to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 07.08.2019

Πολιτική

Π. Πολάκης: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα φτάσει η υπονόμευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Είναι πολύ απλά τα πράγματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε πριν από λίγες ημέρες μία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και ολοκληρώνεται αύριο-μεθαύριο το οικονομικό πόρισμα) σε σχέση με την εταιρεία “Άργος” του κ. Μαρινάκη. Αυτή την ιστορία θέλουν να ελέγξουν ουσιαστικά», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Στην «τεράστια ατζέντα θεμάτων για τα 107 άρθρα, αν και στη διαβούλευση τέθηκαν 74», αναφέρθηκε ο Π.Πολάκης, σχετικά με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή. «Είναι το δεύτερο επεισόδιο της προσπάθειας άλωσης του κρατικού μηχανισμού που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης “μεταδημοκρατίας”», σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο ίδιος, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα και για τους Δήμους και για το άσυλο και για την κατάργηση της Νομικής Πατρών.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ειδικά το θεσμικό ατόπημα της ουσιαστικής κατάργησης ενός νόμου με τον οποίο έγιναν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση στο τέλος Μαΐου και με σειρά ρυθμίσεων καταργούνται τα αποτελέσματα της κάλπης, «για να εξασφαλίσει πάλι απόλυτη πλειοψηφία στον δήμαρχο, στις βασικές επιτροπές για τα οικονομικά και την ποιότητα ζωής, όπως και για τα νομικά πρόσωπα των Δήμων, ουτωσώστε να κάνει ότι θέλει και να ελέγχει την ροή του χρήματος, τα έργα, τις δουλειές, τα πάντα».

«Το πιο προκλητικό», συνέχισε ο κ. Πολάκης, «είναι το άρθρο που αφορά τις τοπικές κοινότητες. Ο “Κλεισθένης”», θύμισε, «είχε δώσει την δυνατότητα να αποφασίζουν για τα μικρά έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο του Δήμου τους. Τώρα, τους αφαιρεί αυτή την αρμοδιότητα, γιατί θέλει να συγκεντρώσει τον έλεγχο του χρήματος και των έργων μόνο στα χέρια του Δημάρχου … που στον πρώτο γύρο μπορεί να είχε πάρει μόλις 14%, όπως π.χ. συνέβη στη Θεσσαλονίκη».

Στο θέμα της άρσης του ασύλου, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μία παλιά προσπάθεια, καημό και πόθο όλου του βαθέως κράτους και της συντήρησης στην Ελλάδα, ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Μεταπολίτευση και όλο αυτό που ακολούθησε στα πανεπιστήμια».

Όπως τόνισε, «δεν τους νοιάζει ούτε η παραβατικότητα έξω από την ΑΣΟΕΕ, ούτε αν πουλάνε fau bijoux στη Μασσαλίας, ούτε ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο. Είναι πρόσχημα, φύλλο συκής. Η ΕΛΑΣ μπορεί σαφέστατα να παρέμβει και με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Το πρόβλημά τους είναι ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι χώρος όπου συγκρούονται ιδεολογικά ρεύματα, που γεννιούνται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, που εκπαιδεύεται το μελλοντικό πολιτικό προσωπικό. Αυτό είναι ο πόθος και ο καημός τους, η ιδεολογική αποστείρωση του χώρου του πανεπιστημίου, για να μην κυοφορούνται ιδέες, πρακτικές, αντιλήψεις, ρεύματα και σκέψεις που αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων».

Εκτίμησε μάλιστα ότι στο εγγύς μέλλον «θα ξανακάνουν απόπειρα και για το άρθρο 16, για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Ήδη έδωσαν δείγμα γραφής με την κατάργηση των δωρεάν διετών προγραμμάτων σε ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Θα αποκτούσαν επαγγελματικά δικαιώματα τάξης πέντε, ενώ τώρα τους σπρώχνουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ, τους δίνουν μία πελατεία 1.500-2.000 αποφοίτων των ΕΠΑΛ, υποχρεωτικά και αναγκαστικά».

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στην γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ότι παραβαίνει το Ενωσιακό Δίκαιο η ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την κατάργηση και αντικατάστασή της. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία των Αρχών, όταν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παρεμβαίνει στους όρους συγκρότησης της Επιτροπής, με διάταξη που γίνεται μετά την νέα θητεία των μελών», όπως τόνισε.

Θύμισε μάλιστα ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε ασυμβίβαστα το 2016 (όπως η συγγενική σχέση μελών της με βουλευτές ή στελέχη της κυβέρνησης) για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «οι κύριοι της ΝΔ “είχαν βγει στα κάγκελα” λέγοντας ότι η διάταξη δεν πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ. Και όντως δεν είχε, τα μέλη ολοκλήρωσαν την θητεία τους».

«Είναι πολύ απλά τα πράγματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε πριν από λίγες ημέρες μία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και ολοκληρώνεται αύριο-μεθαύριο το οικονομικό πόρισμα) σε σχέση με την εταιρεία “Άργος” του κ. Μαρινάκη, για την διανομή του Τύπου. Αυτή την ιστορία θέλουν να ελέγξουν ουσιαστικά», σημείωσε ο κ. Πολάκης.

«Δεν θα σταματήσει εδώ» η αντίδραση σε αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως προανήγγειλε ο ίδιος, «θα υπάρξει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Υπάρχει η κοινοτική Οδηγία 1/2019 που αναφέρει ότι στην συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση και μάλιστα με αναδρομικότητα στις διατάξεις, γιατί έτσι επηρεάζει την κρίση των μελών». «Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς είχε μία θλιβερή επιβεβαίωση του ρόλου του ως εξυπηρετητής συμφερόντων, με βάση την χτεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή».

Τέλος, διευκρίνισε και αυτός ότι η τοποθέτηση του φακέλου που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά στο αρχείο σε σχέση με την Novartis δεν έγινε επειδή αμφισβητήθηκαν όσα καταγγέλθηκαν από τους μάρτυρες, αλλά επειδή δεν εντοπίστηκαν χρήματα. Αλλά κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία θα έχει πολύ μέλλον, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Θα γίνει προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης», αλλά «τα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει οι αμερικανικές Αρχές είναι πολλά και ισχυρά, όπως και αυτά που έχουμε αποστείλει εμείς στην Εισαγγελία. Είμαστε στην αρχή ενός νέου, μεγάλου γύρου στην υπόθεση αυτή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)