to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 10.02.2017

Πολιτική

Π. Πολάκης: Κανένα παιδί ειδικής αγωγής δεν θα μείνει εκτός θεραπείας

«Θα υπάρξει έλεγχος και εξορθολογισμός των δαπανών για υπηρεσίες ειδικής αγωγής αλλά κανένα παιδί που έχει ανάγκη δεν θα μείνει εκτός θεραπείας, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.


Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, της Κατερίνας Παπακώστα από τη ΝΔ και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, για να εξετάσει το θέμα και αν, όπως είπε, ο έλεγχος καταλήξει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα ειδικής αγωγής, το υπουργείο θα το πράξει.

Ο κ. Πολάκης, μίλησε για «φάμπρικες που έχουν στηθεί» και τόνισε ότι στο υπουργείο έχουν γίνει καταγγελίες από παιδικούς σταθμούς ότι πολλαπλασιάστηκαν τα παιδιά με διάγνωση διάσπαση προσοχής.

«Ορίσαμε όριο δαπάνης, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει και για αυτήν την κατηγορία των ατόμων ειδικής αγωγής. Δεν μπορεί 5,500 γιατροί σε άλλες ειδικότητες να κοστίζουν 110 εκ. ευρώ και για την ειδική αγωγή να μας κοστίζουν 105 εκ. ευρώ. Κάτι συμβαίνει», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είναι δυνατόν σε κάποια νησιά τα 3-4 τελευταία χρόνια να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν σε τέτοια προγράμματα; Για αυτό συγκροτήσαμε αυτή την επιτροπή. Για να είναι όλοι παρόντες, να ξεκαθαρίσουμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών πάνω σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο και να μην υπάρχει ούτε υπερεκτίμηση, ούτε υποτίμηση τους. Θα παράξουμε μια οικονομική πρόβλεψη με πραγματικούς οικονομικούς όρους.

Ο κ. Πολάκης είπε ακόμα ότι καμία υγειονομική μονάδα δεν γλίτωσε από τον εκμαυλισμό του μαύρου χρήματος, και πρόσθεσε ότι μέσα σε 4 χρόνια, εν μέσω μνημονίων η δαπάνη από 13 εκ. ευρώ ανέβηκε στα 55 εκ. ευρώ για τα επιθέματα.

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο κ. Πολάκης με την Κατερίνα Παπακώστα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδήγησε σε υποβάθμιση και υποστελέχωση τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. «Καλώς ορίσατε στον πλανήτη γη και στη χώρα. Δεν κομίζει η κα. Παπακώστα γλαύκας. Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έγινε όταν σε ένα βράδυ, ο κ. Γεωργιάδης έδιωξε 2.500 ανθρώπους. Όταν από 200 άτομα σε υγειονομικές δομές έμειναν 60. Και έρχεστε και κατηγορείτε εμάς που προσπαθούμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ;

Από την πλευρά της η κα. Παπακώστα τον κατηγόρησε ότι επιλέγει να κάνει «μονομαχίες για το θεαθήναι», ενώ υποστήριξε ότι σύμφωνα με έρευνα προκύπτει πως το 50% των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν βαριά φορολογία καταφεύγουν στην ιδιωτική υγεία.

«Κανείς δεν συζητά ότι δεν πρέπει να γίνεται πάρτι. Όμως δεν μπορείτε να φέρνετε ρύθμιση και να πετάτε την ειδική αγωγή. Οφείλετε να κάνετε διαβούλευση με γονείς και παρόχους. Να δώσετε λύση. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να στερήσετε τις θεραπείες από αυτά τα παιδιά. Και επειδή ασχολείστε περί άλλων να βάζετε κόφτη στον ΕΟΠΥΥ», τόνισε η κα. Παπακώστα.

Ανταπαντώντας ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «σπαραξικάρδια και υποκριτικά δάκρυα» .

«Λέτε αοριστολογίες λες και γεννηθήκατε από παρθενογέννηση. Είστε προσωπικά υπεύθυνη γιατί περάσατε από το υπουργείο Υγείας και κάτι καλό από το πέρασμα σας δεν θυμόμαστε.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν υπουργό να μην απαντά σε τίποτα και να εξαπολύει λάσπη γιατί 172 υπουργικές αποφάσεις δικές μου παράγουν έργο», σχολίασε η κα. Παπακώστα.

«Βρίσκονται στον αέρα τα θεραπευτικά κέντρα για τα άτομα ειδικής αγωγής. Πρέπει να καταλάβετε τις δυσκολίες που περνάνε στα χρόνια της κρίσης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

«Είμαστε οι τελευταίοι που θα κατηγορηθούμε για κοινωνική αναλγησία, όταν το 1/3 των καρκινοπαθών έψαχνε φάρμακα στα κοινωνικά φαρμακεία πριν δύο χρόνια και τώρα δεν υπάρχει αυτό. Όταν δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα και εμείς το καταργήσαμε», αντέτεινε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε:

«Λειτουργούμε για ενάμιση χρόνο μέσα σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλαίσια, από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε προς το παρόν. Όμως το όρια του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους από 1,4 δισ. ευρώ το πήγαμε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Κάνουμε αναδιανομή, και εκτός από την κατηγορία των νοσηλειών μπαίνουν όρια και στις δαπάνες. Είναι η πρώτη χρονιά που ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί νέο χρέος, διότι εκκαθαρίζει με πραγματικό δειγματοληπτικό έλεγχο το σύνολο υποβολής κάθε πάροχου. Πληρώνουμε τώρα τις δαπάνες του 2016, για πρώτη φορά το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας δεν παράγει νέα χρέη και όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν συμβάσεις με τον ασφαλιστικό οργανισμό. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικό έλεγχο».

Νωρίτερα, σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου σχετικά με την ογκολογική μονάδα Μυτιλήνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί και η ογκολογική κλινική θα μεταφερθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου.

Ακόμα, ο κ. Πολάκης μίλησε για μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, που όπως είπε, μπαίνουν στα νοσοκομεία και δεν βλέπουν ότι προσλαμβάνεται προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι, με 12μηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά τραβάνε μισή ώρα την κατσαρίδα.

«Εμείς συνεχίζουμε την πορεία της ελπίδας και αυτούς θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν την πορεία της κατσαρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)