to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:09 | 26.05.2022

Πολιτική

Π. Πολάκης: «Αναμορφώνουν» την Επιθεώρηση Εργασίας για να βολέψουν κι άλλα golden boys

«O K. Χατζηδάκης είναι ο άνθρωπος των "ειδικών αποστολών". Τώρα "αναμορφώνει" το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο κάνει Ανεξάρτητη Αρχή για να βολέψει και άλλα golden boys», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε παρέμβασή του στην Επιτροπή της Βουλής για το διορισμό του κ. Τζιλιβάκη, στη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας.


Ξεκινώντας την ομιλία του ο Π. Πολάκης τόνισε πως είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Χατζηδάκης είναι ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών»: ξεπούλησε την Ολυμπιακή ώστε να φτιάχνουμε ένα νοσοκομείο τον μήνα, ξεπούλησε τη ΔΕΗ, πέρασε τον αντεργατικό νόμο κλπ. Τώρα «αναμορφώνει» το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο κάνει Ανεξάρτητη Αρχή για να βολέψει και άλλα golden boys.

Για Διοικητή, κ. Χατζηδάκη προτείνετε τον κ. Τζιλιβάκη τον οποίο, εγώ το λέω έτσι, οι δικοί σας τον βαθμολογούν 4ο, στους 4 προτεινόμενους. Το παρελθόν του κ. Τζιλιβάκη είναι προσωπάρχης. Δηλαδή, το παιδί του αφεντικού των μεγάλων επιχειρήσεων που δούλεψε. Αυτό είναι ο κ. Τζιλιβάκης. Ξέρετε πώς τους λέγαμε αυτούς τους προσωπάρχες, τους διευθυντές ανθρωπίνων πόρων στον ιδιωτικό τομέα; Τα «μαντρόσκυλα των αφεντικών» τους λέγαμε. Τι στάση θα πάρει ο κ. Τζιλιβάκης αύριο απέναντι σε μια μεγάλη επιχείρηση η οποία και με βάση τον δικό σας νόμο δεν πληρώνει υπερωρίες; Θα πάρει υπέρ του εργαζομένου ή θα πάρει υπέρ του αφεντικού, όπως είχε μάθει να κάνει στην προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία;

Επί των ημερών μας, τα μεγάλα αφεντικά και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκατομμύρια ώρες απλήρωτης υπερωρίας, ενώ τώρα τα τοπικά παραρτήματα του ΣΕΠΕ πραγματοποιούν μόνο «επιλεκτικούς» ελέγχους. Φεύγει κλιμάκιο από τα Χανιά, πηγαίνει 70 χιλιόμετρα σε μία τουριστική περιοχή που έχει 40 μαγαζιά, μπαίνει σε ένα, κόβει πρόστιμο και φεύγει. Αυτό είναι σωστή λειτουργία; Όχι δεν είναι.

Ο κ. Κατοπόδης που ήταν συνυποψήφιος (2ος στην κατάταξη), αναφέρει στο mail που έστειλε στην επιτροπή ότι: «Φαίνεται κατάφεραν να του ανεβάσουν θέσεις με τη συνέντευξη στην κατάταξη των υποψηφίων, ούτως ώστε να μπει στην προβλεπόμενη τετράδα και να μπορέσει ο Χατζηδάκης να τον επιλέξει, σύμφωνα με τις επιθυμίες ή και εντολές δεν γνωρίζω και του Γεραπετρίτη».

Φαντάζεστε, να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να έβγαινε στη δημοσιότητα κάτι τέτοιο τι θα γινόταν; Εδώ σας καταγγέλλει ο δικός σας, ο κουμπάρος του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Κατοπόδης ότι σπρώξατε τον συγκεκριμένο κύριο κατ’ εντολή του Γεραπετρίτη ή κατ’ επιλογή του Χατζηδάκη και δεν τρέχει τίποτα.

Κύριε Πρόεδρε, μετά από τέτοιες καταγγελίες, μετά από ένσταση που έχει έρθει εδώ, πρέπει να σταματήσετε τη διαδικασία. Δεν μπορεί, ούτε πρέπει να ολοκληρωθεί. Θα είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο αυτή η μέρα.

Τέλος, ο Π. Πολάκης απαντώντας με 2η παρέμβαση στον κ. Κελέτση ο οποίος ανέφερε ότι: «κινδύνευσε η ποιότητα της ακοής μας, όχι από τα ντεσιμπέλ του συναδέλφου, κ. Πολάκη, στα οποία έχουμε συνηθίσει, αλλά κυρίως από αυτά που είπε…ότι καλύτερα θα ήταν να παραμείνει το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας όπως υπήρχε πριν, παρά να έχει δημιουργηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή», τόνισε:

«Κύριε συνάδελφε, να δίνετε σημασία στην ουσία αυτών που λέω και όχι προσχηματικά να καλύπτεστε από την ένταση των ντεσιμπέλ ή από τον τρόπο που τα λέω. Για να μιλήσουμε λίγο ιδεολογικά κ. Κελέτση, για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποχρέωση του κράτους και της κρατικής οργάνωσης, να ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τους όρους εργασίας των εργαζομένων, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και την εφαρμογή των νόμων, που η νομοθετική εξουσία και η εκάστοτε κυβέρνηση ψηφίζει. Αυτό περιγράφει το Σύνταγμα και γι’ αυτό και εμείς τοποθετηθήκαμε αρνητικά στη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε άλλη μια ανεξάρτητη αρχή.

Ο νεοφιλελευθερισμός τον οποίο υπηρετείτε, αυτό που κάνει είναι να αποσύρει από το πεδίο της λαϊκής ετυμηγορίας και επιλογής, μια σειρά από θεσμούς και κρατικές λειτουργίες, μεταφέροντας τις σε ένα απυρόβλητο «επίπεδο», στο όνομα της ανεξαρτησίας των αρχών αποκόβοντας τους από την κοινωνική κριτική.

Τα σχετικα video εδώ:

https://youtu.be/AMzUDSSlhPo

https://youtu.be/c1A8OOSWOp0

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)