to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 22.08.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Ρήγας: ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία

Το ανάχωμα σε νεοφιλελεύθερα, δεξιά και ακροδεξιά σενάρια χτίζεται ήδη.


Παρά την... απροθυμία της ελληνικής κεντροαριστεράς, διαμορφώνεται ήδη η κοινωνική συμμαχία-ανάχωμα σε νεοφιλελεύθερα, δεξιά και ακροδεξιά σενάρια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά κυβέρνηση την επόμενη τετραετία με μεγάλες θεσμικές αλλαγές στήριξης του κόσμου της εργασίας και ειδικά των νέων που έφυγαν, ώστε να στηρίξουν εδώ, στην χώρα μας, την μεγάλη προσπάθεια, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

 
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, «το σημαντικό είναι η επιτροπεία, η Δημοκρατία στην χώρα μας και η ελευθερία κινήσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι. Τα μνημόνια και ο ακραίος φιλελευθερισμός που προσπάθησε να επιτευχθεί μέσω αυτών είχαν ως βασικό στοιχείο την περιστολή της Δημοκρατίας με πολύ βίαιο τρόπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ρήγας και την νέα περίοδο, προτεραιότητα είναι «η εμβάθυνση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η Δημοκρατία, οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην μπορέσει ξανά να επανέλθει το οικονομικό σύστημα της διαπλοκής, που απομυζούσε την ελληνική κοινωνία».
 
Προέβλεψε μάλιστα ότι και «την επόμενη τετραετία θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μία τετραετία μεγάλων αλλαγών στην χώρα και κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, με υποστήριξη του κόσμου της εργασίας και όσο περισσότερο και καλύτερα των νέων ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό, ώστε να στηρίξουν την μεγάλη προσπάθεια εδώ, στην χώρα μας».
 
Στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Ρήγας παραδέχθηκε ότι κοινωνική πολιτική και περικοπές «προφανώς δεν συμβαδίζουν ... τόσο τα μέτρα για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο το 2019 και το 2020 νομίζω ότι δεν μπορούν να ισχύσουν, για συγκεκριμένους λόγους, για τις λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα, άρα δεν χρειάζονται πια αυτά τα μέτρα. Νομίζω ότι είναι μέτρα που δεν θα δούμε το 2019 και το 2020, θα λήξουν το επόμενο διάστημα και με τον νέο προϋπολογισμό, που θα είναι κοινωνικός και αναπτυξιακής λογικής».
 
Για το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος θύμισε ότι «η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για διαμόρφωση μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ενός ρεύματος που θα σταθεί ανάχωμα σε νεοφιλελεύθερα, δεξιά και ακροδεξιά σενάρια. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο κοινωνικό, όπως στην Κρήτη που ήδη διαμορφώθηκε ένα "προοδευτικό φόρουμ", μία συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων με ανθρώπους που έχουν απόλυτη σχέση με το χώρο της εργασίας και της κοινωνίας και ταυτόχρονα "μετακινείται" σε όλη την Ελλάδα».
 
Σε κομματικό επίπεδο, υπογράμμισε ότι «το προσκλητήριο απευθύνεται και σε πολιτικές δυνάμεις, αλλά για να έχει ουσία πρέπει να έχει προγραμματική αντίληψη. Αυτό δεν φαίνεται. Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι με το κοινωνικό κράτος, την στήριξη του χώρου της εργασίας, με μία προοδευτική αντίληψη και ατζέντα. Δεν μπορεί να κινείται στον άξονα της ΝΔ, τον νεοφιλελεύθερο, αυτών που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης».
 
Πόσο μάλλον, «δεν μπορούν να δημιουργούν ή να διαμορφώνουν», όπως σημείωσε ο κ. Ρήγας, «συνθήκες για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όπως ακούστηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα από την Ιθάκη».
 
Τέλος, για την έμμεση εμπλοκή του ονόματός του σε σενάρια περί ανασχηματισμού, ο κ. Ρήγας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά που ακούγονται είναι στην σφαίρα και την λογική της δημοσιογραφικής έρευνας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)