to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 09.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Π. Ρουμελιώτης: Πολύ πιο εύκολες πλέον οι ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων» απευθείας με την τράπεζα

«Η κυβέρνηση κάνει το απαραίτητο βήμα ... κατατέθηκε σήμερα ή θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την επέκταση χρόνου του αναβαλλόμενου φόρου από τα 5 στα 20 χρόνια, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις τράπεζες να βρουν λύσεις στη διαχείριση των "κόκκινων δανείων"»


Με την νέα νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να προχωρήσουν σε ρύθμιση «κόκκινων δανείων» με τον δανειολήπτη, προέβλεψε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή των οφελών από τα πλεονάσματα, με μείωση φόρων, ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, όπως τόνισε. Γιατί είναι καθοριστική η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Εάν στηριχθεί κάποιος στις προβλέψεις της Κομισιόν, που είναι πιο αξιόπιστες από αυτές του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε διαφορετική τροχιά μεγέθυνσης ... ο 2017 και το 2018 θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας, σημείωσε ο κ.Ρουμελιώτης.
 
Το θέμα είναι πώς θα μεταφραστεί αυτό, πώς θα μοιραστούν τα οφέλη που θα προκύψουν από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με μειώσεις φόρων; Με μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, ενίσχυσης του εισοδήματος; Αυτό είναι το ζητούμενο στην διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε ο ίδιος.
 
Κλειδί είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, μία μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, όπως σημείωσε, καθώς σήμερα το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει νέες πρωτοβουλίες, αλλά και να αναχρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισαν εδώ και επτά-οκτώ χρόνια.
 
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί δραματικά, από τα 237 δισ. ευρώ το 2010 σε 121 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Αυτό αναπληρώθηκε με μεγαλύτερη έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ευρωσύστημα, με δάνεια που φτάνουν τα 66 δισ. ευρώ, αλλά και από τον ELA με άλλα 43 δισ. ευρώ, η έκθεση είναι πολύ μεγάλη.
 
Επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά οι χορηγήσεις, που το 2010 ήταν 260 δισ. ευρώ και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 190 δισ. ευρώ περίπου, συνέχισε ο κ.Ρουμελιώτης.
 
Το τρίτο σημείο είναι ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω της ύφεσης.
 
Έτσι, οι τράπεζες έχουν πολλά δάνεια προς το ευρωσύστημα που πρέπει να αποπληρώνουν σταδιακά και δεν τους μένει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, έχουν μειωθεί οι καταθέσεις περιορίζοντας τη περαιτέρω τη ρευστότητα και επομένως έχουν μειώσει τις χορηγήσεις τους.
 
Το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει είναι να βρουν μία λύση για να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που φτάνουν σήμερα το 45% του χαρτοφυλακίου τους. Βεβαίως, έχουν προβλέψεις 50% σε αυτά τα δάνεια, ενώ με τις εξασφαλίσεις φτάνουμε στο 100% κάλυψη, αλλά αυτό είναι βασικό, υπογράμμισε ο κ.Ρουμελιώτης.
 
«Η κυβέρνηση κάνει το απαραίτητο βήμα ... κατατέθηκε σήμερα ή θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την επέκταση χρόνου του αναβαλλόμενου φόρου από τα 5 στα 20 χρόνια, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ τις τράπεζες να βρουν λύσεις στη διαχείριση των "κόκκινων δανείων"», όπως είπε.
 
Για την εκδοχή της απ' ευθείας διαπραγμάτευση με τους οφειλέτες αντί της πώλησης κόκκινων δανείων σε funds, ο κ.Ρουμελιώτης είπε ότι οι τράπεζες «έχουν κάνει κάποια δειλά βήματα ... το πρώτο εξάμηνο πέρυσι έγιναν 100.000 ρυθμίσεις, αλλά δεν είναι αρκετό, μπροστά στο μέγεθος των δανείων, το 45% του συνόλου των χορηγήσεων».
 
Προσέθεσε μάλιστα ότι «δεν υπήρχε μέχρι τώρα το απαραίτητο πλαίσιο για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να κάνουν αυτές τις ρυθμίσεις. Φοβόντουσαν ότι θα εμφάνιζαν στους ισολογισμούς τους μεγαλύτερες ζημίες και γι' αυτό απέφευγαν τις ρυθμίσεις. Τώρα με την επέκταση του χρόνου του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια, θα είναι πολύ πιο εύκολες τέτοιες ρυθμίσεις απευθείας με τους δανειολήπτες».
 
Από την άλλη πλευρά, «κάποια δάνεια που έχουν καταγγελθεί θα πρέπει να φύγουν από πάνω τους ... να πάνε σε εξειδικευμένους φορείς για να ρευστοποιήσουν αυτά τα καταγγελμένα δάνεια και να εισπράξουν όσα μπορούν να εισπράξουν ... για αυτά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει τίποτε, να τα διαχειριστούν οι τράπεζες», όπως εκτίμησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)