to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:43 | 01.04.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Άδικη και λανθασμένη η πολιτική του «σταγονόμετρου» για την οικονομία (βίντεο)

Την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να αποφευχθεί με άμεσα, εμπροσθοβαρή μέτρα, η απώλεια θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, γιατί αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.


Την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να αποφευχθεί με άμεσα, εμπροσθοβαρή μέτρα, η απώλεια θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, γιατί αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Στα εργασιακά αναδεικνύονται οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της ΝΔ

«Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να σκεφτόμαστε, με ένα πολύ συστηματικό τρόπο τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην εργασία, αυτών που ζούμε σήμερα. […] Άκουσα κι εγώ τον κ. Βρούτση. Νομίζω ότι για άλλη μια φορά, αυτά που ακούσαμε είναι μέτρα αποσπασματικά και εκφράζουν κυρίως την αγκύλωση της ΝΔ σε σχέση με κάποιες νεοφιλελεύθερες δικές της απόψεις».

Να στηρίξουμε τώρα εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ό,τι χαθεί δύσκολα θα ξαναφτιαχτεί

«Θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια αντίληψη διαφορετικής αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης στον τομέα της εργασίας και της οικονομίας. Θα σας το πω με ένα παράδειγμα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό των δαπανών που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης φτάνει το 10%, το 15%, το 20% του ΑΕΠ κι εμείς κινούμαστε στο πενιχρό 2,6%. Δεν αναφέρομαι σε απόλυτα νούμερα, γιατί είναι διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικές οι δυνατότητές τους, αναφέρομαι όμως στο ποσοστό δαπανών επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ακολουθούμε μια πολιτική με «σταγονόμετρο». Αυτή είναι μια λάθος πολιτική. Διότι τώρα έχει σημασία να προστατεύσουμε τον παραγωγικό ιστό, να μη «μαραθεί», να μη «ξεραθεί» ο παραγωγικός ιστός, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει κάτι καινούργιο μετά την κρίση. Η εναλλακτική είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δαπανών, αξιοποιώντας πρώτα απ’ όλα τους εθνικούς πόρους, τους ευρωπαϊκούς πόρους και έχοντας την ασφάλεια από το λεγόμενο μαξιλαράκι των 37 δισεκατομμυρίων, που δείχνει ένα φως προς τις αγορές ότι είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε μελλοντικές υποχρεώσεις μας. Για να μπορέσουμε, τώρα που η κρίση αρχίζει και απειλεί τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες».

Πρέπει να στηριχθεί περισσότερο και μακροπρόθεσμα, το δημόσιο σύστημα υγείας

«Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί αν θυμάστε, πριν λίγο καιρό η προγραμματική πρόταση της ΝΔ και των νεοφιλελεύθερων ανά την Ευρώπη, ήταν πως θα υπάρξουν συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Ήθελαν να συρρικνώσουν την παρουσία του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα βλέπετε ότι όλοι “χτυπάνε το κεφάλι τους” στον τοίχο. Σε όλα τα κράτη συμβαίνει αυτό, τηρουμένων των αναλογιών. Άρα ας βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα για την επόμενη μέρα και πώς θα οργανώσουμε τις κοινωνίες μας από δω και μπρος».

Αντιστρέψαμε την καθοδική πορεία του τομέα της Υγείας

«Παραλάβαμε μια κατάσταση καθοδική, η οποία βασιζόταν και στις αντιλήψεις που ήθελαν να συρρικνώσουν τη δημόσια υγεία, αλλά πολύ περισσότερο, ήταν έντονα αυτά τα φαινόμενα λόγω των προγραμμάτων λιτότητας. Αυτή την καθοδική κατάσταση της αντιστρέψαμε. Οι 19.500 προσλήψεις σε προσωπικό στον τομέα του ΕΣΥ είναι πραγματικότητα. Από αυτούς, περίπου 3.600 ήταν μόνιμο ιατρικό προσωπικό και άλλες 3.100 επικουρικό ιατρικό προσωπικό, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι σημερινοί υπουργοί έκλειναν νοσοκομεία, έθεταν ανθρώπους σε διαθεσιμότητα και, ουσιαστικά, συρρίκνωναν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο καθένας μιλάει με τα πεπραγμένα του. […] Είχαμε ξεκινήσει ένα Πρόγραμμα νέων διορισμών και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν αυτά είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχαμε χάσει τόσους μήνες από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, θα ήμασταν πιο προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε δομές όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», κάποιοι ήθελαν να την καταργήσουν

