to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 27.08.2018

Πολιτική

Π. Ρήγας: Αριστερό είναι αυτό που επιλέξαμε, γιατί επιλέξαμε να στηρίξουμε την κοινωνία

«Κερδίσαμε τη μάχη για την έξοδο από τη μέγγενη της σκληρής λιτότητας και της επιτροπείας. Το στοίχημα για το μέλλον παραμένει ανοικτό, Αριστερά ή Δεξιά; Πρόοδος ή συντήρηση;», τόνισε ο απερχόμενος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μιλώντας στη συνεδρίαση για την «επόμενη μέρα».


Τόνισε ότι «αριστερό είναι αυτό που επιλέξαμε, γιατί επιλέξαμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Είναι βαθιά αριστερό και αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια ήταν συνειδητές και πως «ήταν συνειδητή επιλογή να μείνουμε και να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε».

Ο Πάνος Ρήγας έκλεισε την τοποθέτησή του με μήνυμα ενότητας και συντροφικότητας, σε προσωπικό τόνο: «Θα είμαι δίπλα στον Πάνο για όλη την επόμενη περίοδο», είπε προς τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος αποτελεί την πρόταση του κ. Τσίπρα για τη θέση του νέου Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι κλείνει ένας δύσκολος αλλά και όμορφος κύκλος και πως αφήνει στον Π. Σκουρλέτη ως παρακαταθήκες τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ενότητα και συντροφικότητα. «Η συμμετοχή μου στην Αριστερά δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με θέσεις. Δεν μας οφείλει η αριστερά, εμείς της οφείλουμε, όπως και όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε την κοινωνία», τόνισε. Πρόσθεσε ότι από όπου κλήθηκε να υπηρετήσει, το έκανε με τον καλύτερο τρόπο και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συντρόφους και τα στελέχη και μέλη του κόμματος για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια. Υπογράμμισε ότι το κόμμα είναι η μοναδική σταθερά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, ότι το κόμμα υπήρχε και πριν από την κυβέρνηση και θα υπάρχει και μετά.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2015 ανέλαβε τη βαριά ευθύνη της εφαρμογής ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό του, υπενθύμισε τη διάσπαση και τις δυσκολίες, για να σημειώσει ότι μέσα από τις αντιξοότητες «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σταθεί όρθιος». Τόνισε ότι κόμμα και κυβέρνηση «κατάφεραν να αποκρούσουν την προσπάθεια εφαρμογής της «αριστερής παρένθεσης»». Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή επιχειρήθηκε να δοθεί μεγάλο βάρος στην επαναλειτουργία της Νεολαίας, ότι πετύχαμε να έχουμε μια νέα γενιά παιδιών που επανασύστησαν το φεστιβάλ, με πολλές δυνατότητες για την επόμενη περίοδο που θέλει τη στήριξη όλων μας. Σημείωσε την προσπάθεια και στο κομμάτι των συνδικαλιστικών και εργασιακών χώρων, τόνισε τη σημασία του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Ο κ. Ρήγας είπε ότι το κόμμα την τελευταία τριετία κινητοποίησε τα μέλη του παρά τις καθημερινές ολομέτωπης επιθέσεις, όπως είπε, που δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση και τα μιντιακά της εξαπτέρυγα. «Τα μέλη του κόμματος βγήκαν μπροστά με πανελλαδικές εξορμήσεις και κατάφεραν να έχουν επαφή με την κοινωνία, διαψεύδοντας τις πολιτικές ‘ύαινες' που νόμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τους δεσμούς του με την κοινωνία που τον στηρίζει». Επισήμανε τη σημασία των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων που«αποτέλεσαν πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία που αμφισβήτησε το συντηρητικό μοντέλο διακυβέρνησης αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις και συνθήκες για συνεργασίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μίλησε επίσης και για τη σημασία του «Προοδευτικού Φόρουμ» στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρήγας είπε μεταξύ άλλων πως είναι η στιγμή πια να μιλήσουμε για έναν νέο μοντέλο κόμματος έχοντας τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναλυτικά η ομιλία του Π. Ρήγα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

ζούμε πλέον την επόμενη μέρα των μνημονίων στη χώρα. Κερδίσαμε τη μάχη για την έξοδο της χώρας από την οκταετή περιπέτεια και τη μέγγενη της σκληρής λιτότητας και της επιτροπείας, το στοίχημα ωστόσο για το μέλλον παραμένει ανοιχτό. Αριστερά ή Δεξιά, Πρόοδος ή Συντήρηση, είναι ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμμότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις βαθιές δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

Το φθινόπωρο του 2015, πριν από τρία χρόνια, αναλάβαμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και βαρεία ευθύνη, την εφαρμογή ενός πολιτικού προγράμματος που δεν ήταν δικό μας, δεν είχαμε την ιδιοκτησία του.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε τότε είναι αριστερό, γιατί επιλέξαμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Είναι βαθιά αριστερό και αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, από την οριστική έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους.

Ήταν συνειδητή επιλογή να μείνουμε, παρά τις δυσκολίες, και να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε.

