to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 11.10.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Αδιέξοδη η πολιτική των υπερεξοπλισμών (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Τ/Σ ΣΚΑΪ Τηλεόραση


Την ανάγκη μιας στρατηγικής που θα ενισχύει τον διάλογο και την προσφυγή στη Χάγη, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Ο Πάνος Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ του αγώνα των εκπαιδευτικών, επέκρινε την υπουργό Παιδείας για τη δήλωσή της κατά των απεργιών και θύμισε ότι η Βουλή έχει ζητήσει εξηγήσεις, που δεν δίνονται ωστόσο με ευθύνη της κυβέρνησης, για την απευθείας ανάθεση από το Δημόσιο, έργου ύψους 270.000 ευρώ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Στα ελληνοτουρκικά χρειάζεται στρατηγική αποκλιμάκωσης της έντασης και ενίσχυσης του διαλόγου

·        «Αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια στρατηγική που να έχει μια συγκεκριμένη στόχευση. Η στόχευση πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και ο διάλογος. Η λύση των ζητημάτων που μας χωρίζουν μέσα από τον διάλογο και την προσφυγή στη Χάγη».

·        «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί κάποια στιγμή να συμφωνούν στην ανάγκη του διαλόγου και της προσφυγής στην Χάγη, στη βάση αυτών των ζητημάτων που μας χωρίζουν. Το υπηρετούμε ή το αποδεχόμαστε στα λόγια, ενώ την ίδια ώρα “φλερτάρουμε” και με άλλου είδους στρατηγικές».

·        «Φοβάμαι πάρα πολύ ότι, ιδιαίτερα το κυβερνητικό κόμμα, είναι όμηρος εσωτερικών αντιφάσεων και πολλές φορές, θα έλεγα πάρα πολλές φορές, δανείζεται επιχειρήματα από την ακροδεξιά. Αναφέρομαι και στην ρητορική, διότι όταν θέλεις, τελικά, να επιβάλεις τον διάλογο, να τον σύρεις τον άλλον, δεν θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να χάνεις την ψυχραιμία σου».

·        «Η συμφωνία έρχεται να ενταχθεί σε μία άλλη λογική. Διότι η συμφωνία είναι μέρος μιας αμυντικής στρατηγικής η οποία μας βάζει σε ένα δρόμο υπερεξοπλισμών, πέρα από τους αναγκαίους. Οι αναγκαίοι εξοπλισμοί πρέπει να υπάρχουν, εμείς ήμασταν αυτοί που, όταν βρεθήκαμε στα πράγματα, τους προκρίναμε. Υπάρχει ένα όριο, όμως».

·        «Οι υπερεξοπλισμοί από αυτή τη μεριά, θα δημιουργήσουν υπερεξοπλισμούς και από την άλλη πλευρά. Ποιος, λοιπόν, ευνοήθηκε από αυτή τη συμφωνία, μήπως ο  πρόεδρος Μακρόν έπρεπε να εμφανίσει κάτι στην εσωτερική γαλλική πολιτική σκηνή μετά την αποτυχία που είχε, σε σχέση με τις παραγγελίες των γαλλικών οπλικών συστημάτων»;

·        «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία είναι ενταγμένη σε μια λάθος αμυντική στρατηγική και υπερχρεώνει οικονομικά την χώρα. Έχουμε και άλλες προτεραιότητες, έχουμε τον ανοιχτό πόλεμο της πανδημίας».

·        «Όταν φορτώνεις 10 δισεκατομμύρια στις πλάτες του ελληνικού λαού, αυτά αφαιρούνται από αλλού. Τι έχουμε να πούμε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για τον λόγο που δεν στηρίζεται το δημόσιο σύστημα  υγείας»;

Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών

·        «Στηρίζουμε απολύτως τους εκπαιδευτικούς και τους αγώνες τους και μάλιστα αυτούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και όχι την χουντικής έμπνευσης δήλωση της κ. Κεραμέως. Πέστε μου κ. Οικονόμου, εάν έχετε ξανακούσει υπουργό, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, να λέει ότι δεν είναι αποδεκτή μια απεργία που αμφισβητεί ψηφισμένο νόμο. Που ακούστηκε αυτό, σε ποια δημοκρατία»;

·        «Δεν είναι αξιολόγηση η απαγόρευση των απεργιών, οι τιμωρίες, το κόψιμο των μισθών. Είναι υποκριτική υποστήριξη της αξιολόγησης. Είναι κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει με 25% αναπληρωτές, δεν μπορεί να γίνει όταν πας σε ένα δυσπρόσιτο μέρος και τον άλλο χρόνο πας σε ένα νησί».

Για τις καταστροφές στην Εύβοια

·        «Εγκλήματα που έχουν γίνει, κυρίως με την ευθύνη του φαύλου δικομματισμού, του παλαιού δικομματισμού, που αφορά τον τρόπο που χτίστηκαν οι πόλεις, τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα ρέματα, για να φτάνουμε σ’ αυτές τις καταστάσεις. Αλλά δεν μπορεί να βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Πέτσας και να λέει ότι οι πυρκαγιές στα ψηλά δεν έχουν σχέση με τις πλημμύρες στα χαμηλά».

·        «Πράγματι είμαστε μια χώρα η οποία πρέπει να ξαναδεί τις υποδομές της και χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει γίνει και χάνεται αυτή η ευκαιρία».

Για την απευθείας ανάθεση στην Opinion Poll

·        «Ο Κουρτς είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί, εδώ σφυράνε αδιάφορα. Η Opinion Poll είναι η περίπτωση μιας δημοσκοπικής εταιρείας, η οποία έχει κληθεί από τη Βουλή να δικαιολογήσει γιατί πήρε απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)