Ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή Δαπανών για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και υπογράμμισε ότι η υπουργική απόφαση που θα βγει βάσει του νόμου θα προβλέπει εξαίρεση από το clowback φαρμάκων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία με διαγωνιστική διαδικασία και εκπτώσεις.

Ο Π. Πολάκης κατήγγειλε «την κληρονομιά που μας αφήσατε και θα την διορθώσουμε» λέγοντας ότι

-στη Γερμανία ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας πληρώνει φάρμακο που κοστίζει 70.000 ευρώ στην τιμή των 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα, «γιατί είμαστε κιμπάρηδες», όπως είπε, το ίδιο φάρμακο ο ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 70.000 ευρώ παρά το ότι είναι ο μοναδικός αγοραστής του φαρμάκου.

-επίθεμα που ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ το πληρώνει 1,5 ευρώ τα ελληνικά νοσοκομεία το πληρώνουν 15 ευρώ και ο ελληνικός ΕΟΠΥΥ 35 ευρώ.

«Δεν θα αφήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να ξαναπληρώνει με τιμές λιανικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι clowback στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ «υπήρχε και θα υπάρχει», δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει 1,9 δις ευρώ σταθερά κάθε χρόνο.

Όσον αφορά την επιβολή clowback στη νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα συμφωνήθηκε ότι η δαπάνη θα είναι 570 εκατ., ποσό που η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι αρκετό, καθώς για το 2015 η δαπάνη έφτασε τα 484 εκατ. ευρώ. «Με αυτά που ετοιμάζουμε και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης δεν θα υπάρξει υπέρβαση δαπάνης», υπογράμμισε ο Π. Πολάκης.