Ταυτόχρονα με την επιλογή μας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή «αιμορραγία» του στελεχιακού μας δυναμικού, αφενός λόγω της διάσπασης του κόμματος και αφετέρου λόγω της μετάγγισης μεγάλου αριθμού στελεχών μας στην κυβέρνηση.

Πιστεύω πως μέσα από τις αντιξοότητες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σταθεί όρθιος. Ο κομματικός μηχανισμός, σε διαρκή συνεργασία με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση κατάφεραν να αποκρούσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια εφαρμογής της αριστερής παρένθεσης, που επιχειρήθηκε ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, εντός του κόμματος δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και καταβάλαμε μια σημαντική προσπάθεια, προκειμένου η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που τον Αύγουστο του 2015 δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, να ξανασταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι διότι πετύχαμε να έχουμε μια νέα γενιά παιδιών που είναι οργανωμένα στις γραμμές της Αριστεράς, που κατάφεραν να επανασυστήσουν το πολύμορφο Φεστιβάλ και που αξίζουν τη διαρκή στήριξη όλων μας.

Πέρα από το δικό μας σπίτι όμως, συνεχίσαμε να κοιτάμε και προς τα έξω. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προανέφερα, υπήρξαν πολλές στιγμές που η κινητοποίηση και η εξωστρεφής δράση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονες, ιδιαίτερα στην ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή μάχη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχοταν καθημερινά ολομέτωπη επίθεση από την αντιπολίτευση και τα μιντιακά της εξαπτέρυγα, τότε που το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προσπαθούσε να δημιουργήσει συνθήκες αποκλεισμού και απομόνωσης,

ήταν που τα στελέχη του κόμματος βγήκαν μπροστά και με πανελλαδικές εξορμήσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με ολόκληρη την κοινωνία, διαψεύδοντας τις πολιτικές ύαινες που ήλπιζαν πως θα έρθει η μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τους δεσμούς του με τα κοινωνικά στρώματα που στηρίζει και συνομιλεί.

Ακόμη, τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια υπήρξαν μια ιδέα της επιτροπής του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος. Η ιδέα αυτή προτάθηκε και εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να υλοποιηθεί εν συνεχεία από το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Τα Αναπτυξιακά – Περιφερειακά Συνέδρια αποτέλεσαν μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία, καθώς αμφισβήτησαν στην πράξη το συγκεντρωτικό και συντηρητικό μοντέλο διακυβέρνησης, αφήνουν δε ως ισχυρή παρακαταθήκη την ώσμωση με τις τοπικές κοινωνίες και τους πάσης φύσεως φορείς, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο πεδίο της Ευρώπης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια έχει πρώτος αντιληφθεί και επιμένει στην ανάγκη συγκλίσεων και εύρεσης κοινών τόπων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό φάσμα. Συμμετοχή και πρωταγωνιστικός ρόλος στο ευρωπαϊκό προοδευτικό φόρουμ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

οι αποφάσεις που πήραμε και υλοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν συνειδητές και έγιναν με γνώμονα την κοινωνία και την αριστερά.

Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των επιλογών αυτών, έφερε τον καθένα και την καθεμιά από εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προσωπική και συλλογική του ευθύνη.

Ήταν λοιπόν συνειδητή η επιλογή μας να μείνουμε και να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπούμε.

Είναι αυτονόητο πως θα είμαι δίπλα στον Πάνο Σκουρλέτη όλη την επόμενη περίοδο.

Κλείνοντας σήμερα αυτόν τον δύσκολο μα και όμορφο κύκλο, αφήνω ως παρακαταθήκη τις συλλογικές αποφάσεις του Συνεδρίου μας, αλλά και την ενότητα και τη συντροφικότητα, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις για πρώτη φορά ομόφωνες αποφάσεις των Πολιτικών Γραμματειών και των Κεντρικών Επιτροπών.

Ο ειλικρινής και συλλογικός τρόπος λειτουργίας που χαρακτήρισε τις κομματικές διαδικασίες την τελευταία τριετία αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η συμμετοχή μου στην Αριστερά δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη με το «ενδιαφέρον» για θέσεις. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Αριστερά δεν μας οφείλει, εμείς της οφείλουμε, όπως και όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε την κοινωνία.

Όλα αυτά τα χρόνια, όποτε κι όπου κλήθηκα, υπηρέτησα με τον καλύτερο τρόπο, εκτιμώ τουλάχιστον, τις ανάγκες τις οποίες κλήθηκα να υπηρετήσω.

Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους και όλες τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, για τη συνεισφορά τους στη συλλογική μας προσπάθεια.

Οι μάχες του επόμενου χρονικού διαστήματος είναι ανοικτές και μεγάλες. Το κόμμα, οι άνθρωποί του, οι ιδέες και οι οργανώσεις του αποτελούν τη μοναδική σταθερά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο όπως η πολιτική.

Το κόμμα υπήρχε πριν την κυβέρνηση, θα υπάρχει και την επόμενη μέρα.

Λένε πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ειλικρινής μου ευχή είναι αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Το έχουμε ανάγκη όλοι και όλες.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)