to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:18 | 12.07.2017

Πολιτική

Π. Πολάκης: Όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία αποφασίζουν να διεκδικήσουν, δεν χρειάζονται αυτά που έγιναν στον «Αγ. Ανδρέα»

Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια του «Αγ. Ανδρέα» που έγιναν εν μέσω έντασης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων συνδικαλιστών και μη, μίλησε στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», επικρίνοντας τόσο τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κώστα Πετρόπουλο όσο και το μέλος του ΔΣ Χρήστο Σουγλέρη.


Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια του «Αγ. Ανδρέα» που έγιναν εν μέσω έντασης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων συνδικαλιστών και μη, μίλησε στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», επικρίνοντας τόσο τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κώστα Πετρόπουλο όσο και το μέλος του ΔΣ Χρήστο Σουγλέρη.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

 «Δεν χρειάζονται τα καραγκιοζιλίκια και τους τραμπουκισμούς των εν λόγω κυρίων και της ολιγομελούς συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΠΟΕΔΗΝ για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ούτε τη συμμετοχή άσχετων με τον χώρο σωματείων για να δείχνουν πολλοί», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Πέραν αυτών αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθούν τα εκατοντάδες ιατρικά, νοσηλευτικά και άλλα κενά στον χώρο της υγείας, ενώ για την μεταφορά του Νοσημάτων Θώρακος στον «Αγ. Ανδρέα» κάνει λόγο για συστέγαση και όχι για συγχώνευση. « Εμείς δεν κλείνουμε, μόνο ανοίγουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αχαΐας με τη στάση τους κατά την πρόσφατη τελετή των εγκαινίων του «Αγ. Ανδρέα» έδειξαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη συμμετοχή σας στην ολοκλήρωση και παράδοση του έργου. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γι' αυτό.

Ο κος Πετρόπουλος και ο κος Σουγλέρης δεν είναι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αχαΐας. Οταν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας αποφασίζουν να διεκδικήσουν, δεν χρειάζονται τα καραγκιοζιλίκια και τους τραμπουκισμούς των εν λόγω κυρίων και της ολιγομελούς συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΠΟΕΔΗΝ για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ούτε τη συμμετοχή άσχετων με τον χώρο σωματείων για να δείχνουν πολλοί. Ομως, οι άνθρωποι της Υγείας, αυτοί που με αυτοθυσία κράτησαν το σύστημα όρθιο σε πολύ κρίσιμες στιγμές έχουν καταλάβει πλήρως ότι δίνουμε μάχη στη σωστή κατεύθυνση και το αναγνωρίζουν. Δεν λέμε ότι η κατάσταση είναι άριστη, αλλά κάθε μέρα παλεύουμε για τη συνεχή βελτίωση του συστήματος.

Χαιρετίσαμε το έργο ως πόλη, αλλά οι πάγιες ελλείψεις (350 κενά σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων) δεν επιτρέπουν την ανάπτυξή του στο βαθμό που του πρέπει και έχει ανάγκη η Περιφέρεια. Μπορεί να γίνει κάτι γι' αυτό;

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε προχωρήσει σε μία σημαντική ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εχουν ήδη γίνει περίπου 9.000 χιλιάδες προσλήψεις, ενώ προγραμματίζουμε τόσες και περισσότερες για το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο προγραμματισμός και οι σχέσεις εργασίας με τις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι στο σύστημα δεν είναι αυτές που θα θέλαμε, αλλά αυτές που επιβάλλει το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Παραλάβαμε τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία στο 4,7% ενός ΑΕΠ της τάξης των 170 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανεβάσει το ποσοστό στο 5,1%, ενώ στόχος μας είναι να το ανεβάσουμε στα επίπεδα του μέσου όρου των ευρωπαϊκών κρατών (6,5 με 7%), όχι όμως επί του σημερινού ΑΕΠ, αλλά επί ενός ΑΕΠ της τάξης των 210 - 220 δις ευρώ, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Τότε θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε πλήρως όσα οραματιζόμαστε για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αν όχι όλοι, η πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα στις υγειονομικές μονάδες ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι. Στην Πάτρα έγινε ένα πρώτο βήμα με την μεταφορά του Νοσημάτων Θώρακος στον «Αγ. Ανδρέα». Είστε διατεθειμένοι να κάνετε ανάλογες κινήσεις και με άλλες δομές που υπολειτουργούν, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία ή στην Αιτωλοακαρνανία;

Η μεταφορά του Νοσημάτων Θώρακος στον Αγιο Ανδρέα δεν ήταν συγχώνευση, αλλά συστέγαση δομών της ίδιας πόλης. Εχω δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να κλείσουμε ή να συγχωνεύσουμε δομές διαφορετικών πόλεων. Εμείς δεν κλείνουμε, μόνο ανοίγουμε.

Πολιτευτήκατε ως κόμμα σαν μία φιλολαϊκή δύναμη. Σήμερα μπορείτε να υπηρετήσετε αυτό το στοιχείο της ταυτότητάς σας μέσω των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν εισαχθεί από τους δανειστές μας;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είμαστε μία φιλολαϊκή δύναμη. Είμαστε μία γνήσια λαϊκή δύναμη. Από τον λαό προερχόμαστε και εκεί θα επιστρέψουμε αν και όταν αποφασίσει ότι δεν εξυπηρετούμε πια τα συμφέροντά του. Το καλοκαίρι του 2015, ενόψει του κινδύνου της καταστροφής της χώρας κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό, υποστήκαμε μία ξεκάθαρη πολιτική ήττα. Ομως δεν καταθέσαμε τα όπλα, δεν τελείωσε για εμάς εκεί ο πόλεμος. Με ηγέτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δίνουμε από τότε με εντιμότητα και πάθος έναν αγώνα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Δημιουργήσαμε τις συμμαχίες εκείνες που μας επέτρεψαν με την τελευταία αξιολόγηση να πάρουμε μια ευκαιρία για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα και το λαό από το βαθύ σκοτάδι και να προχωρήσουμε σε μία δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους λίγους και τους εκλεκτούς, αλλά για όλους τους πολίτες της χώρας. Ο λαός μπορεί να υποφέρει ακόμα, μπορεί να δυσανασχετεί, έχει όμως σωστή κρίση και αναγνωρίζει την έντιμη προσπάθειά μας.

*Συνέντευξη στη Μαρίνα Ριζογιάννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)