to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 01.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Πολάκης: Έτσι ισορρόπησε το σύστημα – Η διάσωση της δημόσιας Υγείας με αριθμούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μίλησε Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


Μπήκαν στο σύστημα Υγείας 19.500 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, την επόμενη τετραετία με το 1 προς 1 έχουν εξασφαλιστεί άλλες 10.000 μόνιμες θέσεις, ενώ πλέον τα νοσοκομεία που παραλάβαμε με χρέη 735 εκατ. ευρώ έχουν θετικό ταμειακό πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα σχόλια της κ. Βούλτεψη που αμφισβήτησε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με 19.500 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μοιάζει με την στρουθοκάμηλο που χώνει το κεφάλι της στην άμμο όταν βλέπει τον κίνδυνο να πλησιάζει… Όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα… » και επανέλαβε ότι από το 2015 ως το 2018 «τα νούμερα δεν αμφισβητούνται, προκηρύξαμε με όλων των τύπων τις θέσεις και δυνατότητες (μόνιμους, συμβασιούχους, επικουρικούς, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω νέας πλατφόρμας του επικουρικού, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ενεργοποίησης του παλιού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998) συνολικά σχεδόν 24.000 θέσεις εργασίας στα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και γενικά στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας φορείς (ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, κτλ.). Μέχρι πριν από ενάμιση μήνα, 19.500 άτομα από αυτό τον αριθμό έχουν αναλάβει υπηρεσία, οι υπόλοιποι είναι σε διάφορα στάδια της διαδικασίας να διοριστούν», όπως ξεκαθάρισε. Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί, με δέσμευση χρηματοδότησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά την επαναφορά του 1 προς 1, άλλες 10.000 μόνιμες θέσεις στο χώρο της Υγείας (1.000 γιατροί και 1.500 λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό κτλ. προσωπικό κάθε χρόνο), όπως σημείωσε.

Ειδικά για τους μόνιμους γιατρούς, είπε ότι οι μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι 3.300 και έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής υπηρεσία 2.200. Αντίστοιχα, για τους επικουρικούς γιατρούς, ο κ. Πολάκης είπε ότι «παραλάβαμε σχεδόν 500 και αυτή την στιγμή είναι πάνω από 3.300 που υπηρετούν στα νοσοκομεία … έτσι ισορρόπησε το σύστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά, μαζί με τα ακόμη 4.200 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τα 4.000 άτομα που μπήκαν από τον ΟΑΕΔ.

Περιέγραψε τα όσα πέρασαν ο ίδιος και ο Ανδρέας Ξανθός από τον Οκτώβριο του 2015 στο υπουργείο, που «κάθε μέρα μας έπαιρναν 40 τηλέφωνα από 40 διαφορετικά σημεία … μία τρέλα για έξι μήνες. Δώσαμε τεράστιο αγώνα μέχρι τον Μάιο του 2016 … δώσαμε χρήματα, στείλαμε γρήγορα κόσμο, κι ας κατηγορεί το ΚΚΕ ή η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά για τις όχι μόνιμες θέσεις … δυστυχώς, η διαδικασία διορισμού ενός μόνιμου κρατάει καιρό». 

Επανέλαβε παράλληλα ότι από τις 19.500 προσλήψεις, οι 5.500 είναι γιατροί και «δεν υπολογίζονται σε αυτές περίπου 4.500-5.000 άτομα στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, επειδή διώξαμε τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία … και είμαστε στη διαδικασία να τους διώξουμε και από τα υπόλοιπα». 

Αυτοί οι άνθρωποι τελούσαν σε καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με 500 ευρώ στις καλές περιπτώσεις, όπως θύμισε και έρχονται ξανά τώρα αυτά τα αφηγήματα περί ιδιωτικού τομέα και μάνατζμεντ, «ξανάρχονται με πρόγραμμα ΔΝΤ, αυτό προσπαθούν να επιβάλλουν», καταστάσεις όπως του Ευαγγελισμού που η καθαριότητα κόστιζε 4 εκατ. ευρώ και τώρα κοστίζει 2,5 εκατ. ευρώ, μαζί με σοβαρή αύξηση στους μισθούς, κανονικό ωράριο και αξιοπρέπεια.

