to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 13.01.2020

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Αναζήτηση προοδευτικής πλειοψηφίας αντί παζαριών με τη ΝΔ (ηχητικό)

Ιστορικά, η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές με μία από τις κορυφαίες να είναι η απλή αναλογική, θύμισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας για σειρά θεμάτων στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.


Η απλή αναλογική είναι ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που αναβαθμίζει τη δημοκρατία. Δεν μας προκαλεί έκπληξη που η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει «εντός μίας αγκύλης» την ιστορία της απλής αναλογικής, είναι κάτι συνεπές με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5 και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη: 

Η απλή αναλογική αναβαθμίζει ποιοτικά τη δημοκρατία

«Ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μια από αυτές, κορυφαία μάλιστα, είναι η υπόθεση της απλής αναλογικής. Άρα, δεν μας προκαλεί έκπληξη η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να κλείσει, ας πούμε, εντός μίας αγκύλης, την ιστορία της απλής αναλογικής. Αυτό τουλάχιστον είναι συνεπές με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Βεβαίως, εκτός του ότι πρόκειται για ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, η καθιέρωση της απλής αναλογικής οδηγεί και στην ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας. Διότι θέλει μια κυβέρνηση να εδράζεται σε πραγματικούς πλειοψηφικούς συσχετισμούς και όχι αυτοί να είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος. Που θα αντιστοιχούνται στο επίπεδο της κοινωνίας. Και όλα αυτά  σε μια βάση προγραμματικής σύγκλισης».

Να αναζητήσουμε τους όρους μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στη βάση της  απλής αναλογικής

«Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ. Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον. Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».

Η εκλογή ΠτΔ χρειάζεται συναινέσεις

«Κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η επίτευξη πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιστοιχεί και με ευρύτερες συμφωνίες και συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική. Τώρα βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται -θα δούμε τι θα γίνει- να επιλέξει κάποια πρόσωπα ως ένα προπέτασμα για να καλύψει επί της ουσίας την αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της. Άρα, όλη αυτή η συζήτηση έχει να κάνει περισσότερο με τις εντυπώσεις και πολύ λίγο επηρεάζει την ουσιαστική λειτουργία του πολιτεύματός μας και σχεδόν καθόλου δεν αντιστοιχεί με τις πρωτοβουλίες της και με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Είναι δηλαδή ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το ΚΙΝΑΛ είναι καταδικασμένο να ακροβατεί ανάμεσα σε εσωτερικές ισορροπίες. Γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού στελεχικού δυναμικού του καλοβλέπει τις σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και έχει ταυτιστεί πολιτικά και προγραμματικά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν, από την άλλη και άλλες φωνές. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο αυτός ο χώρος, μένει να δούμε τι θα επιλέξει να κάνει».

Πολιτική αυταρχισμού και ρατσιστικές προκλήσεις

«Η πλευρά του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη είναι αυτή. Είναι η πλευρά η ρατσιστική, η πλευρά η μισαλλόδοξη, είναι αυτή η οποία μας θυμίζει αντίστοιχες καταστάσεις συγγενών κομμάτων από τον ευρωπαϊκό χώρο, τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Νομίζω ότι κάθε φορά που θα θέλει η Νέα Δημοκρατία να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το περιεχόμενο της πολιτικής της, για παράδειγμα στα εργασιακά ζητήματα -βλέπετε τι γίνεται τώρα με τις απολύσεις και τη διαρκή υποβάθμιση της εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεις στον τραπεζικό χώρο και τις ΔΕΚΟ- τόσο πιο έντονα θα βλέπουμε τέτοιες αναφορές. Έτσι πρέπει να δει κανείς και όλα αυτά που με άψογη σκηνοθεσία παρακολουθήσαμε στο Κουκάκι. Μόνο που πέρα από αυτή την εικονική διάσταση του θέματος, από τη ζωντανή μετάδοση όλης αυτής της επιχείρησης, πρέπει να ξέρει κανείς ότι τα διαθέσιμα  μέσα της αστυνομίας είναι συγκεκριμένα. Όταν διαθέτεις επί μήνες μια σειρά μονάδες για να βρίσκονται στον χώρο των Εξαρχείων, απλά και μόνο για εντυπώσεις και όχι για να αντιμετωπίσεις το πραγματικό έγκλημα -όπως ήρθαν να μας πουν προχθές οι κάτοικοι με την κινητοποίησή τους- σημαίνει ότι αφαιρείς δυνάμεις που κάνουν μια σημαντική δουλειά από άλλες γειτονιές της Αθήνας».

Κυβερνητική στήριξη της πρακτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή,  διάψευση για διαμεσολάβηση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

«Τα δύο γεγονότα που προσπάθησε η κυβέρνηση να κουκουλώσει, δείχνουν τελικά με πόσο απροετοίμαστο τρόπο βρέθηκε η ελληνική πλευρά στο συγκεκριμένο ταξίδι. Επιπλέον δείχνουν και τους μεγάλους κινδύνους -μιας τέτοιας προσέγγισης- να εμπλακεί η χώρα μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη αντιπαράθεση πολεμικού χαρακτήρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με απρόβλεπτες συνέπειες για εμάς. Αναφέρομαι αφενός στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως του μοναδικού Ευρωπαίου ηγέτη ο οποίος επικρότησε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, αλλά και στο διάβημα που βγήκε στη δημοσιότητα, εκ μέρους της ιρανικής πλευράς, που δείχνει ότι δεν είναι απλώς και μόνο κάποιες δηλώσεις, μια πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους της χώρας, αλλά είναι μια έμμεση εμπλοκή σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχετικό βεβαίως είναι και το ζήτημα της συμφωνίας για την παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.  […] Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει στη δεδομένη συγκυρία να παγώσει αυτή η συμφωνία. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, να μην έχουμε μία παρέμβαση από την αμερικανική πλευρά υπέρ της χώρας μας κι εμείς, ταυτόχρονα να τα παρέχουμε όλα».

Άλλο ο σύμμαχος και άλλο το προσάρτημα

«Είναι άλλο να έχει κανείς μια συμμαχία η οποία βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, προφανώς με το βάρος που έχει η κάθε χώρα, δεν είμαστε αφελείς να μην κατανοούμε τους συσχετισμούς και το μέγεθος της κάθε χώρας, και είναι τελείως διαφορετικό η χώρα μας να θεωρείται δεδομένη και να αποτελεί ένα προσάρτημα των αμερικανικών κινήσεων και πρωτοβουλιών. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι το τελευταίο διάστημα διολισθαίνουμε ολοταχώς προς το δεύτερο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)