to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 24.10.2015

Πολιτική

Π. Ρήγας από την Αλεξανδρούπολη: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ατμομηχανή των αλλαγών που δεν γυρίζει πίσω (βίντεο)

Την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο χαρακτήρισε ατμομηχανή αλλαγών που δεν γυρίζει πίσω- με αυτή της χώρας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών ταύτισε, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία θα υπάρξει αδιέξοδο για την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά για πάρα πολλά χρόνια.


Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναγνώριση του δρόμου που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και από τη στάση του Γάλλου προέδρου Ολάντ, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα επιβεβλημένη πορεία (δημοσιονομικοί περιορισμοί χωρίς ανάπτυξη και μ’ ένα χρέος δυσβάσταχτο), καθώς και ότι αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη θα δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι» που θα συμπαρασύρει το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.

Έκανε εκτενή αναφορά στα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο και την κοινωνική καταστροφή «που αγγίζει σήμερα τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης». Ως αίτια αναγνώρισε την πρωτοβουλία πειραματισμών του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μπλοκ, σε βάρος της Ελλάδας και στις πολιτικές που ασκήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τα υπόλοιπα μέσα διαπλοκής (ΜΜΕ και κεφάλαιο) που λυμαίνονταν επί χρόνια τον πλούτο της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη ΝΔ η οποία όπως είπε εμφανίζεται προκλητικά αντιμνημονιακή, τη στιγμή που «σταθερός και μόνος στόχος της, ήταν η προσπάθεια να καταφέρει μ’ ένα εκλογικό αποτέλεσμα, διαφορετικό απ’ αυτό που έδωσε ο ελληνικός λαός, να έχει τη δυνατότητα να μας εκβιάζει, για να έχει παρουσία και θέση πάντοτε στην εξουσία και να μην αφήσει να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές». Έκανε λόγο για μένος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νόμου για τα ΜΜΕ, αποδίδοντάς το στο ότι ήταν αυτή που υπήρξε συνδεδεμένη με αυτά τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. «Ασκούσαν την ίδια πολιτική ήταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος».

Επίσης καταλόγισε στις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και σε δημοσιογράφους, την προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ «ως χώρο πολιτικό και ως αντίληψη με τη δική τους λογική», αυτή των μνημονίων. Αρνήθηκε τη μνημονιακή ταυτότητα και τόνισε ότι η «συμφωνία αυτή που επιτεύχθηκε δεν είναι ίδιο πράγμα με το μνημόνιο όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Γιατί δεν δημιουργεί εσωτερική υποτίμηση, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά μεγέθη αλλά και με ζητήματα σχέσεων και αγοράς εργασίας».

Χαρακτήρισε σκληρές τις μάχες που έπονται, διαβεβαιώνοντας ότι η Αριστερά δίνει μάχες για τις κερδίζει και όχι να τις χάνει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα, ούτε άμεσα.

Έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προόδου, εφικτό ως προς την τήρησή του καθώς «η ύφεση είναι πολύ μικρότερη, βάσει των στοιχείων που έχουμε το τελευταίο διάστημα, απ’ ότι προϋπολογιζόταν ή φανταζόμασταν και θα είναι ακόμη μικρότερη το επόμενο διάστημα». Ως προς την ιεράρχηση των στόχων της κυβέρνησης ανέφερε πως επιδιώκεται «εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει επιτέλους η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Έτσι θα πληρωθούνε όλες οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε μέχρι το τέλος του Α΄εξαμήνου του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και με τις κατάλληλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών και εντός του ΄17 να έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές που είναι το βασικό ζητούμενο για να φύγουμε από την επιτήρηση και τις δεσμεύσεις των διαφόρων συμφωνιών που οδηγούν τα πράγματα με σκληρό τρόπο».

