to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 14.02.2018

Πολιτική

Π. Πολάκης στην Καβάλα: Ενισχύεται ο θεσμός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσα από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Την ανάγκη ενίσχυσης και περαιτέρω στήριξης του θεσμού της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, τόνισε από την Καβάλα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι για τα εγκαίνια της μιας από τις δυο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα λειτουργήσουν στην περιοχή.


Η νέα δομή υγείας φιλοξενείται στον αυτόνομο ισόγειο χώρο όπου στεγάζεται η Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο οποίος έθεσε την τοπική εκκλησία στην υπηρεσία κάθε προσπάθειας που στοχεύει στην ίαση του ανθρώπου. 

Ο κ. Πολάκης, υπογράμμισε ότι σαν σήμερα, το 2014, «2.500 γιατροί απολυθήκαμε από την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Τότε, κλείσανε πολλές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σήμερα, εμείς, τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε τη σειρά των εγκαινίων της πραγματικής υλοποίησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας. Είναι η 20η φορά που ανακοινώνεται αλλά η πρώτη φορά που υλοποιείται μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου».

«Όταν φτιάχτηκε το ΕΣΥ το 1983», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, «πρωτοβάθμια περίθαλψη υπήρχε μόνο στην ύπαιθρο και προσέφερε πραγματικά. Δυστυχώς, όμως, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στις πόλεις παρέμεινε, κατά ένα μεγάλο κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα, με πολιτική επιλογή, και κατά ένα μικρό κομμάτι, όχι καλά σχεδιασμένο, στα ιατρεία των παλιών ταμείων που μετά μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, εμείς, αυτά τα ιατρεία τα μετονομάζουμε και τα ενισχύουμε με άλλα 450 άτομα προσωπικό σε μια άλλη προκήρυξη που θα βγει προσπαθώντας να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος».

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, είναι να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και την προμήθεια επιπλέον μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού. 

Αναφορικά με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, υπογράμμισε ότι θα λειτουργήσουν 239 σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τις ανάγκες 2.300.000 ατόμων του αστικού πληθυσμού. «Η ομάδα υγείας που θα τα στελεχώσει δεν θα είναι μόνο για να γράφει συνταγές και να εξετάζει τους ασθενείς. Θα έχει ένα σημαντικό και δύσκολο έργο να υλοποιήσει που στόχο έχει να έρθει κοντά σε όλους τους πολίτες, στα σχολεία, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να τους ενημερώσει συνολικά και ολοκληρωμένα, να τους στηρίξει, να τους παρακολουθεί συστηματικά, σε όλα τα στάδια της ασθένειας, ή της ανάρρωσής τους» επισήμανε.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους γιατρούς, που θα στελεχώσουν το θεσμό των ΤΟΜΥ, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια να εξασφαλίσει, σε περίοδο μνημονίων, 140.000.000 ευρώ, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας υγείας, για διάστημα τεσσάρων ετών με τη δέσμευση ότι στη συνέχεια ο θεσμός αυτός θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)