to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 31.10.2018

Πολιτική

Π. Πολάκης: Δεκάδες εκατομμύρια όφελος από την αποπομπή των εργολάβων

Η απευθείας πρόσληψη προσωπικού στα 40 νοσοκομεία είχαν μπλοκάρει οι εργολάβοι θα φέρει εξοικονόμηση επιπλέον 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το όφελος «σαφώς» θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης


Η απευθείας πρόσληψη προσωπικού στα 40 νοσοκομεία είχαν μπλοκάρει οι εργολάβοι θα φέρει εξοικονόμηση επιπλέον 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το όφελος «σαφώς» θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Μόνο στον Ευαγγελισμό εξοικονομήθηκαν ετησίως 2,2 εκατ. ευρώ και τώρα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα πληρώνονται στην τσέπη 200-250 ευρώ παραπάνω και προσλαμβάνεται επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, «αντί να πετάμε τους πόρους του συστήματος στις τσέπες των εργολάβων για να μας βγάζουν κανένα "μερτικό"», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει τώρα η δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή εργολάβων που κάλυπταν διάφορες υπηρεσίες (καθαρισμός, φύλαξη, σίτιση, κτλ.) στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες Υγείας, ο κ. Πολάκης θύμισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε "ρίξει" τον πρώτο νόμο που είχαμε βγάλει για τις συμβάσεις έργου ... προλάβαμε και σε 18 νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες κάναμε συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους των συνεργείων, με πολύ καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας ... τον Αύγουστο του 2016».

«Ξανά, νομοθετήσαμε τον Νοέμβριο του 2016 και από τότε τις συμβάσεις εργασίας. Προσέφυγαν πάλι οι εργολάβοι στο ΣτΕ, που δεν "έριξε" τον νόμο, αλλά απεύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αυτές οι υπηρεσίες είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να εκτελούνται από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις και όχι με παραχώρηση σε εργολαβικά συνεργεία», συνέχισε ο ίδιος.

«Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη νίκη, το ΕΔ απάντησε στο ΣτΕ ... ότι ναι, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυτές οι συμβάσεις και μπορούν να υλοποιούνται», τόνισε ο κ. Πολάκης, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και πριν την απόφαση του ΣτΕ για την συγκεκριμένη δίκη, εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε -και αυτή την εντολή δίνουμε σε όλους τους διοικητές νοσοκομείων της χώρας- να προχωρήσουν σε ανάκληση των μέτρων των δικαστικών αποφάσεων που έχουν παρθεί σε 40 από τα 110 νοσοκομεία (γιατί έχουμε προχωρήσει στα 70 σε απαλλαγή από τους εργολάβους) ... όπου έχουν πάρει είτε αποφάσεις είτε προσωρινές διαταγές να μην προχωρήσουν σε διορισμούς των ανθρώπων που είχαν επιλεγεί μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, ή να μην κάνουν τον διαγωνισμό. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε ανάκληση αυτών των ασφαλιστικών μέτρων και ολοκλήρωση της διαδικασίας, από εκεί που είχε σταματήσει».

Η απόφαση αυτή «ανοίγει δρόμους και για άλλα υπουργεία, όπου δεν είχαν προχωρήσει όσο εμείς (δεν υπήρχε τόσο μεγάλο outsourcing όσο σε άλλα νοσοκομεία). Υπάρχει τώρα η δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων», τόνισε ο κ. Πολάκης.

«Το πρόβλημά μας δεν ήταν να "πετάξουμε στο δρόμο" π.χ. τους εργαζόμενους επί 7-8 χρόνια για εργολάβο σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Απλά, θέλαμε να διώξουμε τον εργολάβο, να προσλάβουμε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία τους εργαζόμενους. Μοριοδοτήσαμε τους εργαζόμενους. Τώρα πληρώνονται καλύτερα, έχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και το Ελληνικό Δημόσιο κάνει πολύ μεγάλη οικονομία», όπως υπογράμμισε.

Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, όπου «έκαναν εξοικονόμηση περίπου 2,2 εκατ. ευρώ ετησίως, από τον εργολάβο καθαριότητας, την στιγμή που οι εργαζόμενες τώρα πληρώνονται στην τσέπη 200-250 ευρώ παραπάνω. Με αυτά τα 2,2 εκατ. ευρώ προσλαμβάνουμε επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό τώρα, από την εξοικονόμηση. Αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν πετάμε τους πόρους του συστήματος στις τσέπες των εργολάβων για να μας βγάζουν κανένα "μερτικό", τα ρίχνουμε στο σύστημα για ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».

«Ήδη έχει γίνει μεγάλη εξοικονόμηση τα προηγούμενα χρόνια στα περίπου 70 νοσοκομεία που ολοκλήρωσαν αυτές τις συμβάσεις ... από τα 40 νοσοκομεία που απομένουν εκτιμώ ότι η εξοικονόμηση θα είναι πάνω από 30-40 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο ίδιος, ενώ «σαφώς» όπως είπε χαρακτηριστικά, η συνολική εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα της προώθησης των ΤΟΜΥ, επίσης, είπε ότι «πλησιάζουμε τις 120, ο στόχος είναι οι 239 εντός του 2019 ... το πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα γιατρών και το άλλο η εύρεση κτιρίων, που το λύνουμε. Σε κάποιους Δήμους έχουμε συνεργασία, σε κάποιους άλλους δεν έχουμε».

Εξάλλου, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση της «Γ κάμερας» που εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων και κυρίως της προηγούμενης που ενώ είχε αγοραστεί όταν χτίστηκε, το 2001, «ποτέ δεν βγήκε από τις κούτες, ενώ είχε φτιαχτεί ο χώρος ... εκεί που ήταν, σάπισε. Ληστεύτηκε κι όλας, του πήραν κάποια κομμάτια. Έχει γίνει διερεύνηση, έχει σταλεί στον Εισαγγελέα η υπόθεση, να δούμε πού θα πάει».

Τέλος, ενόψει της συνεδρίασης της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, προκειμένου να μπει στην τελική φάση σύνταξης των πορισμάτων, ο κ. Πολάκης είπε ότι περιμένουμε την έκδοση, που «νομίζω δεν θα αργήσει».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)