Παρουσίασε τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της τριετούς συμφωνίας που «προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 86 δισ. ευρώ, τα 53 εκ των οποίων αφορούν την αναδιάρθρωση του βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου χρέους και μάλιστα με πολύ μικρότερα επιτόκια... Τα 7 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία μόλις τελειώσει η αξιολόγηση κατά τον Δεκέμβριο. Θα έλεγε κανείς ότι αυτά θα αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, άρα θ’ αναπνεύσουν και οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν».

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κατά πόσο θα χρεωθεί ο ελληνικός λαός και το δημόσιο τα 25 δισ. που απαιτούνται, διευκρίνισε ότι αυτό θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανάκτησης των μετοχών από ιδιώτες, «από το αν θα καλύψουμε με την πώληση δηλαδή των μετοχών αυτών τα 25 δισ.». Εξήγησε ότι στόχος δεν είναι η έξοδος μόνο των τραπεζιτών «οι οποίοι έχουν κάνει τα απίστευτα» όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στη συνέχεια σε δάνεια ενός δισ. σε ΜΜΕ με εγγύηση τις διαφημίσεις μέχρι το 2020, ποσό που εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ποτέ».

«Μέχρι το τέλος του 2015 εξασφαλίζονται 7,5 δισ. ευρώ σε ρευστότητα. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτά είναι χρήματα τα οποία θα μπορέσουν να μας δώσουν δυνατότητα υλοποίησης μέρους του παράλληλου προγράμματος ή και να αρχίσουμε να υλοποιούμε, με βάθος την τετραετία, γιατί εκεί θα κριθούν όλα, να υλοποιούμε μια δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία και να μπορέσει να πάει σε αναπτυξιακή πορεία. Τα 3 δισ. είναι από εκταμιεύσεις των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι κι αυτός. Αλλά και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική ελληνική συμμετοχή αλλά και σοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων που θα οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα που θ’ αγγίξει περίπου τα 4,5 δισ. από τα προγράμματα μέσα στο 2015».

Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως μία ακόμη δύσκολη μάχη, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει να κάνει μόνο με μέρος της συμφωνίας «είτε είχαμε το πρόβλημα είτε δεν είχαμε, το ασφαλιστικό ως πρόβλημα θα υπήρχε. Όταν κατέστρεψαν τα ταμεία, όταν έγινε το "κούρεμα" των αποθεματικών, όταν όλα τα χρόνια υπήρχε και μαύρη εργασία, δεν πλήρωναν οι εργοδότες και τις ανάλογες εισφορές, όταν λειτουργούσαν τα ΜΜΕ τόσα χρόνια στην καλή περίοδο που έπαιρναν λεφτά και δεν πλήρωναν, ο Κυριακού έχει να πληρώσει εδώ και 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, απλά πληρώνει λίγα προηγούμενα και αφήνει όλα τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε ότι αυτή η ασυδοσία δημιούργησε αυτή την κατάσταση».

Επισήμανε ότι δεν έχει λήξει τίποτα και ζήτησε να μην «ακούμε ή να μη βλέπουμε πράγματα τα οποία μετακυλίονται και δημοσιογραφικά», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα λυθεί το ασφαλιστικό εάν δεν υπάρχει απασχόληση, αν δεν μειωθεί η ανεργία. «Πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη για να μπορέσουμε να έχει βιωσιμότητα το οποιοδήποτε ασφαλιστικό με οποιαδήποτε μορφή χρησιμοποιήσεις, για να μην πηγαίνεις σε λογικές που έχουν μια μορφή ανακεφαλαιοποιητική η οποία είναι σκληρή και δεν υπάρχει αλληλεγγύη των γενεών και το κοινωνικό τους σκέλος».

