to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 19.06.2017

Πολιτική

Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων που κληρονόμησε (βίντεο)

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν όμηροι μιας πολιτικής και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βρούμε τρόπους να παραμείνουν στη δουλειά τους», δήλωσε ο Πάνος Ρήγας στον ΣΚΑΪ, απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. για το θέμα που έχει προκύψει, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.


Για τους συμβασιούχους:

Ο Πάνος Ρήγας τόνισε πως η πληρωμή των συμβασιούχων θα διασφαλιστεί πλήρως από την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα παρόλο που κληροδοτήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εξάλλου σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως οι συμβασιούχοι ήταν  “όμηροι” συγκεκριμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και πως η ΝΔ βλέπει διαχρονικά τις απολύσεις ως τη μόνη λύση σε προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και συντήρησε. Η συνταγματική πρόβλεψη για τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως άλλοθι για να κρατούν σε ομηρεία χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται πολλά χρόνια σε θέσεις εργασίας πάγιων αναγκών χωρίς να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, αλλά και να δημιουργούν ελπίδες σε ανέργους διαμορφώνοντας έτσι μια πελατειακή σχέση στο χώρο της μισθωτής εργασίας.  Είναι αναγκαίο, κατέληξε, να βρεθούν τώρα τρόποι για να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στη δουλειά τους.

Ερωτηθείς για το θέμα των αναπληρωτών στην εκπαίδευση, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την πάγια αντίθεση του κόμματος και του ίδιου προσωπικά στο συγκεκριμένο καθεστώς. Η πρόθεσή μας, τόνισε, είναι μόλις μας δοθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια να καλυφθούν τα κενά μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών.

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε “κάτεργο” την εργολαβική εργασία και υπογράμμισε τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας. “Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ, κ.α. Ήταν το νέο εφεύρημα και σήμερα πλέον βρίσκονται 15 – 20 χρόνια υπό καθεστώς εργολαβικής εργασίας. Είναι το πιο άθλιο να είσαι δούλος ενός εργοδότη και να σε πουλάει για να κάνεις μια δουλειά”.

Καλούμενος να σχολιάσει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι πρόκειται “για μια συμφωνία που ανοίγει ένα καθαρό δρόμο για την επιστροφή στις αγορές”, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ανάλογη απόφαση αναφέρει τη ρητή δέσμευση του Eurogroup για στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή. Πιο αναλυτικά,  ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τη συμφωνία:

-     Εξειδικεύθηκαν τα Μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του Ελληνικού χρέους.

-     Το ζήτημα του χρέους συνδέθηκε με τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό ήταν μια στρατηγική της κυβέρνησης που επετεύχθη.

-     Εξασφαλίστηκε η υποχρέωση της χώρας για 2% πλεονάσματα μετά το 2022, τη στιγμή που το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει για χώρες σαν την Ελλάδα πλεονάσματα ύψους 2,6%.

-      Η διατύπωση του κειμένου δίνει τη διακριτική ευχέρεια στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)