to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 09.12.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ανάγκη νέας ανθρωποκεντρικής αντίληψης για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας

Ειδικότερα για την νέα αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει στα Σ.Α. ο υπουργός υπογράμμισε πως «ένα στοίχημα που πρέπει να βάλουμε όλοι, νομίζω πως είναι να κατακτήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και αυτές οι βασικές αρχές να εμπνέουν και να καθοδηγούν όλα τα μέλη τους».


Στην ανάγκη μιας νέας, δημιουργικής αντίληψης για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση διαφύλαξης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και της τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσης για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη που συγκάλεσε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκε μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικών με την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. και του πυροσβεστικού σώματος, όπως επίσης οι νέες ανθρωποκεντρικές κατευθύνσεις στην τακτική της Αστυνομίας, οι πρωτοβουλίες για την αρτιότερη εκπαίδευση των πυροσβεστών, ζητήματα συμβολής του έμψυχου δυναμικού στις στρατηγικές προτεραιότητες, οι σχεδιασμοί για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ειδικότερα για την νέα αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει στα Σ.Α. ο υπουργός υπογράμμισε πως «ένα στοίχημα που πρέπει να βάλουμε όλοι, νομίζω πως είναι να κατακτήσουμε αυτή τη νέα αντίληψη για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και αυτές οι βασικές αρχές να εμπνέουν και να καθοδηγούν όλα τα μέλη τους». Σημείωσε ότι αυτό, δεν είναι εύκολο, να κατακτηθεί στη καθημερινή πρακτική χωρίς συστηματική προσπάθεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όταν θέλεις να φέρεις έναν νέο άνεμο, μια νέα ανθρωποκεντρική αντίληψη, πρέπει αυτό να το εκπέμπεις καθημερινά. Διότι πρέπει η αστυνομία, η πυροσβεστική, να σέβονται τον πολίτη για να διεκδικούν τον σεβασμό της κοινωνίας σε μια αμφίδρομη σχέση».

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού, έγινε αμέσως μετά την επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νικόλαου Τόσκα, αναφορικά με το γεγονός ότι οι τελευταίες επιτυχίες στον τομέα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας σχετίζονται με την μείωση της «απόστασης» της Ελληνικής Αστυνομίας από τους πολίτες, αλλά και με μια αντίστοιχη διαδικασία στο εσωτερικό της, κάτι που επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο Προσφυγικό, επεσήμανε ότι «απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση του ζητήματος και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτούς που επιδιώκουν πολιτικά να ωφεληθούν, να πετύχουν τον σκοπό τους». Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που "χαϊδεύουν" υφέρπουσες ρατσιστικές απόψεις, προσπαθώντας «να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία, και να βάλουν στην άκρη τις αξίες μας τις οποίες αναγνώρισε το σύνολο της ανθρωπότητας». Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια της χώρας μας, πρόσθεσε, των Ελλήνων και της δημοκρατίας, «έστω κι αν είμαστε μια χώρα φτωχή, με δυσκολίες και αναλαμβάνουμε ένα βάρος πάνω από τις δυνάμεις μας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αν. γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Καπέλιος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)