to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 07.02.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Π. Πολάκης: Η Novartis «μίζωσε» γιατρούς και υπουργούς, 85 δισ. το μαύρο χρήμα στην υγεία (βίντεο)

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Novartis, o αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1


«Η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε ότι το στήσαμε;» είπε ο κ. Πολάκης προσθέτοντας: «Έχω αποδείξει με στοιχεία ότι 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία».

«Από τα 320 δισ. του δημόσιου χρέους τα 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία. Χθες βγήκε με δικαστική βούλα ότι 23 δισ. είναι η ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις φαρμακευτικές (3 δισ. από τη Novartis) από την περίοδο 2000 – 2015. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης.

«Βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα με τη Novartis» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και εξήγησε αναλυτικά τα σημεία που συνίσταται το σκάνδαλο:

«Η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που τα ασφαλιστικά της ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της λιανικής της τιμής όταν έμπαιναν στη χώρα. Στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία διαπραγματεύονταν με την εταιρεία την τιμή του φαρμάκου και έριχναν τις τιμές. Για παράδειγμα ένα φάρμακο 100 ευρώ στην Γερμανία το αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία 20 και 30 ευρώ,  ενώ στην Ελλάδα 100 ή 90 ευρώ. Η τιμή διαμορφωνόταν όχι από το υπουργείο Υγείας αλλά από το υπουργείο Εμπορίου ως το 2010».

«Η Novartis μίζωσε γιατρούς και υπουργούς για να πετύχει καλύτερες τιμές»

Επίσης, όπως εξήγησε: «Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε., βγάζαμε ένα μέσο όρο και αυτή ήταν η τιμή. Όμως δεν ήταν έτσι. Οι μεγάλες εταιρείες τιμολογούσαν τα φάρμακα σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, το έφερναν μετά στην Ελλάδα με ακριβή τιμή και άρα ψηλό μέσο όρο και μετά από εμάς έπαιρναν την τιμή 29 – 50 χώρες, διότι ήμασταν χώρα αναφοράς. Γι’ αυτό όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή εδώ. Αυτά τα 85 δισ. μαζί με τα 100 και πλέον των δημόσιων έργων και τα 150 των εξοπλισμών χρεοκόπησαν τη χώρα και μπήκαμε στα μνημόνια».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στις διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και μπήκε ένα οριζόντιο μαχαίρι για τη φαρμακευτική δαπάνη που είχε φτάσει αθροιστικά από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία (το 2009) στα 9 δισ. ευρω και την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα». «Μια σειρά από εταιρείες όπως η Novartis στήριξε την ανάπτυξή της και τη δεσπόζουσα της θέση στην αγορά στην ιστορία με τα εμβόλια για παράδειγμα και άλλα φάρμακα που έφερε σε πολύ υψηλές τιμές και μίζωσε υπουργούς και γιατρούς».

«Δεν είναι πράκτορες από τον Άρη οι μάρτυρες, είναι στελέχη της εταιρείας»

«Η Novartis αξιοποίησε τη δεσπόζουσα της θέση για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλές τιμές σε νέα πρωτότυπα φάρμακα. Για να το καταφέρει αυτό έδινε μίζες σε υπουργούς. Τα φάρμακα της Novartis εκτόπισαν φάρμακα άλλων εταιρειών, με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, «οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη όπως γνωρίζετε», «οι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας τα οποία τους έπιασαν με αδικαιολόγητο μεγάλο πλουτισμό, τους έπιασαν και κελάηδησαν». 

Σε απανωτές ερωτήσεις του δημοσιογράφου με αιχμές για την αξιοπιστία των μαρτύρων ο κ. Πολάκης απάντησε: «Την αξιοπιστία των μαρτύρων και των στοιχείων δεν την έκανε ο Πολάκης, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη» είπε ο αν. υπουργός.

Τέλος, συνέστησε στους εμπλεκόμενους χαμηλούς τόνους και να μην απειλούν με μηνύσεις. 

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)