οικονομίας;» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε: «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με βάση τις δεσμεύσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Αυτό μας δίνει διαφορετικά περιθώρια κινήσεων». Υπογράμμισε «τις μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ολοκλήρωση του Προγράμματος» και τόνισε ότι «ως κοινωνία και οικονομία πρέπει να το εκμεταλλευθούμε».

   Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από συμφέροντα που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης και εκτελούν «συμβόλαια εκτέλεσης χαρακτήρων ανθρώπων».

Με πληροφορίες από Αυγή και ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)