Τέλος ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «δεν είναι αυτός ο οποίος δεν θα κριτικάρει την κυβέρνηση ή δεν θα πει και τη γνώμη του ως κόμμα. Οι κυβερνήσεις δεν είναι η σταθερά, σταθερά είναι το κόμμα, τα μέλη του, οι άνθρωποί του, αυτοί που υποστηρίζουν τις ιδέες, άρα λοιπόν και κριτική θα υπάρξει δυνατότητα να κάνουμε και να λειτουργήσει ο κόσμος, που είναι δίπλα μας. Το κόμμα είναι δίπλα στην κοινωνία και η κοινωνία δίπλα με τα μέλη του κόμματος, άρα όλοι μαζί θα φέρουν αυτό που έχει ανάγκη η κυβέρνηση. Να την πιέζουν. Γιατί τη διευκολύνει την κυβέρνηση οι πιέσεις που μπορούν ν’ ασκηθούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε και σταθερά δίπλα στην κυβέρνηση για τη μάχη την οποία δίνει. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της διακυβέρνησής μας. Το κόμμα και η κοινωνία μαζί και η κυβέρνηση. Αν χάσουν την επαφή η χάσουν τη σχέση με την κοινωνία είναι αδύνατο ν’ αποδώσουν, να νικήσουν».

Η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα σημείο προόδου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Για τη σημειολογική ερμηνεία της έναρξης της περιοδείας του από το νομό Έβρου, για το κατά πόσο έχει διαφοροποιηθεί η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τις αδυναμίες και παθογένειες του κυβερνώντος κόμματος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, από την Αλεξανδρούπολη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του.

Η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της βιομηχανίας ζάχαρης στον Ορεστιάδα, που όπως είπε αποτελεί ένα από τα σημεία της προόδου που έχει συντελεσθεί στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας καθώς και η σηματοδότηση από την περιφέρεια, της πορείας στήριξης της αγωνίας του ελληνικού λαού, ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι λόγοι επιλογής του ακριτικού νομού ως σημείο έναρξης των επαφών που θα έχει με πολίτες ανά την Ελλάδα.

Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και η επίτευξη μιας πορείας προς την ανάπτυξη, στόχοι στους οποίους ελπίζει ν’ ανταποκριθούν.

Ερωτηθείς αν διαφοροποιείται η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης από αυτή της πρώτης επτάμηνης διακυβέρνησης και του σήμερα, είπε ότι «η ταυτότητά του παραμένει ίδια. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο ριζοσπαστικός. Βεβαίως θα γίνει και το συνέδριο το επόμενο διάστημα και έχουμε πολλά να συζητήσουμε γιατί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αριστεράς μέσα στην κρίση στην καπιταλιστική Ευρώπη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο». Χαρακτήρισε δύσκολες τις επιλογές που έχουν γίνει, διευκρινίζοντας πως αυτές «δεν είναι στο πρόγραμμά μας, δεν είναι στο δικό μας DNA, αλλά αναλάβαμε μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν αποδράσαμε, δεν αφήσαμε τον ελληνικό λαό στο έλεος κανενός και αυτό μας το χρέωσε και μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε».

Τέλος αναφορικά με την αναγκαιότητα υπέρβασης παθογενειών και αδυναμιών του κυβερνώντος κόμματος, στις οποίες πρόσφατα είχε αναφερθεί, ο κ. Ρήγας διευκρίνισε ότι «όταν ένα κόμμα της Αριστεράς με το ποσοστό που είχε το προηγούμενο διάστημα, φτάνει σήμερα μέχρι εδώ, προφανώς και υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να λύσει. Ένα θέμα που θα είναι και στην πορεία του συνεδρίου είναι να αντιστοιχηθεί με τον κόσμο ο οποίος τον στήριξε, η αντιστοίχηση του κοινωνικού με τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ. Ένα δεύτερο θέμα ότι είναι ένα κόμμα ενιαίο, με ενιαίο πολιτικό σχέδιο. Δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια μέσα στο ίδιο κόμμα, πράγμα το οποίο πληρώσαμε την προηγούμενη περίοδο. Αυτό δεν είναι δημοκρατία» κατέληξε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιήσει πενθήμερη περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, απόψε θα παραχωρήσει ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τον βόρειο Έβρο και ειδικότερα το εργοστάσιο ζάχαρης και την Ορεστιάδα όπου θα μιλήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)