to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 23.08.2018

πηγή: news247.gr

Πολιτική

Π. Ρήγας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Βορίδη και Γεωργιάδη

Στην επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και στη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στο Ραδιόφωνο 247.


Σημεία συνέντευξης του γραμματέα της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα στο ρ/σ 24,7 και στους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Α. Σπανού:

Για τις πυρκαγιές στο Μάτι τη διαχείριση και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση

Όποιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού υπήρχαν η δικαιοσύνη θα τις αποδώσει. Έχει μεγάλη σημασία όμως να γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε όλο το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα. Όπως καταλαβαίνετε, όσο αφορά το θεσμικό πλαίσιο δεν είχαμε εμείς την ευθύνη για όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ θεωρώ ότι αυτό που θα μετρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η προσπάθεια που γίνεται να ανασυνταχτεί η χώρα την επόμενη μέρα και μέσα σ’ αυτό είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν θεσμικά και σ’ αυτό το πεδίο.

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάμε για την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης σε ένα χρόνο με διαφορετικό όμως τοπίο δηλαδή, έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και ταυτόχρονα με πολλές δυνατότητες να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές οι οποίες ήταν περιορισμένες λόγω της επιτροπείας. Όσον αφορά το θέμα των περικοπών των συντάξεων, δεν υπάρχει λόγος κατά τη γνώμη μου να ισχύσει, οι στόχοι που υπάρχουν μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχουμε εμείς τα μέσα και να επιλέγουμε τον τρόπο επίτευξης των στόχων.

Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο

Στη νέα φάση που βρισκόμαστε, μετά την κατάσταση των μνημονίων και της κρίσης που βρεθήκαμε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλάμε με την ίδια την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς και εκεί θα διαμορφώνεται το μέτωπο. Από κει και πέρα αν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές εκφράσεις των ιδεών μπορούν να έχουν και να πάρουν θέση, να την πάρουν με τα προγράμματά τους. Δεν είναι, όμως, το μέτωπο μόνο σε επίπεδο κορυφής. Επίσης, το ΚΙΝΑΛ και η ευρύτερη κεντροαριστερά δεν μπορεί να μιλάνε για κοινωνικό κράτος ή για κοινωνική προστασία και από την άλλη μεριά να είναι με το ένα πόδι σε μια λογική των πολιτικών της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού.

Για τις δηλώσεις του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη

Είναι ακραία αυτά τα οποία είπαν ο κος Βορίδης και ο κος Γεωργιάδης, δεν τιμούν τη δημοκρατία ο τρόπος με τον οποίο τα είπαν και δείχνουν το πολιτικό ποιόν σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της ΝΔ. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση. Καμία ιδέα δεν απαξιώνεται. Κάθε ιδέα έχει την αυταξία της. Το θέμα είναι αν αυτές έχουν ηγεμονικό ρόλο, συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική και αν είναι αποτελεσματικές απέναντι στην κοινωνία. Εκεί θα μετρηθούμε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρ. Σβίγκου: Στελέχη της ΝΔ διαγκωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο «αντιΣΥΡΙΖΑ» δήλωση

Για τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Αυτό που μας ενδιαφέρει και που φάνηκε και από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια είναι ότι στην επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών μία άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Νομίζω ότι μια μεγάλη μερίδα προοδευτικών πολιτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια λογική των προηγούμενων χρόνων. Άρα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, των ίδιων των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες να είναι σ’ αυτή τη λογική. Μ’ αυτή τη λογική θα στηρίξουμε και θα έχουμε συμμετοχή σε περιφερειακά και δημοτικά σχήματα. Χρειάζεται, επίσης, η συλλογική επαφή με τους ανθρώπους της κοινωνίας που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια.

Για τον ανασχηματισμό και τις πληροφορίες για τη μετακίνησή του στην κυβέρνηση

Ό,τι είναι να συζητηθεί, θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, ο δε ανασχηματισμός είναι θέμα του Πρωθυπουργού της χώρας. Όσα χρόνια είμαι στην Αριστερά υπηρετώ το συλλογικό υποκείμενο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις και κυρίως με την δυνατότητα που έχουμε να κατανέμουμε τις δυνάμεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Ποτέ στο χώρο που βρίσκομαι δεν ήταν το δικό μου θέλω μπροστά αλλά το συλλογικό.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)