to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 10.05.2016

Πολιτική

Π. Ρήγας: Για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα του χρέους με συγκεκριμένο οδικό χάρτη

Σημεία τοποθέτησης του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου.


Για το Eurogroup τα μέτρα και τον «κόφτη»

Έχει κατανοήσει πια ο ελληνικός λαός πως με τον αθόρυβο τρόπο τον οποίο λειτουργούμε και παρά τη μεγάλη πίεση την οποία δεχθήκαμε από τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη αλλά και από αυτούς που εδώ στην Ελλάδα δεν κοιτούσαν το συμφέρον της χώρας, αλλά το μικροκομματικό δικό τους συμφέρον. Αυτή η μάχη που δίνουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά έχει αποτέλεσμα. Οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup το επιβεβαιώνουν. Αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μετά από τη συμφωνία του Αυγούστου έχουν αποδώσει. Είναι πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα του χρέους με συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Θα προχωρήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που πήραμε με τα δύο νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν εχθές στη Βουλή έχουν προοδευτικότητα και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Συμβάλλουν και συνεισφέρουν μόνο τα κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο με βάση τους περιορισμούς που είχαμε και ελαφρύνονται πλήρως αυτοί οι οποίοι είχαν υποφέρει όλη την προηγούμενη περίοδο. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό το οποίο θα πληρώσει με την μείωση του αφορολόγητου. Εμείς πήραμε 5,4 δις μέτρα ενώ η ΝΔ είχε πάρει 64 δισ. και είχε δεσμευτεί για 8 δισ. για τη διετία 2015-2017. Αρά είναι κατανοητές οι διαφορές. Ο δημοσιονομικός διορθωτής θα ενεργοποιηθεί εφόσον και αν. Τα πλεονάσματα τα οποία είναι 0,5% και 1,5% για τα επόμενα δύο έτη δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστούν. Άρα μιλάμε για το 3,5 % του 2018 που θα βγει με τα στοιχεία της Eurostat το 2019. Μέχρι το 2019 και σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους το οποίο θα δουλέψει προς όφελος της οικονομίας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)