Θύμισε παράλληλα ότι η εξισορρόπηση του συστήματος Υγείας είναι ακόμη σημαντικότερη καθώς επετεύχθη παράλληλα με την κάλυψη των 2,3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, που έφερε αύξηση της κίνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Προφανώς, Προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», παραδέχθηκε ο κ. Πολάκης, «γιατί ακόμη και σήμερα η ζήτηση υπηρεσιών Υγείας υπερβαίνει την δυνατότητα προσφοράς του δημόσιου συστήματος Υγείας» και διευκρίνισε ότι «στην εφημερία που δημιουργούνται τα προβλήματα είναι σε εξέλιξη 525 γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο, περίπου 5.000-6.000 άτομα ζητούν έκτακτη ή επείγουσα βοήθεια, στα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων. Από αυτούς, περίπου 3.500-4.000 κατευθύνονται σε δύο νοσοκομεία, τα δύο μεγάλα που εφημερεύουν εκεί την ημέρα, ένα στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά, διευκρίνισε ο κ. Πολάκης. Η πρόσληψη των γιατρών στα ΤΕΠ και η δυνατότητα να λειτουργούν τα ΤΕΠ αυτόνομα θα δώσει δυνατότητα καθημερινής λειτουργίας σε 11-12 νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο, ώστε τουλάχιστον το μέγιστο του 24ώρου να σπάει η κίνηση. Γιατί άλλο να πηγαίνουν στον Ευαγγελισμό π.χ. 2.000 άτομα και άλλο να έρχονται 500, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «επιλέγουμε τι μέλλον θέλουμε για την χώρα, επιλέγουμε αν θέλουμε π.χ. να μας κυβερνήσει ένα κόμμα που επαγγέλλεται ότι θα δώσει το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, έτοιμη κερδοφορία 3 δισ. ευρώ τον χρόνο σε βάθος 35ετίας … με περικοπή 20%-30% όταν μειωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ».

«Για φανταστείτε επίσης», συνέχισε, ενώ υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση των νοσοκομείων, «αύριο-μεθαύριο πρέπει να πρέπει να φεύγουν πέντε νοσηλεύτριες για να παίρνεις μία, να πρέπει να φεύγουν πέντε γιατροί για να παίρνεις έναν. Τι θα γίνει;».

Η ΝΔ δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να κλείσει δέκα deal, όπως αυτό με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ή το άλλο για το μάνατζμεντ των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας των νοσοκομείων σε ιδιώτη, υπογράμμισε ο κ. Πολάκης. «Εξοπλισμό που αγοράσαμε εμείς ή και θα αγοράσει αυτός. Θα μπαίνει αυτός μέσα, θα έχει την πελατεία έτοιμη, την πληρωμή εξασφαλισμένη από τον ΕΟΠΥΥ και θα κονομάει γιατί… είναι όμορφος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο του 2015 τα ταμεία του κράτους είχαν μισό δισ. ευρώ, τώρα έχουν 34 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία 31/12/2014 χρώσταγαν 735 εκατ. ευρώ και 31/12/2018 έχουν θετικό ταμειακό πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ. «Αυτό έγινε γιατί σε ένα μεγάλο κομμάτι σταματήσαμε την κλεψιά».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην κατάργηση του «5ευρου» που είχε υποτιθέμενα έσοδα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτά αντισταθμίστηκαν πρώτον με τον ορολογικό έλεγχο του αίματος, που ενώ κόστιζε 22 εκατ. ευρώ τον χρόνο τώρα κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, με τα ενοίκια που εξοικονομήθηκαν από μονάδες της 1ης και της 2η ΔΥΠΕ που μεταφέρθηκαν σε κτίρια που δεν πληρώνουμε ενοίκιο και εξοικονομήθηκαν 6-7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πολάκης καυτηρίασε την ανάσυρση από το αρχείο της μήνυσης Σαμαρά κατά του ίδιου, του κ. Τσίπρα, του κ. Παπαγγελόπουλου και δικαστικών για «σκευωρία» όσον αφορά το σκάνδαλο της Novartis. Όπως είπε, «είναι παγκόσμιο σκάνδαλο, δεν το αμφισβητεί κανείς. Και δεν εμπλέκονται μόνο γιατροί ως τελικοί διαμεσολαβητές της πώλησης ενός προϊόντος και της πραγμάτωσης της αξίας της κλεψιάς. Έγινε μέσα από μία πολιτική τιμολογήσεων, όπου κεντρικό και καθοριστικό ρόλο είχε η χώρα μας, καθώς υψηλή τιμή εδώ μεταφραζόταν σε υψηλές τιμές σε άλλες 28 χώρες αρχικά και άλλες 70 χώρες σε δεύτερο επίπεδο, επειδή η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς … Αν δει κανείς προσεκτικά τις αναφορές του κ. Αγγελή προς την κ. Τουλουπάκη και αντίστροφα, αυτό επιβεβαιώνει πάρα πολλά … πρώτον, ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πάσχει βαριά … βλέποντας την συνειδητή και υποκειμενική καθυστέρηση έρευνας και εξέλιξης μίας σειράς υποθέσεων … εγώ ο ίδιος είχα βρει τα στοιχεία και τους τα είχα πάει, στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και την κ. Ράικου τότε, την κ. Τουλουπάκη μετά». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει από τις ΗΠΑ «δινόταν λογαριασμός συγγενή του Αβραμόπουλου και δεν τον πήρατε … ότι είχατε 14 λογαριασμούς να ελέγξετε και δεν τους ανοίξατε … εγώ θα τα κάνω αυτά;» αναρωτήθηκε.

