to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 27.05.2017

Οικονομία

Π. Ρουμελιώτης: Χωρίς περιθώρια στήριξης των πολιτικών παιχνιδιών Σόιμπλε ο Τόμσεν

Τρεις θετικές για την Ελλάδα θέσεις προωθεί το ΔΝΤ την ώρα που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους μέχρι τις 15 Ιουνίου, με τον Πολ Τόμσεν να μην έχει πλέον την ευχέρεια να υποστηρίξει τα προεκλογικά παιχνίδια Σόιμπλε όσο κι αν είναι... επιρρεπής, τόνισε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Παναγιώτης Ρουμελιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.


Υπάρχει ακόμη μία ευκαιρία να καταλήξει θετικά η διαπραγμάτευση, με τρόπο που να περιλαμβάνει τόσο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και την διευθέτηση του χρέους, είπε ο κ. Ρουμελιώτης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία αποτυχία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα είναι αποτυχία της Ελλάδας, αλλά αποτυχία της Ευρώπης να προστατέψει την ίδια την Ευρωζώνη και να δώσει ώθηση και να προωθήσει ρεαλίστικούς κανόνες για την λειτουργία της.

«Ελπίζω ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν θα αποτελέσουν τη βάση για μία ουσιαστικότερη συζήτηση ... κυρίως μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ώστε να καταλήξουμε σε μία κοινή συμφωνία», προσέθεσε.

Εκτίμησε εξάλλου ότι σε αυτή τη συζήτηση «το Ταμείο παίζει σημαντικό ρόλο προς τη θετική κατεύθυνση, με τις εκτιμήσεις και τις εμπειρίες του, που υπερβαίνουν εκείνες των Ευρωπαίων ... έχει απόλυτα δίκιο να επιμένει μέχρι τέλους ότι όποια μέτρα και να ληφθούν, χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν θα αποδόσουν και δεν θα επανφέρουν την ελληνική οικονομία στο μέγιστο βαθμό ανάπτυξής της».

Το «πάθημα» του ΔΝΤ στην Ελλάδα και οι τρεις θετικές θέσεις για την Ελλάδα

Ο κ. Ρουμελιώτης εξάλλου αναφέρθηκε στα προηγούμενα σημαντικά λάθη του Ταμείου, τόσο στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και σε άλλες περιπτώσεις, από τις χώρες της ΝΑ Ασίας και τη Νότια Κορέα, μέχρι την Αργεντινή, που αποτέλεσε και το πιο πρόσφατο μάθημα.

«Το Ταμείο έχει διδαχθεί από την κρίση στην Αργεντινή, ως προς την χρηματοδότηση μίας χώρας με υπερβολικά υψηλό χρέος ... είναι προϋπόθεση το χρέος να ρυθμιστεί σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί η χρηματοδότηση του Ταμείου να "πιάσει τόπο" ... αυτό το μάθημα δυστυχώς δεν το έλαβε υπόψιν το Μάιο του 2010 όταν εγκρίθηκε το πρώτο Μνημόνιο ... οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί πίεσαν να μην δοθεί ελάφρυνση ... δεν μπορεί να το επαναλάβει αυτό το λάθος ... είναι έντονη η κριτική πολλών που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Τόμσεν και τη Λαγκάρντ για συμφωνία χωρίς να ρυθμιστεί το χρέος, αυτό μας βοηθάει», όπως υπογράμμισε.

Προσέθεσε επίσης ότι όταν το ΔΝΤ αναφέρεται σε ελάφρυνση χρέους τονίζει παράλληλα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση, ώστε να δίνεται η απαραίτητη «ανάσα» στην οικονομία για να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς. «Μας ευνοούν και ως προς τα λιγότερα μέτρα λιτότητας», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.

«Υπάρχει και τρίτη δίκαια θέση του Ταμείου» που ευνοεί την Ελλάδα, η θέση ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιστροφή της χώρας στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει υγιώς το χρέος της.

«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απάντηση ... στέκονται στη γραφειοκρατική απόφαση του Μαΐου του 2016 που περιορίζει το χώρο στον οποίο θα μπορούσε να κινηθεί μία ρύθμιση χρέους ... κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό», συνέχισε ο ίδιος.

Σκληρό πολιτικό παιχνίδι ενόψει γερμανικών εκλογών

«Κυρίως οι Γερμανοί θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους ... επικαλούνται λόγους πολιτικούς, όπως την ανάγκη να περάσει από την γερμανική Βουλή μία ρύθμιση χρέους ... αυτό όμως δεν ισχύει, όπως έχει γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής ... ο Σόιμπλε όμως δεν το δέχεται ...επιδίωξή του είναι να αποτρέψει μία ρύθμιση τώρα, μεταθέτοντάς την για μετά τις γερμανικές εκλογές, προφανώς για να έχει εκλογικά οφέλη ... κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Γκάμπριελ που έχει αντίθετες θέσεις», σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης.

«Εκεί είναι το πολιτικό παιχνίδι που θα παιχτεί μέχρι τις 15 Ιουνίου» συνέχισε, «ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το συμφέρον της Ευρωζώνης, για να βοηθηθεί η Ελλάδα να μπει οριστικά σε μία τροχιά ανάκαμψης και να επιτρέψει μετά από επτά χρόνια ύφεσης στον ελληνικό λαό να δει καλύτερες ημέρες».

Επιρρεπής στις πιέσεις Σόιμπλε ο Τομσεν, αλλά πλέον δεν έχει περιθώρια

Εξάλλου, σχολιάζοντας τη στάση του Πολ Τόμσεν που φαίνεται να συμπλέει με τις θέσεις και τις πρακτικές Σόιμπλε, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «η εμπειρία αποδεικνύει εύκολα ότι ο Τόμσεν είναι επιρρεπής στις πιέσεις Σόιμπλε, αλλά το παρελθόν του Τόμσεν είναι πολύ επιβαρυμένο, δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την κριτική και από πολλά μέλη του ΔΣ του Ταμείου ... δεν αποφασίζει μόνος του, έχει τόσο το ΔΣ όσο και την Λαγκάρντ και τους αναπληρωτές, αλλά και μία ισχυρή υπηρεσία οικονομικών προβλέψεων και εκτιμήσεων ... να λάβει υπόψιν. Όλες οι πλευρές στο ΔΝΤ είναι υπέρ της διευθέτησης του χρέους ... όσο και να θέλει να βοηθήσει το Σόιμπλε, δεν μπορεί να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο που του έχουν θέσει στη διαπραγμάτευση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)