«Σας άκουγα πριν που λέγατε για τον κρίσιμο ρόλο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα είναι πάνω από 10-15 χρόνια στον “αέρα”, στην πλειοψηφία τους χωρίς μόνιμες συμβάσεις απασχόλησης; Και χρειάστηκε να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να παρατείνει με διάφορους τρόπους τις συμβάσεις τους και να δρομολογήσει έναν διαγωνισμό για να ξεπεράσουμε την εργασιακή τους ανασφάλεια. Και δεν το ήθελαν διάφοροι. Ήθελαν να το καταργήσουν. Τώρα βλέπετε πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι δομές».

Να μειωθούν και οι πρόσφατα εκτιναγμένες αμοιβές στελεχών των ΔΕΚΟ, όχι μόνο για τους εργαζόμενους οι μειώσεις

«Εμείς είμαστε εξοικειωμένοι στο να δίνουμε το 40% του μισθού μας. 20% για τη στήριξη των πρωτοβουλιών του κόμματός μας και 20% στις δομές Αλληλεγγύης. Άρα μας είναι πάρα πολύ εύκολο αυτό το 40% να το κάνουμε 50%. Όμως δεν θα πρέπει να το αφήσουμε στην καλή διάθεση των βουλευτών, αλλά με έναν οριζόντιο τρόπο να ισχύσει για όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και να ισχύσει υποχρεωτικά, για ένα διάστημα. Επιπλέον, αν δεν θέλουμε απλά και μόνο να δημιουργούμε εντυπώσεις, να επεκταθεί αυτό το μέτρο και στις αμοιβές των στελεχών των ΔΕΚΟ. Των δημόσιων επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Πριν από λίγες μέρες εκτινάχθηκαν στα ύψη οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων και των προέδρων των ΔΕΚΟ, από τη σημερινή κυβέρνηση. Τι σήμα είναι αυτό προς την κοινωνία που την υποχρεώνουμε να δουλεύει εκ περιτροπής και κόβουμε το μισθό των εργαζομένων στο 50% ή σε αυτούς τους δίνουμε τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα; Άρα, όλοι να “βάλουμε πλάτη” αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η συναίνεση απαιτεί ορισμένες συγκλίσεις απόψεων, δεν επιτυγχάνεται με ακραίες κατηγορίες

«Η συναίνεση δεν είναι μια “καλή διάθεση” η οποία διατυπώνεται από τον καθέναν. Πρέπει να υπάρχει μια βάση. Μιας βάση κοινής αντίληψης, βάσει κοινών αποδεκτών μέτρων. Στον τομέα της οικονομίας δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η κοινή βάση, υπάρχουν αποκλίνουσες, σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Στα εθνικά ζητήματα προφανώς είναι διαφορετικά τα ζητήματα, αλλά δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για συναίνεση στα εθνικά και να κατηγορεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, τον ΣΥΡΙΖΑ ως “Δούρειο Ίππο του Ερντογάν”. Αυτός είναι ο απόλυτος διχασμός. Αναφέρομαι στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πέτσα».

Στα socialmedia γράφονται διάφορα, κάθε χώρος κρίνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις του

«Στα social media γράφονται διάφορα και διάφορες κουταμάρες. Τα βλέπουμε. Αλλά εγώ θέλω να σχολιάζω και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι, κάθε χώρο, κάθε πολιτική δύναμη από τις επίσημες τοποθετήσεις, από τις ανακοινώσεις, από τις δηλώσεις των στελεχών του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)