Αντίστοιχα, για τον κ. Φρουζή, κεντρικού μάνατζερ της Novartis που μοίραζε τις μίζες, συνέχισε, «του βρήκανε λογαριασμό με 40 εκατ. ευρώ … έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη από τον Φεβρουάριο του 2018, έχουμε Ιούνιο του 2019 και η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη δεν τον έχει καλέσει να απολογηθεί. Γιατί; … Γιατί εάν τον καλέσει θα πρέπει να τον προφυλακίσει και αν τον προφυλακίσει αυτός θα πει πού τα έδωσε. Το λέω έτσι ευθέως».

Για την συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τους διορισμούς του Γεωργιάδη, τα 90 εκατ. ευρώ που «χάνονται» από την λογιστική διαχείριση, τις 897 συμβάσεις με ΜΜΕ επί θητείας Γεωργιάδη σε υπαρκτά και ανύπαρκτα site που έπαιρναν €10.000, €20.000, €30.000 για να βάζουν ένα μπάνερ ΚΕΕΛΠΝΟ, «που είναι προφανές ότι είναι και μαύρο πολιτικό χρήμα».

Καθυστερεί είτε η παραγωγή των πορισμάτων είτε η ολοκλήρωση των κακουργηματικών διώξεων που ασκήθηκαν. Και «κατεβάζει η ΝΔ υποψήφιο τον κ. Πουλή, που έδινε στον μπατζανάκη του εργολαβία με πρακτικά απευθείας ανάθεση ή ψευτοπρόχειρο διαγωνισμό 160.000 ευρώ τον χρόνο, την συντήρηση μίας πολυκατοικίας των ξενώνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ή που πούλαγε 12,5 ευρώ την μερίδα τις φακές». 

Το θέμα είναι ότι η Δικαιοσύνη που της έχουμε πάει όλα τα στοιχεία, δεν είναι μόνο ότι δεν έχει προχωρήσει σε άσκηση διώξεων για όλα, δεν έχει τελειώσει τα άλλα πορίσματα, αλλά το ότι δεν ολοκληρώνει τις διώξεις, δεν τους καλεί για τελική ανάκριση, να προφυλακιστούν ή όχι. Είναι πάρα πολλά χρήματα, 1 δισ. ευρώ  σε επτά χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας μηχανισμός εξαγοράς των ΜΜΕ, όπως είπε. 

Εξάλλου, υπό το φως του τραγικού περιστατικού στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι έχουν χτυπηθεί σε κάποια νοσοκομεία τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται αποκλειστικές νοσοκόμες, σε συνεργασία με το σωματείο τους, αλλά «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε κλινική, είναι προφανές. Είναι θέμα λειτουργίας και του ίδιου του νοσοκομείου, του γραφείου διευθυνούσης … όλες αυτές οι εργαζόμενες περνούν από το γραφείο της νοσηλευτικής υπηρεσίας, που πρέπει να έχει έναν έλεγχο του ποιος δουλεύει εκεί μέσα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)